Hjem Søndagskommentar 14. søndag i treeningstiden – Vingårdssøndagen

14. søndag i treeningstiden – Vingårdssøndagen

10 min lest
0
0
948

Lukas 17,7-10Tjener

 Dersom en av dere har en tjener som er ute og pløyer eller gjeter, vil han da si til tjeneren når han kommer hjem fra markene: ‘Kom nå og sett deg til bords?’  Nei, han vil si: ‘Lag til kveldsmaten, bind opp kjortelen og stå til tjeneste for meg mens jeg spiser og drikker. Etterpå kan du selv få deg mat.’  Takker han vel tjeneren for at han gjorde det han var pålagt?  På samme måte med dere: Når dere har gjort alt som er pålagt dere, skal dere si: ‘Vi er unyttige tjenere og har bare gjort det vi skulle.’»

 

En liten lignelse fortalt av Jesus. Den forteller om en beskjeden eller «unyttig» tjener. Sammenhengen den står i er disippelundervisning. Jesus underviser de som er hans disipler om Guds rike, om hvordan vi som er kristne skal forholde oss til dette riket.

 

Lignelsen forteller om to mennesker som har hver sine roller. En herre og en tjener. Disse to forteller oss noe vesentlig. Herren er et bilde på Den treenige Gud. Tjeneren er bilde på de som hørte og hører lignelsen. Det må være apostlene, og gjennom dem alle oss som vil være Jesu etterfølgere.

 

Jesus stiller et spørsmål: Dersom en av dere har en tjener som er ute og pløyer eller gjeter, vil han da si til tjeneren når han kommer hjem fra markene: ‘Kom nå og sett deg til bords?

 

 Dette kalles for et retorisk spørsmål. I et retorisk spørsmål er svaret gitt. Det er meningen at tilhørerne skal svare negativt. Det selvfølgelige og riktige svaret er:

Nei, han vil si: ‘Lag til kveldsmaten, bind opp kjortelen og stå til tjeneste for meg mens jeg spiser og drikker. Etterpå kan du selv få deg mat.’

 

Bildet tegner tjenerrollen eller slaverollen på Jesu tid. Det var helt normalt for en tjener å stå på hele dagen med forpliktelser utendørs, for deretter å måtte gå rett løs på huslige innendørsplikter da kvelden kom.

På denne måten vil Jesus få sine tilhørere til å tenke over tjenesteoppgavene i dette som kalles for Guds rike på denne jord.

 

Jesus bare fortsetter med å utfordre med et nytt retorisk spørsmål der svaret er gitt: Takker han vel tjeneren for at han gjorde det han var pålagt? Det selvfølgelige svaret er: Nei, det gjør han da ikke!!!!

Tjenere, slik de hadde det på Jesu tid, hadde aldri krav på å få takk fra herren sin for selvsagte plikter.

 

Nå kan vi som leser dette prøve å tolke budskapet Jesus kommer med.

Tolkningen ligger opp i dagen. Jesus kommer med den selv.

På samme måte med dere: Når dere har gjort alt som er pålagt dere, skal dere si: ‘Vi er unyttige tjenere og har bare gjort det vi skulle.’»

 

Det Jesus sier: Vi som er kristne er også tjenere. Det går ikke an å være kristen uten å være tjener. Kristi tjenere skal heller ikke tenke at de har krav på takk eller belønning fra Herren. Tvert om, vi skal innplante denne tanken i hodene våre, og dermed være preget av et sinn og en holdning som sier til seg sjøl: Dette er bare min simple plikt.

 

Dette budskapet kan for noen virke provoserende. Men etter å ha levd noen år og erfart litt av livet i en menighetssammenheng så skjønner jeg poenget.

 

Du og jeg er skapt av Gud i Guds bilde. Vi ligner Gud. De fleste av oss som bor i dette landet er født inn i en god verden.

Vi bor i et godt land, et land med bokstavelig talt rennende bekker, med kilder fra dypet som strømmer fram. Vi er utrolig rike.

Midt opp i dette så opplever også vi, og da til tross for alt det gode, at ondskapen herjer. Bibelen kaller det for synd. Den pipler fram på ulike måter og i ulik grad. Den er både inn i oss og utenfor oss.

I 2012 fikk vi i vårt nærmiljø ondskapen tett inn på oss. En 16 år gammel jente ble kidnappet. Folk gikk mann av huset for å leite etter henne. Etter en av Guds gode skapninger. Vi lette i flere uker, og jeg tror ikke noen av oss tenkte den tanken «at dette skal jeg ha lønn for, eller takk for». Vi bare gjorde det. Jenta ble funnet. Da var hun drept.

I alle år har jeg opplevd mennesker i menighetssammenheng som har denne grunninnstillingen «dette gjør jeg bare». Dersom alle som har vist og viser engasjement for menighetsarbeid fordi de skal skaffe seg ære og anseelse, hadde det blitt lite ut av den menigheten jeg er prest i og som jeg er så glad i.

Vi har en Gud som har skapt oss og frelst oss fra det onde, og sammen med Gud kjemper vi mot ondskapen både inn i oss og utenfor oss. Evighetslivet ble ødelagt for oss, men Gud har gjort alt for å gjenopprette det. Vi har fått alt som ble ødelagt tilbake i troen på Jesus Kristus.

I bevisstheten om dette kan vi ikke annet enn å gå ut og gjøre folkeslag til disipler. Lære og vise, og holde fast på alt det han har lært oss. Vi bare gjør det. Opp i dette opplever vi at Han er med oss alle dager inntil verdens ende.

Vi har fått så mye. Fått del i et budskap om fred. Vi løfter dette budskapet fram med våre liv, og vi er Guds medarbeidere. Vi bygger Guds rike, og kan ikke annet enn å stå på for at mennesker skal bli frelst og enda flere få del i det.

 

Last flere relaterte artikkler
  • Allehelgensdag – Hvem er de salige?

    Allehelgensdag – 5.11.2023 Matt 5,1-12 Da Jesus så folkemengden, gikk han opp i fjel…
  • 3 søndag i påsketiden

    3 søndag i påsketiden – 23.04.2023 Joh 10,11-18 Jeg er den gode gjeteren. Den gode g…
  • Den spedalske

    18. søndag i treenighetstiden 13 oktober 2019 Mark 1,40-45 En mann som var spedalsk, kom t…
Last flere av Kåre Skråmestø
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…