Hjem Spørsmål og svar Hvem skal jeg gi til?

Hvem skal jeg gi til?

6 min lest
0
0
959

Spørsmål:

 Mye innemellom…

Den rike mann og Lasarus…. og jeg som bor og går tur i byen nesten hver dag… kan en dag passere 7-8 som sitter med trekkspill eller kopp eller selger gatemagasin…. Jeg har en fast jeg gir til, men hva med alle de andre ? Føler meg som den rike mann…. det er vondt…. mange sier mye stykt om disse menneskene, men de er jo elsket av Gud……

Knut


Svar:

Hei Knut.

Anfin Small high res_ståendeJeg forstår dilemmaet ditt. Vi er mange som føler det på samme når vi møter noen som tigger eller som prøver å tjene noen kroner ved å spille eller selge gatemagasiner. Nå er ikke poenger i Jesu fortelling om den rike mann og Lasarus at vi må være villig til å gi andre litt av vår overflod. Poenget her er at den rike mannen ikke var opptatt med noe annet enn den jordiske rikdommen kan kunne skaffe seg, en rikdom han måtte gi fra seg da han døde. Han tapte alt. Det kalles fortapelse. Lasarus hadde ingen jordiske rikdom, men han hadde tydelig nok en tro på Gud som ga han del i den himmelske herlighet. Det er ved tro på Gud vi kan få del i den rikdom som vi aldri skal miste.

Vi skal dele med andre og være opptatt med og at mennesker rundt oss får del i det vi har fått. Det skjer når vi deler med dem vi har et spesielt ansvar for i familie og nabolag. Det skjer når vi gir til misjon og utviklingshjelp. Spørsmålet er om hva som er den beste måte å gjøre det på. Slik sett er det greit å gi til dem som gjør noe positivt for å tjene penger, om det så er å spille på gata eller selge gatemagasiner. Men da er det viktig at vi gjør det fordi vi setter pris på det de gjør og selger. Dersom vi gjør det bare fordi vi synes synd på dem, kan det virke nedverdigende. Derfor har flere uttrykt at smil, vennlige og og gode tilbakemeldinger kan være vel så viktig som selve pengene.

Når det gjelder å gi til tiggere, snakker vi om et mer sammensatt problem. Det er ikke tvil om at de som tigger, trenger penger. Problemet er at dette i stor grad er organisert, og at bakmenn ofte stikker av med mye av pengene. Ved å gi til tiggere, kan vi være med på å opprettholde et kriminelt system. Nobelprisvinneren fra India advarte mot å gi til tiggere av den grunn. Det samme har hjelpearbeidere i Romania gjort, landet hvor de fleste tiggere i Norge kommer fra. Utfordringen er å formidle hjelp til disse menneskene der de bor. Her kan vi være med ved å gi penger til hjelpeorganisasjoner som arbeider i disse landene.

Jeg tror det er bra at du gir til en bestemt som du etter hvert kan lære å kjenne. Dermed kan du formidle noe som er vel så viktig som penger, nemlig omsorg og respekt for et medmenneske som Gud er glad i, som du skriver. Det er også flere tiggere som har uttrykt glede over smil og oppmuntrende ord, også i tilfeller der de ikke fikk penger. Det handler om å vise respekt for mennesker som er i en annen livssituasjon enn oss.

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

  • https://flagpedia.net/data/flags/ultra/in.png

    Jeg brenner for India!

    Spørsmål: Indiamisjon! Jeg har et brennende hjerte for India. Jobbes det fortsatt blant sa…
  • Hvorfor gi tiende?

    Spørsmål:  Hei mitt spørsmål er følgende. Hvorfor praktiserer menigheter i dag tiende? Jeg…
  • Hvordan går jeg frem?

    Spørsmål: Hei! Jeg er på vei til å bli kristen. Synes det er veldig vanskelig å kjenne det…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Jeg brenner for India!

Spørsmål: Indiamisjon! Jeg har et brennende hjerte for India. Jobbes det fortsatt blant sa…