1. pinsedag

11 min lest
0
0
887

Joh 14,15-21Foss

 «Dersom dere elsker meg, holder dere mine bud.  Og jeg vil be min Far, og han skal gi dere en annen talsmann, som skal være hos dere for alltid:  sannhetens Ånd, som verden ikke kan ta imot. For verden ser ham ikke og kjenner ham ikke. Men dere kjenner ham, for han blir hos dere og skal være i dere.  Jeg lar dere ikke bli igjen som foreldreløse barn. Jeg kommer til dere.  Snart ser ikke verden meg lenger. Men dere skal se meg, for jeg lever, og dere skal også leve.  Den dagen skal dere skjønne at jeg er i min Far, og at dere er i meg og jeg i dere.  Den som kjenner mine bud og holder dem, han er det som elsker meg. Og den som elsker meg, skal min Far elske. Ja, også jeg skal elske ham og åpenbare meg for ham.»

 

Hvilke bud er det Jesus sier at den som elsker ham, holder? Vi stanser ved to av dem:

(1) «Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre,» har Jesus nettopp sagt til disiplene (Joh 13,34). «Mine kjære, har Gud elsket oss slik, da skylder også vi å elske hverandre,» skriver Johannes i 1 Joh 4,11. Det er bl.a. dette bud Jesus forventer at vi holder. Vi kjenner de vakre ordene i 1 Kor 13, der Paulus maler ut hva kjærligheten innebærer. Han skriver ikke om den kjærligheten et menneske kan få til eller om den sanselige kjærligheten, eros. Det er en kjærlighet som søker sitt eget. Ordet eros står ikke i Det nye testamente. Her er det alltid bare tale om agape, gudskjærligheten. Det er en kjærlighet bare Gud kan makte å vise. Men så er situasjonen den at i oss mennesker som tror på Jesus Kristus, er denne kjærligheten «utøst i våre hjerter ved Den Hellige Ånd som han har gitt oss» (Rom 5,5). Da blir kjærligheten noe Gud virker i oss, den er «Åndens frukt», for å bruke uttrykket fra Gal 5,22. Da blir jo det liv preget av Guds kjærlighet som Jesus sier vi skal leve, en direkte konsekvens av det som skjedde i pinsen.

 

(2) «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor ut og gjør og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende» (Matt 28,18-20). Løftet er knyttet til en betingelse! At vi gjør jobben han har sendt oss til. At vi gjør mennesker til disipler. Men han har samtidig lovet oss den kraften og den utrustningen vi trenger for å holde hans bud.

 

Vi er altså kalt til å elske hverandre, og vi er sendt med det glade budskap om frelsen. De bud vi skal holde, er i særlig grad påbud fra Jesus om det som er knyttet til vår kallsgjerning. Går vi på hans ord, er han med oss! Jesus sier nemlig ikke at vi skal fikse dette på egen hånd. Disiplene kunne saktens bekymre seg for hvordan de skulle greie seg etter Jesu bortgang. «La ikke hjertet bli grepet av angst,» sier Jesus ved innledningen til den det kapitlet vår tekst er hentet fra. Så får vi lese også ordene om Talsmannen han lover å sende i den sammenhengen. Disiplene skal ikke klare seg på egen hånd. «Jeg vil be min Far, og han skal gi dere en annen talsmann,» sier Jesus. En annen talsmann enn Jesus selv. En talsmann som Jesus identifiserer seg med. En talsmann som identifiserer seg med Jesus. En talsmann som taler Jesu sak overfor verden. «Legg dere på sinne at dere ikke behøver å tenke ut på forhånd hvordan dere skal forsvare dere,» sier Jesus til disiplene i Luk 21,14 flg., i en sammenheng der han varsler dem om trengsler som vil komme. Og så fortsetter han: «For jeg vil gi dere ord og visdom som ingen av deres motstandere skal kunne motstå eller motsi.» Leser vi Apg 6-7 om Stefanus og måten han møtte sine motstandere på, aner vi hvilken utrustning Jesus lover at disiplene skal få gjennom Den Hellige Ånd.

 

Jesus lovet altså disiplene at selv om han gikk bort, skulle han komme til dem (v 18). «Det er det beste for dere at jeg går bort. For dersom jeg ikke går bort, kommer ikke Talsmannen til dere. Men går jeg bort, kan jeg sende ham til dere,» sier Jesus i Joh 16,7. Det er Den Hellige Ånd han snakker om.

 

Pinsedagen kom han. Den Hellige Ånd kom til de 120 som var samlet i bønn. Da ble Den Hellige Ånd gitt til menigheten og den enkelte troende. «Vet dere ikke at dere er Guds tempel, og at Guds Ånd bor i dere?» spør Paulus i 1 Kor 3,16. Siden da har alle som tror på Jesus Kristus, fått Den Hellige Ånd til pant på den arv Gud har lovet oss. Dette pantet er en forsmak på de grenseløse gudsrikets krefter som en gang skal bli synlig for all verden. Men allerede her og nå har vi del i dette fremtidige gudsriket . Det er hva pinsen betyr! Tenk at det sanne himmelske liv bor i deg her og nå! At fremtiden allerede har begynt! At det evige liv som hører morgendagen til, er her i dag! Guds Ånds forvandlende liv som en dag vil forvandle våre legemer, har kommet for å bo i oss og forvandle vår karakter og personlighet. Talsmannen, Den Hellige Ånd, «blir hos dere og skal være i dere,» lovet Jesus. Dette er hva pinsen bringer. Dette er hva evig liv betyr. Dette er hva det betyr å være frelst: å gå omkring hver eneste dag i denne nåværende onde tidsalder og leve himmelens liv – fordi Den Hellige Ånd bor i oss!

Velsignet pinse!

 

Last flere relaterte artikkler
  • Søndag før pinse

    Søndag før pinse – 21.05.2023 Joh 15,26-27 Når Talsmannen kommer, han som jeg skal s…
  • Skikket for Guds rike

    19. Søndag i treenighetstiden 20. oktober 2019 Luk 9,57-62 Mens de gikk der på veien, var …
  • 19. Søndag i treenighetstiden

        Luk 9,57-62  Mens de gikk der på veien, var det en som sa til ham: «Jeg vil følge deg …
Last flere av Fred Riktor
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Skjærtorsdag – DET EVIGE MÅLTIDET

Skjærtorsdag – 28.03.2024 Luk 22,14-23 Da tiden var inne, tok Jesus plass ved bordet…