Hjem Søndagskommentar Mikkelsmesse 29. september

Mikkelsmesse 29. september

5 min lest
0
0
986

Luk 10, 1-2 og 16-20Mikkelsmesse

Siden utpekte Herren syttito andre og sendte dem ut foran seg, to og to, til hver by og hvert sted som han selv skulle besøke.  2 Og han sa til dem: «Høsten er stor, men arbeiderne få. Be derfor høstens herre sende ut arbeidere for å høste inn grøden hans.» …… 16 Den som hører dere, hører meg, og den som forkaster dere, forkaster meg. Men den som forkaster meg, forkaster ham som har sendt meg.» 17 De syttito kom glade tilbake og sa: «Herre, til og med de onde åndene er lydige når vi nevner ditt navn!» 18 Da sa han til dem: «Jeg så Satan falle ned fra himmelen som et lyn. 19 Ja, jeg har gitt dere makt til å tråkke på slanger og skorpioner og makt over alt fiendens velde. Ingenting skal skade dere. 20 Og likevel: Gled dere ikke over at åndene lyder dere, men gled dere over at navnene deres er blitt innskrevet i himmelen!»

 

Mikkelsmesse er en kirkehøytid viet til erkeengelen Mikael. Den feires 29. september hvert år. I folkelig tradisjon har Mikkelsmesse vært en viktig innhøstingsfest og derfor en av de store merkedagene i året. All avling skulle være i hus til Mikkelsmesse, buskapen skulle være i hus og sauene skulle være hentet ned fra fjellet. Nå kunne snøen komme.

Teksten passer bra i forhold til dette med innhøsting, men Jesus taler om innhøsting av mennesker til Guds Rike. Det er en innhøsting som er minst like viktig og som haster i sterk grad fordi ’vinteren’ kommer. Derfor sa Jesus «Høsten er stor, men arbeiderne få. Be derfor høstens herre sende ut arbeidere for å høste inn grøden hans.» og så sendte han dem ut to og to, i alt 72 disipler. Selv om han ikke sendte dem ut med mat og annet utstyr, så sendte han dem slett ikke tomhendte. Han sendte dem med Guds Ord og sa at ”den som hører dere, hører meg”.  I tillegg sendte han dem med Guds kraft/myndighet til å helbrede og til å drive bort onde ånder.  Denne seierssterke myndigheten hadde Jesus p.g.a. sin seier over Satan.  Han hadde allerede sett Satan falle ned fra himmelen som et lyn.

Disiplene ville møte motstand, men de opplevde i stor grad å bli tatt imot og de kom glade tilbake og rapporterte at «Herre, til og med de onde åndene er lydige når vi nevner ditt navn!».  Jesus passet da på å minne dem på at det ikke er kraften og de medfølgende tegn som er viktigst, men å ha sin glede i å være Guds barn og ha sine navn innskrevet i himmelen.

Hva kan vi lære av dette?  For det første er det viktig å ha et hjerteforhold til Gud vår Far og være Guds barn pga av nåden i Jesus Kristus.  Som nummer to kommer kallet til tjeneste, fordi høsten fortsatt er stor og arbeiderne er ganske få.  Han sender oss all ut, kort eller langt, gjerne to sammen.  Han sender oss ikke tomhendte. Vi skal gå med Guds Ord og med Guds kraft.

 

Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …