Hjem Spørsmål og svar Er fortellingen om syndfloden historisk?

Er fortellingen om syndfloden historisk?

4 min lest
2
1
3,284

Spørsmål:

Hva tenker dere om vannflommen og om den var så omfattanes som den er beskrevet. Beretninger om vannflom er funnet over hele verden men er det “beviser” utenom bibelen som vitner om det? Mange teologer går ikke god for hele historien fordi den virker usannsynlig utfra såkalt vitenskapelig ståsted. Men noen mener å ha funnet Noas ark ved Ararat, en bergklippe, men er det godt nok bevis?
Bare 4-5000 år er litt lite å gå på for å befolke verden på nytt.

John


Svar:

Hei John!
Anfin Skaaheim

Som du skriver, finner vi fortellinger om en stor vannflom i store deler av verden. Utenom den bibelske fortellingen kjenner vi til flere versjoner av beretningen om en slik vannflom fra Mesopotamia og Babylon. De eldste mener en går tilbake til det 17.århundre f.Kr. Det er flere likhetstrekk i disse fortellingene. De handler om en mann som reddet seg og familien sin ved å bygge en båt før flommen kom. Det finnes også andre likhetstrekk med beretningen i Bibelen. En kjenner til fortellinger om en stor oversvømmelse i området omkring elvene Eufrat og Tigris, og som var mer omfattende enn alle andre flommer i dette området.

Alt dette tyder på at det har vært en stor flom en gang i tiden med voldsomme følger for mennesker og dyreliv. Det er likevel vanskelig å finne sikre og entydige arkeologiske bevis på at en så omfattende flom har funnet sted. Den bibelske fortellingen skildrer en universell flom der alt levende omkom. Skal en bruke vanlige vitenskapelige metoder her, kommer en ikke lenger enn til å si at en her får en skildring av noe som har skjedd i et område som de den gangen hadde oversikt over.

Men den bibelske fortellingen i 1.Mos 7 og 8 har et annet hovedsikte enn å fortelle om noe som faktisk skjedde slik det fremstilles. Dette er hentet fra det en kaller urhistorien i Bibelen, der det ikke er så lett å skille mellom det som er historiske realiteter og det som er den religiøse hensikten med det som fortelles i billedlig form. Det gjelder ikke minst skapelsesberetningen. Hensikten her er å fortelle om følgene av synd og krenkelse av Guds skapervilje. Arken som Noah bygde, ble redningen for dem som berget livet. Det begrunnes med at Noah var den eneste som levde slik at han var rettferdig for Gud 1.Mos7,1. Dette peker fremover til den redning som Jesus kom med til oss som for hans skyld er rettferdig for Gud ved dåp og tro. Se 1.Pet 3,18-22!

Vennlig hilsen Anfin


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

2 Kommentarer

  1. Astrid F.gill

    24. January 2016 på 17:32

    Det står i 1. Mosebok 7.11 ” at på den dagen ble alle kilder i det store dypet brutt opp … D står også at det ikke hadde regnet på jorden før den tid … Begge disse ting er veldig interessante og d er ikke lett å slå
    bort denne historien som en billedliggjørlig fortelling om å “la seg frelse i Kristus”…… Videre forteller bibelen kp 9.13 at Herren setter regnbuen i skyen som en pakt mellomlllm Herren og alt levende …Når d gjelder å befolke jorden igjen så var nok ikke d så vanskelig fordi menneskene ble veldig gamle på den tiden …overs 5 står det at Noa var 600 år da han gikk inn i arken .. Og han levde 350 år etter flommen …(12.5) mvh Astrid

    Svar

    • Tormod

      24. July 2016 på 18:17

      Hei!
      Det er fint med disse spørsmål og svar. Vi får hjelp til å svare på spørsmål som dukker opp.
      Ang. dette med Arken og Noah.
      Siden allt land/fjell på jorden var dekket av vann, og så forsvant vannet, men hvor?
      Noen naturforskere anslo nylig at det er tusen miliarder arter på jorden, medregnet de som lever i vann. Hvordan fikk Noah samlet inn to av hvert slag og fraktet dem inn i Arken. Gitt de rette livsbetingelser mat vann osv.?
      Noen arter lever på andre kontinenter, på nord og sydpolen.

      Hvordan skal vi svare best mulig på slike spørsmål?

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *