Hjem Søndagskommentar 5. søndag i treenighetstiden

5. søndag i treenighetstiden

6 min lest
0
0
1,392

Matteus 7: 21-29Illustrasjon Trygve 037 1126868943_800x600_1126868974

Ikke enhver som sier til meg: ‘Herre, Herre!’ skal komme inn i himmelriket, men den som gjør min himmelske Fars vilje. Mange skal si til meg på den dagen: ‘Herre, Herre! Har vi ikke profetert ved ditt navn, drevet ut onde ånder ved ditt navn og gjort mange mektige gjerninger ved ditt navn?’  Da skal jeg si dem rett ut: ‘Jeg har aldri kjent dere. Bort fra meg, dere som gjør urett!’  Hver den som hører disse mine ord og gjør det de sier, ligner en klok mann som bygde huset sitt på fjell.  Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene blåste og slo mot huset. Men det falt ikke, for det var bygd på fjell.
     Og hver den som hører disse mine ord og ikke gjør det de sier, ligner en uforstandig mann som bygde huset sitt på sand.  Regnet styrtet, elvene flommet, og vindene blåste og slo mot huset. Da falt det, og fallet var stort.»
     Da Jesus hadde fullført denne talen, var folket slått av undring over hans lære,  for han lærte dem med myndighet og ikke som deres skriftlærde.

 

Teksten for denne søndagen er avslutningen av Bergprekenen, og Jesus underviser om hva som skal til for å komme inn i himmelriket. Hva bygger vi livet på? Det holder ikke bare å si med ord at vi tror på Gud, for det er vår innerste beslutning det kommer an på. Ordspråkene i Det gamle testamente minner oss om å bevare hjertet framfor alt. Hvorfor? Fordi livet går ut fra det (4:23). Et annet sted i de samme Ordspråkene oppfordres vi til å ta vare på Hans ord, og skrive dem på hjertetavlen (7: 1-3).

Kun disipler kommer inn i himmelriket. En ekte disippel sørger for å bygge livet sitt på fast grunn. Det innebærer at grunnmuren ikke fylles med mange slags ideer noen kan komme til å foreslå, for å få et stort volum eller slik at grunnmuren skal se imponerende eller moderne ut. Den eneste grunnmur eller grunnvoll som kan fungere, og som kan bli stående i liv og død, det er Jesus Kristus, vår Frelser.

En disippel er ikke bare en som hører, men en som gjør det Guds ord sier. Når vi leser Jakobs brev, ser vi at alternativet faktisk er å bedra seg selv. Så la oss gjøre tjeneste i Hans navn, samtidig som vi fortsetter å spørre Gud hva som er Hans vilje. Da kan vi leve i frihet, som ikke først og fremst er å «ta fri» fra alle forpliktelser, men gjøre tjeneste i Guds rike innenfor rammene av Hans gode vilje. Bibelen sier at i slik tjeneste skal et menneske være lykkelig!

Dagens tekst i Matteus kap. 7 handler altså om vårt forhold til Jesus og til Hans ord. La oss leve og virke i kjærlighet til Gud og Hans vilje. «Vår Herre Jesus Kristus selv og Gud, vår Far, som har elsket oss og i sin nåde gitt oss en evig trøst og et rikt håp, må han gi deres hjerte mot og styrke til alt godt, i ord og gjerning!» (2 Tess 2: 16-17).

Herre, takk for at du gir oss det privilegium det er å kunne dele de gode nyhetene om tilgivelse med andre. Hjelp oss å gjøre det til vår første prioritet å tilbe og å elske deg med hele vårt hjerte og av hele vår sjel og av all vår forstand. Hjelp oss å elske vår neste som oss selv.

Last flere relaterte artikkler
  • 3. Søndag i fastetiden

    3 søndag i fastetiden – 12.03.2023 Bilde av Timothy Eberly Luk 11,14-28  En gang dre…
  • Maria budskapsdag

    Luk 1, 26-38   Men da Elisabet var i sjette måned, ble engelen Gabriel sendt fra Gud til e…
  • 3. søndag i fastetiden

    Luk 11, 14-28 En gang drev han ut en ond ånd som var stum. Da den onde ånden fór ut, begyn…
Last flere av Inge Morten Paulsen
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …