Hjem Søndagskommentar 19.søndag i treenighetstiden

19.søndag i treenighetstiden

6 min lest
1
0
2,492

Johannes 7, 14-17Jesus og disiplene.3

”Det var alt midt i høytiden da Jesus gikk opp på tempelplassen og begynte å undervise.  Jødene undret seg og sa: «Hvordan kan han ha slik kunnskap, han som ikke har fått noen opplæring?» Jesus svarte: «Min lære er ikke min, men kommer fra ham som har sendt meg.  Den som vil gjøre hans vilje, skal skjønne om læren er av Gud, eller om jeg taler ut fra meg selv.”

 

Det var løvhyttefest, en 7 dagers fest til minne om flukten fra Egypt og hvordan Gud sørget for dem i ødemarken. De bygget enkle hytter med palmegrener. De skulle ikke ha tett tak, men glissent så de kunne se opp på stjernene mens de satt i hyttene og spiste mat.

Jesus hadde opplevd flere konfrontasjoner med fariseerne og de skriftlærde.  Blant annet anklagde de han for å helbrede en syk ved Betesda-dammen på et sabbat.  I Johannes 5, 16-18 står det ” Fordi Jesus hadde gjort dette på sabbaten, begynte jødene å forfølge ham.  Men han sa til dem: «Min Far arbeider helt til nå. Også jeg arbeider.»  Etter dette var jødene enda mer oppsatt på å få ham drept. For ikke bare brøt han sabbaten, men han kalte også Gud sin egen far og gjorde seg selv lik Gud.”

Deretter mettet han 500 i ødemarken og sa ”Jeg er Livets brød” og at de ikke kunne bli frelst uten å spise Hans legeme og drikke Hans blod.  Jesus brukte det GT Gudsnavnet ”JEG ER” om seg selv og jødene reagerte sterkt og flertallet av de som hadde fult Jesus trakk seg også bort.

På tross av dødstrusler og motstand kom Jesus til ”løvens hule” i Jerusalem midt under Løvhyttefesten. 

I sin første tale sier Jesus at hans lære ikke er fra ham selv, men fra ham som har sendt ham. Dermed understrekte han på nytt at han var sendt fra himmelen, sendt fra Gud, sin egen far.

Det ble masse diskusjon blant de skriftlærde og folket og det ble splittelse.  Det gjorde det ikke bedre at Jesus på den siste, store festdagen i løvhyttefesten stod fram og ropte: «Den som tørster, skal komme til meg og drikke! Den som tror på meg, fra hans indre skal det, som Skriften sier, renne elver av levende vann.» Dette sa han om Ånden de som trodde på ham, skulle få. Ånden var ennå ikke kommet, for Jesus var ennå ikke blitt herliggjort.”

Jesu tale skapte et skille blant folk der mange ble sinte og vendte seg mot ham, mens andre ble glade og trodde på ham.  Dagens tekst gir oss Jesu egen oppskrift på hvordan man skal kunne tro det enestående budskapet.  Jesus sa at ”Den som vil gjøre hans vilje, skal skjønne om læren er av Gud, eller om jeg taler ut fra meg selv.”  Det betyr at det er villigheten til å prøve å ta et første skritt som er nøkkelen.  Martin Luther King sa at ”Tro er å ta det første skrittet selv når du ikke ser hele trappen.”.  Den som slik tar risken på å ta det første skrittet, han eller hun vil virkelig få kjenne at læren er av Gud.  Dette kan også illustreres ved et bilde der lokomotivet er selve fakta, sannheten eller læren og så følger troen og deretter følelsene og erfaringene etter.  Jesus sier faktisk i dagens tekst at det viktigste er å prøve å henge seg på hans lære og prøve den.  Da skal erfaringen og det frelsende kjennskapet til vår himmelske Far følge etter.

 

Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

En kommentar

  1. Tore Seierstad

    2. October 2015 på 19:43

    hei Hans Thore.
    Takk for din kommentar til teksten søndag.
    Har lest den med utbytte. Skal preke i Nordstrand kirke i forbindelse med at Normisjonsforeningen er 90 år og bedehuset 25 år.
    Lev godt og hils Anne Helene.
    Tore

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…