Hjem Spørsmål og svar Kan de som ikke tror på Gud også være gode?

Kan de som ikke tror på Gud også være gode?

4 min lest
0
0
332

Spørsmål:

Anfin SkaaheimKommer gode egenskaper i mennesker som ikke tror på Jesus fra Han? For eksempel, i Galaterne 5:22 står det at «Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, langmodighet, mildhet, godhet, trofasthet, saktmodighet, avholdenhet;». Men mennesker som ikke tror på Gud kan jo også ha disse egenskapene. Er de likevel resultater av Åndens virke, eller kommer de fra andre kilder?

Nysgjerrig!


Svar:

Hei Nysgjerrig!

Ja, mennesker som ikke tror på Gud, kan også ha de egenskapene som nevnes i Gal 5:22. Der beskrives disse gode egenskapene som Åndens frukter, altså noe som er et resultat av at en har sagt ja til frelsen i Jesus Kristus og dermed fått et nytt liv ved Den Hellige Ånd. Her nevnes de som motsetningen til det det som kommer av vår syndige natur. Har vi fått nytt liv ved Ånden, vil disse gode egenskapene prege vårt liv.

Men når disse gode egenskapene også finnes hos dem som ikke tror på Gud, hvor kommer de da fra? Det er det du spør om.  Bibelens utgangspunkt er at alle mennesker er “skapt i Guds bilde” 1.Mos 21,26. Det betyr at vi et skapt til samfunn med Gud og at han har nedlagt i oss forestilliger om rett og galt, godt og ondt i tråd med sin vilje. På grunn av at vi har en syndig natur, blir dette lett forvrengt, slik at vi gjør det motsatte og lett preges av det som beskrives i Gal 5,19-21.

Den Hellige Ånd er Guds måte å virke på i verden. Den kan ikke vi styre, og den blåser dit den vil, som Jesus sier i Joh 3,8. Den virker gjennom Guds ord, og den kan påvirke oss til å forstå Guds vilje og søke samfunn med ham. De egenskaper som nevnes i Gal 5,22, kommer av verdier som vi finner i Bibelen. Disse har påvirket samfunnsliv og kultur gjennom generasjoner, og mange mennesker som ikke tror på Gud, har likevel fått del i disse og preges mer eller mindre av dem, uten å tenke på at de har bibelsk opprinnelse.

Slik sett kan en si at gode egenskaper hos de som ikke tror på Gud, kommer fra det Ånden har åpenbart ved Guds ord. Men det er ikke det samme som å ha del i Åndens liv ved tro på Kristus og dermed kan se på det som Åndens frukter, slik det beskrives i Gal 5,22.

Vennlig hilsen
Anfin


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Tidligere generalsekretær i NKSS, Indremisjonsselskapet og Normisjon, prest og forfatter.

 • Illustrasjon Langfredag 3 1269677578

  Alt til Guds ære

  Spørsmål: Hvis ikke onani er synd, hvordan kan det være til Guds ære: Men enten dere nå sp…
 • Kjærlighet

  Palestinerne – folk og enkeltmennesker

  Spørsmål: Er alle palestinere onde? Gudrun Svar: Hei Gudrun! Palestinerne er verken verre …
 • kors på fjell

  5 .søndag i treenigheten

  Matt. 7.21-29 Ikke enhver som sier til meg: ‘Herre, Herre!’ skal komme inn i himmelriket, …
Last flere relaterte artikkler
 • Anfin 850 high res (retusjert varmere farge)

  Anfin’s siste taler

  Anfin’s siste taler før hans død, talt i Melhus bedehus 19-20.2.2016 Anfin Skaaheim …
 • Anfin Skaaheim

  BIBELSKE UTTRYKK I NORSK DAGLIGTALE

  Taler: Anfin Skaaheim Kåseri holdt i forbindelse med bibelmaraton i Solvangkirken, Tønsber…
 • Anfin Skaaheim

  Nye former for kristent samliv?

  Etter det fatale kirkevalget i høst har vi sett en utvikling som virker skremmende for oss…
Last flere av Anfin Skaaheim
 • baal-fest1

  Hva er fortapelse?

  Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig …
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
 • Hvordan leve som kristen

  Hei. Takk for fin side. Tok imot Jesus for snart to år siden. Etter år med spillavhengighe…
Last flere inn Spørsmål og svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Alt til Guds ære

Spørsmål: Hvis ikke onani er synd, hvordan kan det være til Guds ære: Men enten dere nå sp…