Hjem Søndagskommentar Juledag – Ordet ble menneske

Juledag – Ordet ble menneske

5 min lest
0
0
1,478

Joh. 1,1-14:

Jesus-3

”I begynnelsen var Ordet. Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.  Han var i begynnelsen hos Gud.   Alt er blitt til ved ham, uten ham er ikke noe blitt til. Det som ble til i ham, var liv, og livet var menneskenes lys.  Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det.  Et menneske sto fram, utsendt av Gud. Navnet hans var Johannes.  Han kom for å vitne. Han skulle vitne om lyset, så alle skulle komme til tro ved ham.  Selv var han ikke lyset, men han skulle vitne om lyset.  Det sanne lys, som lyser for hvert menneske, kom nå til verden.  Han var i verden, og verden er blitt til ved ham, men verden kjente ham ikke.  Han kom til sitt eget, og hans egne tok ikke imot ham.  Men alle som tok imot ham, dem ga han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn. De er ikke født av kjøtt og blod, ikke av menneskers vilje og ikke av manns vilje, men av Gud. Og Ordet ble menneske og tok bolig iblant oss, og vi så hans herlighet, en herlighet som den enbårne Sønn har fra sin Far, full av nåde og sannhet.”

 

Julaften pleier vi å høre hva som skjedde i de dager, hvordan Jesus ble født i en stall i Betlehem, om hyrdene på marken og Herrens engel som sa: ”I dag er det født dere en Frelser i Davids by; han er Messias, Herren.”

Juledagen går prekentekstene mye dypere og forteller oss hvordan Jesus kunne bli og være verdens Frelser.

Da Gud skapte verden står det at Guds ånd svevde over vannet og da sa Gud: ”Det skal bli lys!”. Guds Ånd var der. Og Ordet var der. ”Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud.” Juledag ble Ordet menneske da Jesus ble født.

Jesus var Guds Sønn, Gud av Gud. Han ble menneske av kjøtt og blod. Menneskene kunne se, ta og føle på ham. Han utstrålte det samme vesen som Gud Far.  Han var full av nåde og sannhet. Sannheten avslører løgn og synd og gjør at vi må erkjenne hvordan det står til med oss. Samtidig er han full av nåde som tilgir og gjenoppretter hva synden har ødelagt. ”Det som ble til i ham, var liv, og livet var menneskenes lys. Lyset skinner i mørket.”

Senere i Johannes-evangeliet bekrefter Jesus at Han er verdens lys og Han er veien, sannheten og livet!  Det betyr at menneskenes liv og frelse avhenger av Jesus.  Derfor står det også i dagens tekst at ”alle som tok imot ham, dem ga han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn.”

Prekenteksten er dyp. Det er mye å grunne på og undres over slik det uttrykkes i salmen ”Folkefrelsar, til oss kom, fødd av møy i armodsdom! Heile verdi undrast på kvifor du såleis koma må.”

 

Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …