Hjem Søndagskommentar 4. søndag i treenighetstiden

4. søndag i treenighetstiden

5 min lest
0
0
1,446

Matteus 16,24-27Illustrasjon kors

Deretter sa Jesus til disiplene: «Om noen vil følge etter meg, må han fornekte seg selv og ta sitt kors opp og følge meg. For den som vil berge sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld, skal finne det. Hva vil det gagne et menneske om det vinner hele verden, men taper sin sjel? Eller hva skal et menneske gi som vederlag for sin sjel? For Menneskesønnen skal komme i sin Fars herlighet sammen med sine engler, og daskal han lønne hver og en etter det han har gjort.

 

Hva betyr det å «leve livet»? Kanskje du tenker å oppleve nye ting. Reise til nye steder. Mange av oss ønsker oss flere goder som skal gjøre livet vårt bedre og nytelsen større. Det å beskytte oss fra farer og tings som kan skade oss er også en luksus i dag. Vi kan forsikre oss og kjøpe brannsikring, tyveri sikring, og sikre biler. Til og med livsforsikring kan vi få for en god pris.

 

I teksten snakker ikke Jesus om bare å «leve livet». Han snakker om å BERGE livet. Det vet vi i hvert fall hva dreier seg om. Overlevelsesinstinktet vårt er det sterkeste instinktet vi har. Og vi kan finne på å gjøre hva som helst for å berge livet! Dette ble og er fremdeles en aktuell problemstilling for kristne. Hvor er det virkelige livet? Mitt liv her på jorden eller livet jeg får ved troen på Kristus? Hva om jeg må velge slik mange troende i dag er nødt til?

 

I dag og opp gjennom historien har mange troende blitt drept fordi de ikke ville oppgi troen på sin frelser – Jesus. Mange ble korsfestet slik som han. Vi blir oppfordret til å tenke gjennom hvilken verdi vi legger på det livet vi lever til daglig. Hvor mye er vi villige til å ofre for Jesu skyld? For å følge etter ham og være hans disipler i vår hverdag?

 

Å «ta sitt kors opp» kan være et uttrykk for å bære en byrde slik som Jesus gjorde. Samtidig er det en oppfordring til å ta sitt kors opp hver dag. Det betyr egentlig å felle dødsdom over seg selv og sitt liv. Være ærlig med seg selv og si at når jeg står for dommeren på den siste dag, vil jeg komme til kort. Uansett hva jeg gjør av gode ting eller hva jeg lar være å gjøre av onde ting, vil jeg bli dømt til døden. Ingenting kan jeg gi til vederlag for min sjel (v.26). Hvis han dømmer etter mine gjerninger, har jeg tapt. Men feller jeg dødsdommen over meg selv, gir Gud rett, og følger Kristus, da har jeg funnet den eneste redningen. Da har jeg funnet livet. Da kan jeg virkelig leve livet slik Kristus har tenkt jeg skulle. Ja, jeg vil leve i all evighet.

 

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Jeg kommer snart

    Se, jeg kommer snart, og lønnen jeg vil gi, har jeg med meg. (Åp 22,12) Alt det gode Johan…
  • Ny himmel og jord

    Og jeg så en ny himmel og en ny jord. (Åp 21,1) Alt har en begynnelse og slutt. Slik er vi…
  • Bryllup

    Salige er de som er innbudt til Lammets bryllupsmåltid. (Åp 19,9) Noen ganger får Johannes…
Last flere av Helge Skaaheim
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…