Hjem Søndagskommentar 2. søndag i Advent

2. søndag i Advent

8 min lest
0
0
1,514

1 Kor 15, 50-57Illustrasjon 2. søndag

Men det sier jeg, søsken: Kjøtt og blod kan ikke arve Guds rike, og det forgjengelige skal ikke arve uforgjengelighet.

Se, jeg sier dere en hemmelighet: Vi skal ikke alle sovne inn, men vi skal alle forvandles, 52 brått, på et øyeblikk, ved det siste basunstøt. For basunen skal lyde, de døde skal stå opp i uforgjengelighet, og vi skal bli forvandlet.  For det forgjengelige må bli kledd i uforgjengelighet, og det dødelige må bli kledd i udødelighet. 

Og når dette forgjengelige er kledd i uforgjengelighet og dette dødelige er kledd i udødelighet, da oppfylles det som står skrevet: Døden er oppslukt, seieren vunnet.

Død, hvor er din brodd? Død, hvor er din seier?

Dødens brodd er synden, og syndens kraft er loven.  Men Gud være takk som gir oss seier ved vår Herre Jesus Kristus!

 

Vi tror på legemets oppstandelse. Vi tror på en frelse for kroppen. Vi tror ikke først og fremst på en åndetilstand i saligheten. Det kristne håpet er konkret og materielt. Kanskje er vi over det nå, men kirken har slitt med et gresk filosofisk konsept der sjelen skulle befris fra det materielle fengsel og fly til Gud, det galt å dø salig, så var målet nådd. (sånn går det når en lytter til tidens «riktige» tanker.)

 

Kjøtt og blod, sier Paulus. Jeg tror det er med overlegg, det er slik kroppen vår er nå, underlagt forgjengelighetens lov. Alt som er skapt er lagt under den loven, ikke frivillig med fordi Gud ville det(Rom 8,20). Slik er livet, vi kjenner det igjen hver dag. Det må skje en forvandling, det dødelige og forgjengelige som dypest sett er blitt sånn på grunn av Guds dom over synden (dødens brodd er synden), kan ikke arve udødelighet og uforgjengelighet.

Men det kan og skal forvandles, for Jesus har dradd ut syndens brodd og oppfylt loven. Så vi venter den oppstandne, den først av oss.

 

Er det en sammenheng, mellom det gamle og det nye? Utvilsomt. Paulus har sammenlignet dette tidligere i kapitlet med frøet og planten. Der er en helt nøyaktig og eksakt sammenheng, alt som var i frøet er også i planten.  Av hvetekorn får du hvete aks. Men akset er så mye flottere, rikere. Blomsten har en helt annen prakt enn frøet.  Larven er så mye uslere enn sommerfuglen. Men  han er Abrahams, Isaks og Jakobs Gud, sier Jesus. Ikke et nummer i det himmelske kartotek, ikke en vanndråpe i den store fossen. Men personen med sine særtrekk, helliget i Kristus, skal arve Guds rike. Jeg tenker Johannes griper dette, vi er Guds barn nå, men vi skal en gang bli ham lik. (1. Joh 3,2) Lik den oppstandne, døden bet ikke lenger på han, men han var Jesus, på to bein, som spiste honning kake og fisk. Og vi skal sitte til bords, med Abraham, Isak og Jakob. Det blir sikkert mye mat.  Så konkret er det kristne håpet. Vi tror på legemet forvandling, om en har blitt til mull først eller ikke. Gud holder orden på dette, om det går over all forstand, som Gud selv.

 

Så Paulus triumferer til slutt. Til tross for synden, døden, loven, det ufravikelige, sanne og ugjenkallelige. Ingen er uten synd og skyld, ingen har til denne dag overlevd. Men det finnes en total seier i og ved Jesus Kristus, vår Herre. Det er Bibelens kjerne, i Kristus er jeg fri, i Kristus overvinner vi alt. Det er for det første en usigelig trøst, mitt i gråten ved graven. De døde i Kristus er fortsatt i Kristus, og er oss fortsatt nær i Kristus, og de skal oppstå.

«Du møter viv, du møter venn, du møter dine kjære igjen,

Da bryter større glede løs er her da du kom hjem fra sjøs»

Så sørg, men ikke som om du ikke hadde dette håpet.

 

Og derfor, selv om det er utenfor denne teksten(v58) er arbeidet i og for kirken ikke forgjeves. Da må vi bare huske på hva som teller, ordninger, bevegelser, penger og hus skal ikke oppstå, men mennesker, bare mennesker.

 

Last flere relaterte artikkler
  • 2. søndag i fastetiden

    2 søndag i fastetiden – 25.02.2024 Luk 7,36-50 Bilde av Vero Manrique Kvinnen som fi…
  • 1. søndag i fastetiden

    1 søndag i fastetiden – 18.02.2024 Bilde av Eyasu Etsub Matt 16,21-23 Jesus taler om…
  • Fastelavenssøndag

    Fastelavenssøndag – 11.02.2024 Joh 12,20-33 Bilde av Paz Arando Jesus taler om sin d…
Last flere av Arne Inge Vaalandsmyr
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…