Hjem Søndagskommentar 19. søndag i treenighetstiden

19. søndag i treenighetstiden

5 min lest
0
0
364

Matt 5,20-26With_His_Disciples005

Ja, jeg sier dere: Dersom ikke deres rettferdighet langt overgår de skriftlærdes og fariseernes, kommer dere aldri inn i himmelriket. 

Dere har hørt det er sagt til forfedrene: ‘ Du skal ikke slå i hjel. Den som slår i hjel, skal være skyldig for domstolen.’  Men jeg sier dere: Den som blir sint på sin bror, skal være skyldig for domstolen, og den som sier til sin bror: ‘Din idiot!’ skal være skyldig for Det høye råd, og den som sier: ‘Din ugudelige narr!’ skal være skyldig til helvetes ild.
     Om du bærer offergaven din fram til alteret og der kommer til å tenke på at din bror har noe imot deg, så la gaven ligge foran alteret og gå først og bli forlikt med din bror. Så kan du komme og bære fram offergaven din!  Skynd deg å komme overens med motparten din mens du ennå er sammen med ham på veien. Ellers vil motparten din overgi deg til dommeren, og dommeren til vakten, og du blir kastet i fengsel. Sannelig, jeg sier deg: Du slipper ikke ut derfra før du har betalt til siste øre. 

 

En høyere rettferdighet

I et av Fredrik Skavlans programmer ble en svensk forfatter intervjuet om hva som er tidens dødssynder. Forfatteren hadde undersøkt dette og hans svar var at den fremste dødssynd for dagens mennesker er falskhet. Vi liker ikke forstillelse eller hykleri. Svaret kunne være hentet rett ut av Jesu bergpreken.

Når Jesus underviser disiplene om livet i Guds rike kaller han dem til en rettferdighet som langt overgår de skriftlærdes og fariseernes, samtidens fromme. De var svært opptatt av yttersiden, og mente seg trygge når den var på plass. Jesus gjør klart at Gud ikke bare spør etter fasaden, men etter hjertet, etter det hele menneske. Derfor holder det ikke at jeg ikke slår i hjel i handling. Også ordene mine kan drepe, om ikke fysisk. Og vreden min kan kanskje skjules for mennesker, men Gud ser den.

Her kommer vi alle til kort. Kanskje holdt vi fasaden, men under fasaden kokte det. Derfor innbyr Jesus oss til oppgjør: «Skynd deg å komme overens med motparten din mens du ennå er sammen med ham på veien.». Det gjelder din neste, men fremfor alt han som har skapt din neste og som du en dag skal stå til regnskap.

Hvordan kommer du overens med ham? Bibelens svar er enkelt og tydelig: Tro på Jesus. Han er den som har tatt oppgjøret i ditt sted og som skjenker deg tilgivelse og den rettferdigheten som langt overgår de skriftlærdes, Guds egen rettferdighet. Hans Ånd vil styrke deg til å leve rett, slik at ditt liv blir preget av ham som selv ikke svarte med urett, men bad: «Far, forlat dem for de vet ikke hva de gjør.»

 

 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • be-deg-igjennom-fasten

  «Be deg igjennom Fasten» – Uke 2

  «Hva betyr bønn?» – Betraktning av Kristina Uttgård Har du noen gang opp…
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
Last flere relaterte artikkler
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere av Kurt Hjemdal
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

2. søndag i fastetiden.

1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…