Hjem Spørsmål og svar Ekteskapet som ramme for samliv

Ekteskapet som ramme for samliv

9 min lest
0
0
473

Illustrasjon brudefolkene i Kana

Spørsmål:

Hei!

Jeg vet det har vært en del spørsmål ift. sex før ekteskapet. Bibelen er jo helt klar på dette punktet, men det er mange som beskriver Bibelens syn på dette som en del av tiden den ble skrevet i og at det derfor idag kan «oversettes» til å gjelde innenfor et forpliktende forhold mellom to mennesker som elsker hverandre, men ikke er gift. Slike argumenter er det jo ofte vanskelig å stille opp mot – for hvilke deler av Bibelen kan ses som evige sannheter/bud, f.eks. at sex hører ekteskapet til, og hvilke deler kan ses i sammenheng med den tiden de ble skrevet? Hvordan skille disse fra hverandre og argumentere for hvorfor det er slik?

Dessuten var det noen i et forum som hevdet at kirkens syn på sex før ekteskapet nå er at det greit så lenge det forgår i et forpliktende forhold. Stemmer dette? Har kirken en offisiell holdning til dette temaet?

Og til slutt; jeg ønsker å leve slik Gud har befalt, men i en aldre av 31 må jeg innrømme at jeg er redd for at det er vanskelig å finne en som vil akseptere mitt ståsted om ingen sex før ekteskapet. Kristne gifter seg vel gjerne ofte i en ung alder pga. dette. Jeg synes også det er svært vanskelig å være åpen om dette temaet, fordi jeg har stort sett fått negativ tilbakemelding, spesielt siden de fleste kristne jeg kommer borti på nett, ser ut til å mene at sex før ekteskapet er helt greit. Jeg bryr meg overhodet ikke om hva en fremtidig partner har av erfaring, selv om jeg vel foretrekker at det ikke har vært en haug med one night stands i fortiden. Men i Norge anno 2013 virker det som om ordene «kristen» og «jomfru» er noe av det verste du kan være, og dette gjør at jeg begynner å miste håpet om å treffe noen som vil ha meg. Hvor skal man lete når man selv på kristne nettdating-sider har problemer med å finne likesinnede?

Alex

 


Svar:

Hei Alex!

Du har rett i at Bibelen er klar om at sex i betydningen full seksuelt samliv, hører ekteskapet til. Det sjette bud Du skal ikke bryte ekteskapet, betyr at en ikke skal bryte ekteskapsordningen. Den gang og i dag er det tale om en ytre juridiske ordning der en lover livslang troskap. Ekteskapet er en skaperordning som ikke skal brytes, 1.Mos 2,24; Matt 19,4-6. Hvordan mann og kvinne lever sammen har følger både for dem selv, eventuelle barn og samfunnet ellers. Budet betyr at en ikke skal bryte ut av sitt eget ekteskap eller bryte inn i andres. Dette betyr at en ikke skal leve seksuelt sammen hverken før ekteskapsinngåelse eller utenfor ekteskapet. Det går frem av flere skriftsteder. Paulus skriver i 1.Kor 7.2 om at en mann skal ha sin egen kone og en kvinne sin egen mann. At det her er tale om ekteskap, går fram av v. 9-11. Det samme ser vi i 1.Tess 4,4-5 og Hebr 13,4. Disse stedene er like forpliktende i dag som da de ble skrevet, for de er ikke knyttet til spesielle forhold den gangen.

Ut fra en samlet Bibel ser vi at det er tre forhold som konstituerer ekteskapet. Det er at begge må være enig i det, at det blir gitt et offentlig løfte om troskap og at en fullbyrder seksuelt samliv. Om ett eller flere av disse forhold ikke er til stede, er det ikke tale om ekteskap i bibelsk forstand. Samboerskap er ikke ekteskap, for her mangler det offentlig avgitte løfte. Det holder ikke å si at de ved samboerskap er gått inn i et forpliktende forhold, for det er det ingen ytre garantier for, verken for dem selv, for eventuelle barn og samfunnet ellers. Kirkens offisielle holdning er det jeg her har skrevet. At noen innen kirken mener noe annet, rokker ikke ved det, for kirken er forpliktet på Guds ord.

Det er bra du vil leve etter Guds vilje. Samtidig er du bekymret for at du ikke vil finne noen å gifte deg med som deler ditt syn. Du har dårlig erfaring med andre kristne som du har hatt kontakt med på nett, da de fleste mener at sex før ekteskapet er helt i orden. Nå vet jeg ikke om det er et helt riktig inntrykk du har fått, selv om det nok gjelder flere som kaller seg kristne. Jeg ikke hvor du bor, men har du anledning til å oppsøke kristne forsamlinger der det er mange unge, helst i større byer, vil du vel treffe unge kristne på din alder som har et rett bibelsk syn på sex og ekteskap. Så er det å håpe at du der kan finne noen å dele livet med i tråd med Guds gode vilje. Lykke til!

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Last flere relaterte artikkler
 • Anfin 850 high res (retusjert varmere farge)

  Anfin’s siste taler

  Anfin’s siste taler før hans død, talt i Melhus bedehus 19-20.2.2016 Anfin Skaaheim …
 • Anfin Skaaheim

  BIBELSKE UTTRYKK I NORSK DAGLIGTALE

  Taler: Anfin Skaaheim Kåseri holdt i forbindelse med bibelmaraton i Solvangkirken, Tønsber…
 • Anfin Skaaheim

  Nye former for kristent samliv?

  Etter det fatale kirkevalget i høst har vi sett en utvikling som virker skremmende for oss…
Last flere av Anfin Skaaheim
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
 • baal-fest1

  Hva er fortapelse?

  Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig …
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
Last flere inn Spørsmål og svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Kjæreste med en som ikke tror?

Spørsmål: Heisann. Jeg lurte på om det er synd for en kristen å være i et forhold med en i…