Joh 15,1-8

6 min lest
0
0
2,067

Joh 15,1-8Vintre3

1 Jeg er det sanne vintre, og min Far er vinbonden. 2 Hver grein på meg som ikke bærer frukt, tar han bort, og hver grein som bærer frukt, renser han så den skal bære mer. 3 Dere er alt rene på grunn av det ordet jeg har talt til dere. 4 Bli i meg, så blir jeg i dere. Slik som greinen ikke kan bære frukt av seg selv, men bare hvis den blir på vintreet, slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg. 5 Jeg er vintreet, dere er greinene. Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt. For uten meg kan dere ingen ting gjøre. 6 Den som ikke blir i meg, blir kastet utenfor som en grein og visner. Og greinene blir samlet sammen og kastet på ilden, og de brenner. 7 Hvis dere blir i meg og mine ord blir i dere, be da om hva dere vil, og dere skal få det. 8 For ved dette blir min Far æret, at dere bærer mye frukt og blir mine disipler.

 

En mann hadde kjøpt seg et juletre. Det skjedde like før jul, selvfølgelig. Treet var egentlig veldig fint. På den ene siden. På den andre siden var det glissent. Men dette oppdaget han ikke før han kom hjem. Så han tok sagen og kappet av noen grener fra den fine siden. Han boret hull i stammen der det var litt glissent og stakk noen grener i hullene og fikk en balanse i treet.

 

Først trodde han at dette var det de kalte poding, men naboen som var gartner kunne fortelle at der tok han feil. – Man poder ikke trær som er fjernet fra roten, sa gartneren. Mannen fikk vite om hvordan man skjærer et sår med en skarp kniv i stammen på treet. Han fikk en leksjon i podingens kunst, om den lille kvisten som blir kuttet på skrå og satt inn i såret slik at kvisten får sevje fra treet. Om hvordan dette forbindes med podevoks og til slutt hvordan kvisten blir en del av treet.

 

Legen lenger ned i gaten kunne fortelle at poding foregår med mennesker også. Han fortalte hvordan man kunne sy på en ny hånd på en dame som nettopp hadde mistet sin i en ulykke. Dermed fikk den nye hånden del i den gamle kroppens fortid og fremtid. Den nye hånden hadde bare en jobb å gjøre: å være knyttet til resten av kroppen.

 

Da mannen skulle kaste juletreet sitt fortalte han dette til presten som også kastet sitt. – Ja, sa presten. Det der skjer jo hver gang et menneske blir døpt. Da blir de transplantert inn i Kristi kropp. Og da får de del i Kristi fortid og fremtid. De får del i hans død og oppstandelse for 2000 år siden og de får del i den store festen som snart skal starte.

 

Forskjellen på et juletre og et vintre er at på juletreet henges pynten utenpå. På vintreet kommer den innefra. Jesus er hele vintreet og vi er grenene. Den som har sett en vinranke vet at det ikke er en stamme, men et villnis av grener. Når vi får være en del av vintreet, kommer frukten av seg selv.

 

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Treenighetssøndag

    Matt 28,16-20  Men de elleve disiplene dro til Galilea, til fjellet der Jesus hadde sagt h…
  • 2. Pinsedag

    Joh. 16,5-11 Nå går jeg til ham som har sendt meg, men ingen av dere spør: ‘Hvor går du?’ …
  • Bots- og bønnedag

    Luk 15,11-32  Jesus sa: «En mann hadde to sønner. Den yngste sa til faren: ‘Far, gi meg de…
Last flere av Alexander Colstrup
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…