Hjem Søndagskommentar 5. søndag i åpenbaringstiden

5. søndag i åpenbaringstiden

9 min lest
0
0
2,009

Mark 2,1-12 {DEN LAMME}

Helbredet

Etter en tid kom Jesus igjen til Kapernaum, og det ble kjent at han var hjemme.  Det samlet seg så mange mennesker at de ikke fikk plass, heller ikke utenfor døren. Han forkynte Ordet for dem.  Da kom de til ham med en som var lam; han ble båret av fire mann.  Men fordi de ikke kunne komme fram til ham på grunn av trengselen, brøt de opp taket over det sted der Jesus var. Da de hadde laget en åpning, firte de ned båren som den lamme lå på.  Da Jesus så deres tro, sa han til den lamme: “Sønn, dine synder er tilgitt.”   Men noen skriftlærde som satt der, tenkte med seg selv:  “Hvordan kan han si slikt? Han spotter Gud! Hvem andre enn Gud kan tilgi synder?”  Jesus merket i sin ånd at de tenkte dette, og han sa til dem: “Hvorfor har dere slike tanker?  Hva er lettest å si til den lamme, enten: Dine synder er tilgitt, eller: Stå opp, ta båren din og gå?  Men for at dere skal vite at Menneskesønnen har makt på jorden til å tilgi synder” – og nå vender han seg til den lamme:  “Jeg sier deg, stå opp, ta båren din og gå hjem!”  Og mannen reiste seg, tok straks båren og gikk ut rett for øynene på dem, så alle ble ute av seg selv av undring og priste Gud og sa: “Noe slikt har vi aldri sett.”

 

 

I kirkeåret befinner vi oss nå i den tiden som kalles «Åpenbaringstiden». Historien om den lamme i Markus 2 passer godt inn her. For i denne hendelsen åpenbarer Jesus flere nye ting om seg selv. Folk strømmet til Jesus på grunn av hans lære, men ikke mins t på grunn av hans under og helbredelser. Det var også grunnen til at en lam mann ble båret til Jesus av sine fire venner. De var ikke alene om dette. Folk hadde strømmet til Jesus. Stedet han opphold seg var stappfullt av folk. Det var umulig å komme til – i hvert fall for fire mann med en båre. Men dette var den lamme mannens mulighet. Når vi får en slik mulighet gjør vi alt vi kan for å gripe den. Slik gjør vi i dag og slik gjorde de det på den tiden. Hva som helst for å bli frisk. Alt for å få et nytt og bedre liv.

 

Det er noe med denne fortellingen som viser at Guds prioriteringer er annerledes enn våre. Det Gud setter opp som viktigst, kommer noen ganger lenger ned på vår liste. Med alt hva disse mennene gjorde og uttrykte, var en bønn om helbredelse for den lamme. Det er det vi som står rundt ser tydelig at den lamme trenger. Men Jesus ser noe annet. Han ser et dypere behov hos mannen. Om han ber eller i det hele tatt kjenner behov for tilgivelse, sier teksten ikke noe om. Uansett er det dette Jesus griper fatt i. Han ser deres tro – og inkluderer hele følget når han snakker om trosakten som førte mannen til Jesus. På bakgrunn av dette sier han: «Dine synder er tilgitt».

 

Var det dette mannen trengte? Var det dette han ba om? Hvis dette var alt Jesus kunne tilby den stakkars gutten må man spørre seg om det var verdt alt strevet det hadde vært å komme til Jesus.

 

Folket reagerer. Ikke minst de skriftlærde. De som kan de hellige skrifter og vet så inderlig vel at det bare er Gud som kan tilgi synd. Og vet du. De har helt rett! Her er det Jesus presenterer seg som den han er. Guds Sønn. Gud selv. Og valget han gir de som hører på, er: enten må vi tro på han eller ta livet av han.

 

Spørsmålet han stiller på bakgrunn av deres tanker er ikke umiddelbart enkelt å svare på. Han spør: «Hva er lettest å si til den lamme, enten: Dine synder er tilgitt, eller: Stå opp, ta båren din og gå?» For oss vil vi svart at det enkleste er å tilgi syndene. For om syndene er tilgitt eller ikke er umulig å se. Det er jo bare ord. Mens en helbredelse kan vi se resultatet av. Enten blir mannen frisk, eller han blir det ikke. For Jesus er det annerledes. For Jesus ville det vært enklest å helbrede mannen og ikke tilgi syndene. Idet Jesus tilgir mannen hans synder gir han sitt eget liv i stedet for mannens. Det er ingen vei tilbake. Det vanskeligste og mest kostbare for Jesus var å si: «Dine synder er tilgitt». Og resultatet av dette vil bli åpenbart på dommens dag. Men kan også sees i livet til de menneskene som opplever friheten i det å leve daglig i syndenes tilgivelse og Guds nåde. Det handler virkelig om å bli reist opp til et nytt liv.

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
  • Jeg kommer snart

    Se, jeg kommer snart, og lønnen jeg vil gi, har jeg med meg. (Åp 22,12) Alt det gode Johan…
  • Ny himmel og jord

    Og jeg så en ny himmel og en ny jord. (Åp 21,1) Alt har en begynnelse og slutt. Slik er vi…
  • Bryllup

    Salige er de som er innbudt til Lammets bryllupsmåltid. (Åp 19,9) Noen ganger får Johannes…
Last flere av Helge Skaaheim
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …