Hjem Søndagskommentar Nyttårsaften

Nyttårsaften

4 min lest
0
0
1,020

Luk 13,6-9.

Illustrasjon olive branch

Så fortalte han denne lignelsen: «En mann hadde et fikentre som var plantet i vingården hans. Han kom for å se etter frukt på det, men fant ingen. 

Da sa han til gartneren: ‘Nå er det tredje året jeg kommer og leter etter frukt på dette fikentreet uten å finne noe. Hugg det ned! Hvorfor skal det stå der og suge ut jorden?’ 

 Men gartneren svarte: ‘Herre, la det stå dette året også, så skal jeg grave omkring det og gjødsle det. 

 Kanskje det da vil bære neste gang. Hvis ikke får du hugge det ned.’»

 

Ny sjanse!

Årets siste kveld. Tid for årsrapport, kanskje oppgjør? Og hva med noen gode forsetter om forbedring? Sikkert vel og bra.

Hva har så Jesus å si oss i teksten for denne kvelden? Vi tar konklusjonen først: Han ber den som ikke er omvendt, om å omvende seg mens det er tid. Og tiden er . Han ber sin Far om å vente enda litt med å felle dommen. Jesu omsorg gjør at han ikke vil gi opp før han har prøvd en gang til, gitt en ny sjanse.

Dette budskapet kommer i en lignelse. Den handler om en vingårdseier som, naturlig nok, ser etter frukt på trærne sine. Hva med et tre som ikke har båret frukt på tre år?! Tålmodigheten er egentlig slutt. Hugg det ned! Men gartneren (Jesus) vil ikke gi seg så lett. Han ser muligheter og ber om en ny sjanse: la det stå enda ett år, herre! La meg få stelle med det! Og han får det som han vil. Men eierne gjør det helt klart: neste år vil jeg se frukt, ellers må du hugge det ned.

Som ofte ellers finner vi nøkkelen i teksten foran. Der formaner Jesus innstendig sine tilhørere og landsmenn til å omvende seg. Hvis ikke, vil det gå dem ille, ja, verre enn dem som ble drept ved en ulykke ved Siloadammen (se v 1-5).

Det er altså noe mer enn forbedring Jesus snakker om. Han snakker om omvendelse og ber sin Far om en ny sjanse for alle uomvendte. Han vil ha «alle med»! Men det lyder også et «hvis ikke». Gud er ikke lettlurt, og tiden for omvendelse kan ta slutt.

Trenger du å vende om? Så la gartneren Jesus stelle med ditt hjerte!  La det nye året bli et sant nådens år!

 

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…