Hjem Søndagskommentar 5. søndag i påsketiden – Riket kommer

5. søndag i påsketiden – Riket kommer

4 min lest
0
0
903

Luk 13,18-21Illustrasjon Betsaida 1273166376[1]

  Så sa han: «Hva er Guds rike likt? Hva skal jeg sammenligne det med? Det er likt et sennepsfrø som en mann tok og sådde i hagen sin. Det vokste og ble til et tre, og himmelens fugler bygde rede i greinene på det.» 

Igjen sa han: «Hva skal jeg sammenligne Guds rike med? Det er likt en surdeig som en kvinne tok og la inn i tre mål mel, så det hele til slutt var gjennomsyret.»

 

Misjonær Asbjørn Aavik var et kjent navn i forrige generasjon. Han var i mange år misjonær i Kina og skrev en lang rekke bøker der Kina og misjonsarbeidet hadde bred plass. En av bøkene hadde tittelen «Riket kommer». Aavik er død for mange år siden, men han ville ha gledet seg stort over det under som heter evangeliets fremgang i Kina. Da Bambusteppet senket seg i 1949 ved Maos maktovertakelse, var det mange i Vesten som var bekymret for kirkens fremtid i dette veldige landet. Stor var gleden da Bambusteppet begynte å løfte seg og vitnesbyrdet om en livssterk og voksende kirke i Kina nådde Vesten. Maos kommunisme hadde ikke vært i stand til å hindre evangeliets fremgang.

 

Det er denne forunderlige hemmelighet Jesus taler om i disse versene fra Lukasevangeliet. «Hva er Guds rike likt?» Og så nevner han i to liknelser om sennepsfrøet og surdeigen evangeliets mektige kraft. Det ser så smått ut, men det bærer livet i seg. Hvem av oss har ikke sett løvetannen som har sprengt asfaltdekket og står der som et tegn på frøets spirekraft, livet som ikke lar seg stanse. Slik er det også med evangeliets spirekraft.

 

Det begynte med elleve menn på et fjell i Galilea. Hvem kunne ha forestilt seg hva det skulle bli til i løpet av de neste to tusen år. I dag strekker kirken seg over hele jorden og mennesker fra alle kanter av verden bekjenner Jesu navn. Og fortsatt har evangeliet sprengkraft. I dag er det flere kristne i Kina enn det er medlemmer av kommunistpartiet.

 

La det gi håp og forventning også i møte med et verdsliggjort Vesten der evangeliet synes på retur. Fortsatt bærer evangeliet livets krefter, og Ordet sier: «Alt er mulig for Gud». I den forvisning er tiden inne til å be «La riket ditt komme», og til å så ut livets ord. Livets under lar seg ikke stanse.

Last flere relaterte artikkler
  • 19. søndag i treenighetstiden

    19. søndag i treenighetstiden – 8.10.2023 Matt 5,20-26 Ja, jeg sier dere: Dersom ikk…
  • Jesus vasker disiplenes føtter

    Skjærtorsdag 18. april 2019 Joh 13,1-17 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at…
  • Kjemp for å komme inn

    2. søndag i fastetiden 17. mars 2019 Luk 13,22-30 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by…
Last flere av Kurt Hjemdal
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …