Hjem Søndagskommentar 3. søndag i treenighetstiden

3. søndag i treenighetstiden

10 min lest
0
0
2,353

Johannes 1,35-51Jesus kaller Levi

Dagen etter sto Johannes der igjen sammen med to av disiplene sine.  Da Jesus kom gående, så Johannes på ham og sa: «Se, Guds lam!»  De to disiplene hørte hva han sa og fulgte etter Jesus.  Jesus snudde seg og så at de fulgte ham, og han sa: «Hva leter dere etter?» De svarte: «Rabbi, hvor bor du?» Rabbi betyr lærer.  «Kom og se!» sa Jesus. De gikk da med ham og så hvor han bodde, og de ble hos ham den dagen. Det var omkring den tiende time.
     Andreas, Simon Peters bror, var en av de to som hadde hørt det Johannes sa, og som hadde fulgt etter Jesus.  Han fant nå først sin bror Simon og sa til ham: «Vi har funnet Messias!» – Messias betyr «Den salvede».  Så førte han Simon til Jesus. Jesus så på ham og sa: «Du er Simon, sønn av Johannes. Du skal hete Kefas» – det er det samme som Peter.
     Dagen etter ville Jesus dra til Galilea. Da fant han Filip og sa til ham: «Følg meg!» Filip var fra Betsaida, den byen Peter og Andreas var fra.  Filip traff Natanael og sa til ham: «Vi har funnet ham som Moses har skrevet om i loven, og som også profetene har skrevet om: Det er Jesus fra Nasaret, Josefs sønn.»  «Kan det komme noe godt fra Nasaret?» sa Natanael. Filip svarte: «Kom og se!»  Jesus så Natanael komme gående og sa: «Se, der er en sann israelitt, en som er uten svik.»  «Hvor kjenner du meg fra?» spurte Natanael. Jesus svarte: «Jeg så deg før Filip ropte på deg, da du satt under fikentreet.» Da sa Natanael: «Rabbi, du er Guds Sønn, du er Israels konge.»  «Tror du fordi jeg sa at jeg så deg under fikentreet?» sa Jesus. «Du skal få se større ting enn dette.»  Så sa han: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Dere skal se himmelen åpnet og Guds engler gå opp og gå ned over Menneskesønnen.»

 

Et møte med Jesus oppleves ulikt fra person til person. Ingen kommer fra et møte med Jesus uberørt. Likevel kan vi se at noen mennesker er forberedt til å ta imot han og kallet han kommer med. Slik som i teksten. Historien om hvordan disse mennene ble disipler sier noe om hvilken rolle Guds ord spiller i vår holdning til Gud og Jesus selv. Teksten har flere henvisninger til skriften som en jøde ville oppdage, og dermed få en dypere forståelse av Jesu ord. Derfor ble også kallet tydeligere for denne gjengen.

De første vi møter er Andreas og trolig Johannes selv som skriver evangeliet. De er opprinnelig disipler av døperen Johannes. Dermed har de allerede blitt undervist i Messias sitt komme og ventet i spenning på hvem det skulle være. De var sannsynligvis døpt av Johannes og gitt sine liv til Gud. Så en dag peker døperen Johannes ut en person i mengden: «Se, Guds lam» (v36). Et uttrykk som de kjenner godt og som gir dem assosiasjoner fra israelsfolkets utfrielse fra Egypt. Det sier dem også at Jesus er utvalgt, uten feil og sannsynligvis skal ofres. Uten at de helt forstår rekkevidden av dette. Uansett ber de seg selv hjem til ham og bruker bare en dag på å fastslå at Jesus er Messias! Han som Gud skal sende for å redde Israel – den evige kongen som skal sitte på Davids trone.

Dette forteller Andreas til broren sin – Peter – som kommer til Jesus og får et nytt navn: Kefas, som betyr klippen. Fillip forteller det samme til sin venn Natanael. Natanael virker som en sann Israelitt, en mann uten svik, som Jesus beskriver han som. Han satt under et fikentre, som kan være et uttrykk for at han hadde for vane å meditere og grunne over skriften. Derfor var Natanael skeptisk når Filip i sin iver fortalte at han hadde funnet Messias, og samtidig fortalte at han var fra Nasaret og var sønn av Josef. For Messias var Davids sønn og slekt, og skulle komme fra Davids by Betlehem. «Kan det komme noe godt fra Nasaret» var svaret. Filip avfeide det med et: «Kom og se».

Natanael ble overbevist da Jesus fortalte at han hadde sett Natanael da han satt under fikentreet. Et under som gjorde at Natanael kalte Jesus for Rabbi – lærer. Men Jesus forklarer at dette er ingenting i forhold til det som kommer. «Dere skal se himmelen åpnet og Guds engler gå opp og gå ned over Menneskesønnen.» Natanael forstår med en gang hva Jesus mener. Han henviser til Josef sin drøm (1 Mos 28,10ff). Det viktige i Josef sin drøm er at Gud stadfester sitt løfte som han gav til Abraham. Det samme gjør Jesus nå overfor Natanael og disiplene:

«Din ætt skal bli som støvet på jorden. Du skal bre deg ut mot vest og øst, mot nord og sør, og i deg og din ætt skal alle slekter på jorden velsignes. Se, jeg vil være med deg og bevare deg hvor du går, og føre deg tilbake til dette landet. For jeg skal ikke forlate deg, men gjøre det jeg har lovt deg.»

(1 Mos 28,14-15)

Natanael og de andre skal altså få være de første som blir vitner til oppfyllelsen av løftet som Gud gav til Abraham. Guds folk – i Jesus – vil bre seg ut over hele jorden ved at evangeliet forkynnes for alle folkeslag. Pinsedag var det første tegnet på dette da 3000 mennesker fra hele den kjente verden omvendte seg til Herren på en gang. Og underet vil fortsette til han kommer igjen.

 

Last flere relaterte artikkler
  • Jeg kommer snart

    Se, jeg kommer snart, og lønnen jeg vil gi, har jeg med meg. (Åp 22,12) Alt det gode Johan…
  • Ny himmel og jord

    Og jeg så en ny himmel og en ny jord. (Åp 21,1) Alt har en begynnelse og slutt. Slik er vi…
  • Bryllup

    Salige er de som er innbudt til Lammets bryllupsmåltid. (Åp 19,9) Noen ganger får Johannes…
Last flere av Helge Skaaheim
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …