Hjem Spørsmål og svar Hva er det å bli åndsdøpt?

Hva er det å bli åndsdøpt?

5 min lest
0
1
4,990

Spørsmål:
Due

Hei,

Hva vil det si å være åndsdøpt? Kan man ha den hellige ånd uten å være “døpt i ånden”? Er dette en forutsetning for frelsen?

Kristina 


Svar:

Hei Kristina!

Først må vi ha klart for oss hva vi mener når vi taler om å bli døpt i Ånden. Uttrykket brukes i noen sammenhenger om en spesiell opplevelse en kan ha av Den Hellige Ånd.. Noen mener at en uten en slik opplevelse ikke kan være en rett kristen eller i alle fall ikke kan ha Åndens kraft og utrustning. Dette er det ikke bibelsk dekning for. Det noen kaller å bli døpt i Ånden, kalles i Bibelen å bli fylt av Ånden. Da er det tale om DHÅs virke i menigheten og den enkeltes liv i bestemte situasjoner hvor det på en spesiell måte er behov for Åndens kraft og utrustning. Og da er det ikke bare tale om spesielle følelsesmessige opplevelser. Paulus var fylt av DHÅ da han talte for Det høye råd Apg 4,8-12. Barnabas var fylt av Ånden da han skulle veilede den nye menigheten i Antiokia  Apg 6,3. Og da menigheten i Jerusalem ba etter at Peter ved et under hadde sluppet ut av fengsel, skalv stedet de var på og de ble fylt av Ånden Apg 4,31. Da DHÅ ble utgydt over disiplene på pinsedag, ble de fylt av DHÅ slik at det de sa, ble forstått av alle som hørte Apg 4,2.

Noen mener at tungetale er et avgjørende tegn på at en slik bli fylt av Ånden. Det er ikke riktig ut fra Guds ord, for ingen av de stedene det er tale om å bli fylt av Ånden, er tungetale nevnt. Tungetale er en nådegave som ikke alle skal ha 1.Kor 12,30.

Nå ser vi i Apg 1,5 at det som skjedde på pinsedag, også omtales som å bli døpt med DHÅ. Det er fordi det som da skjedde, kommer med noe helt nytt ved Jesu frelsesgjerning. Ånden gir ikke bare kraft i bestemte situasjoner, den formidler først og fremst frelsen i Jesus Kristus. Derfor bør vi bare tale om å bli døpt i Ånden når det er snakk om å bli frelst ved dåp og tro. Paulus skriver i 1.Kor 12,12-13 at vi alle ble døpt med èn Ånd til fellesskap med Kristus og hverandre.

Konklusjonen er at alle som er døpt og tror på Jesus, er Ånds-døpt. Det som kalles å bli fylt av DHÅ er ikke en forutsetning for frelsen, men noe vi skal få be om når vi trenger Guds kraft og visdom.

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

  • Født på nytt – Hva er det?

    Hva vil det si å bli født på nytt? Hva skal til og når har en visshet om at en er født på …
  • Faller man i Ånden?

    Spørsmål: Hvor i Bibelen står det at man blir berørt av Den hellige ånd på en sånn måte at…
  • Hva er min nådegave?

    Spørsmål: Hei! Hvordan finner jeg ut hva min nådegave er? Aurora   Svar: Hei Aurora! …
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Født på nytt – Hva er det?

Hva vil det si å bli født på nytt? Hva skal til og når har en visshet om at en er født på …