Hjem Spørsmål og svar Forskjellige fortellinger om Jesu oppstandelse

Forskjellige fortellinger om Jesu oppstandelse

7 min lest
0
0
1,708

Spørsmål:
Illustrasjon Tom grav 1269705559

Hei!
Jeg la i dag merke til at det faktisk er to forskjellige oppstandelsesfortellinger i Bibelen. I Matteus evangeliet står det at to kvinner, Maria Magdalena og den andre Maria, kom til graven for å se etter Jesus og møtte da en engel som sa til dem at Jesus var oppstått og gått i forveien for dem til Galilea hvor de skulle få se ham. Så ble de bedt om å fortelle videre at Jesus var oppstått. Det rare er at i Johannes evangeliet er fortellingen helt annerledes. Her er det kun Maria Magdalena som kommer, og istedenfor å møte 1 engel møter hun to. Etter det ser hun Jesus som da ber henne gå videre til disiplene å fortelle han er oppstått. Hvorfor så forskjellige fortellinger? I den første fortellingen leser vi jo ingenting om at kvinnene hadde sett Jesus men at det bare var engelen som sa de skulle gå og fortelle at Jesus var oppstått, selv om de sikkert så ham i Galilea siden. I det andre så jo Maria den oppstandne, og det var Jesus, ikke engelen som ba henne fortelle de gode nyhetene. Hvordan kan begge to være sanne? Vet at Bibelen er sann, men dette vil jeg gjerne forstå bedre! Takk om dere hjelper meg å få et svar 🙂

Nysgjerrig


Svar:

Hei Nysgjerrig!

Er fortellingene om Jesu oppstandelse troverdige når det er forskjeller mellom dem? Det er et godt og omfattende spørsmål som jeg må prøve å svare kort på. De tre første evangeliene, som kalles de synoptiske, er nokså like, selv om det der også er forskjeller. De to første omtaler èn engel ved Jesu grav, mens Lukas forteller om to – noe også Johannes gjør. Matteus forteller at kvinnene som kom til graven, etterpå fikk møte Jesus da de løp for å fortelle disiplene om hva de hadde opplevd. Johannes forteller bare at Maria Magdalena fikk møte han ved graven. Markus og Lukas har ikke det med. Videre omtaler Matteus to kvinner som kom til graven, mens Markus nevner tre og Lukas enda flere. Johannes omtaler bare Maria Magdalena.

Gjør disse forskjellene beretningene Jesu oppstandelse mindre troverdig? Nei, tvert imot! Hadde alle vært helt like, ville det bety at vi bare hadde ett vitnesbyrd om Jesu oppstandelse, og at de bare var avskrift av hverandre. Nå har vi fire, i tillegg til det vi også kan finne i Paulus sine brev. Se 1.Kor 15,1-8! Forskjellene viser at det er fire forskjellige beretninger om det samme, skrevet av forskjellige forfattere som har hørt dette fra forskjellig hold. Det styrker troverdigheten. Det er jo slik at dersom fire forskjellige skal gjenfortelle noe de har opplevd eller hørt sammen, vil det være forskjeller i hva de oppfattet eller legger vekt på når det gjelder detaljer. Slik er det også her.

Det alle beretningene er enige om, er at noen kvinner som kom til graven, fikk se at steinen foran Jesu grav var veltet fra, at graven var tom, at engler fortalte hva som var skjedd og at Jesus viste seg for noen etterpå. Alle har ikke med alt, men tilsammen danner disse fortellingene et klart og troverdig vitnesbyrd om Jesu oppstandelse. Når det gjelder Johannes sin fremstilling, er den nok bestemt av at han kjente til de andre evangeliene da han skrev sitt. Det var derfor ingen grunn til å gjenta alt det de forteller, men heller ta med hva han som øyenvitne opplevde ut over det de andre hadde med. Det gjelder særlig fortellingen om hva Maria Magdalene opplevde, og som han sikkert hadde fra henne selv i samtaler etterpå. Derfor er det grunn til å være takknemlig for forskjellene i beretningene, og for det de alle er samstemt i: At Jesu grav var tom, at Jesus har stått opp fra de døde og at det er flere forskjelige vitner om det!

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

  • https://www.godisreal.today/wp-content/uploads/2014/05/pictures-jesus-cross.jpg

    Naglene og korset

    Hvorfor valgte Gud naglene og tornekronen? Hvordan klarte Gud å knuse Jesus på denne måten…
  • SKJÆRTORSDAG 2013

    Joh 13,1-17 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at hans time var kommet da han…
  • Askeonsdag

    Mark.2,18-20 Farisearane og læresveinane til Johannes heldt faste. Folk kom og spurde Jesu…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Naglene og korset

Hvorfor valgte Gud naglene og tornekronen? Hvordan klarte Gud å knuse Jesus på denne måten…