Hjem Spørsmål og svar Rekkefølgen for brevene i Det nye testamentet (NT)

Rekkefølgen for brevene i Det nye testamentet (NT)

5 min lest
0
0
3,874

Spørsmål:

Bilde fra http://www.wallpapersxl.com/

Lars Enarson som har programmer på Visjon Norge snakket nylig om noe jeg ikke visste, nemlig at den rekkefølge som bøkene/brevene har i NT kom først ved den latinske Vulgata-oversettelsen på 400-tallet. Mens tidligere sto Jakob, Peter, Johannes og Judas før brevene til Paulus, slik det fortsatt er i den gresk- og russisk-ortodokse kirke. Enarson sa ikke direkte at han ville ha foretrukket den eldre rekkefølgen, men sa at den understreket på en fin måte at disse 4 var apostler før Paulus ble det, og at det budskap Paulus kom med bygget på et evangelium som allerede var blitt forkynt i mange år, Gal 2,1-10. Har vi altså noe å lære av den opprinnelige rekkefølgen i NT?

Jon


Svar:

Hei Jon!

Det er spennende spørsmål du stiller! Det handler om hvordan skriftene i NT har fått den rekkefølgen de har. Du nevner at Lars Enarson i et TV-program hevdet at den rekkefølgen som skriftene har i vår bibel, kom først ved Vulgata på 400-tallet, og dermed den rekkefølgen på brevene i NT som vi har i dag. Det er riktig at vi i Vulgata finner den første totale samlingen vi har i vår kanon, som er den autoriserte samlingen av bibelske skrifter. Der kommer Paulus sine 13 brev først, og så følger de andre. Men denne rekkefølgen på brevene finner vi mye tidligere, i den såkalte muratoriske kanon (Canon muratori) datert ca. år 200 i Roma. Så langt jeg har funnet ut, følger den greske-ortodokse NT av 1904 samme orden som Vulgata når det gjelder rekkefølgen på brevene. Det samme gjelder den etiopiske bibelen. Men det er noen forskere som mener at en finner den rekkefølgen som Enarson nevner, i skriftsamlinger fra 300-tallet.

Nå er vel ikke rekkefølgen på skriftene så avgjørende, men det er jo interessant å kunne påvise at den rekkefølgen vi kjenner, var vanlig ca. år 200, og derfor trolig var den opprinnelige. Det er jo et poeng at de andre brevene er skrevet av slike som var apostler før Paulus, og at det slik sett kanskje en gang var tale om en kronologisk rekkefølge. Men de fleste av disse andre brevene ble skrevet etter at Paulus skrev sine brev, så dette med kronologien kan også slik sett diskuteres.

Det er ikke noe som tyder på at Paulus bygde i sin forkynnelse på et bestemt skrevet evangelium som var kjent da han begynte sin forkynnelse, men han kan jo ha kjent til noen skriftlige kilder til Jesu liv. Hans forkynnelse er bestemt av hans gode kjennskap til GT som han fikk se i lys av Jesus-åpenbaringen, og av samtaler med andre av apostlene. Se Gal 1,11-19 og 2,7-9; Apg 26,16-18!

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Romjuls søndag

Luk 2,36-38 Det var en kvinne der som var profet, Anna, Fanuels datter, av Asjers stamme. …