Hjem Spørsmål og svar Hvordan forklare “Lov-Evangelium”?

Hvordan forklare “Lov-Evangelium”?

5 min lest
0
0
1,300

Spørsmål:
Illutrasjon Bibel og Kors

Hvordan kan jeg enkelt forklare dette med Lov og evangelium over for andre? Hvilke konkrete Bibelsteder kan jeg bruke å lese fra (helst korte) som forklarer dette?

35-åring


Svar:

Hei 35-åring!

Det er litt av en utfordring du kommer med! Forholdet mellom Loven og Evangeliet handler om det meste i kristen tro, og svært mange skriftsteder har dette som tema. Men her kommer en kortversjon:

Vi er skapt til samfunn med Gud og til å leve etter hans gode vilje. Den har han har åpenbart i sine bud og formaninger. Det kalles Loven. Da de ti bud ble gitt på Sinai til Moses, lovet Gud å føre folket til det lovede land. Vilkåret var at folket levde etter Guds lov, til det beste for seg selv og hverandre. Det er det som i Bibelen kalles å være rettferdig. Det betyr å vandre rett for Gud. Men på grunn av syndefallet som har ført til at vi har en syndig natur som fører til syndige tanker, ord og gjerninger, er vi ikke rettferdige for Gud. Når vi taler om lov – evangelium, mener vi lovens oppgave i å avsløre brudd på Guds gode vilje og dermed vise at vi er syndere. Loven kan ikke hjelpe oss med det problemet, bare påvise det. Slik sett er vi fortapt under Loven fordi vi har krenket Guds gode vilje og dermed meningen med at han har skapt oss. Den rettferdighet vi trenger overfor Gud, kan vi ikke gi oss selv. Det ville være å tro at vi kan løfte oss selv ettter håret.

Redningen måtte komme fra Gud selv ut fra hans kjærlighet og nåde. Det skjedde da Jesus kom, tok på seg skylda for våre synder og led straffen for dem i vårt sted på korset. Det er Evangeliet, som betyr det glade budskap. Det gledelige er også at Jesus brøt med følgene av våre synder, nemlig døden. Han stod opp og brøt forbindelsen mellom synd og død i vårt sted. Ved tro på evangeliet om Jesus Kristus får vi del i det Jesus gjorde for oss, og dermed tilgivelse for synder og evig liv. Det er det mest gledelige budskap som finnes! Det betyr ikke at Loven ikk lenger han noen betydning for den som tror på Jesus. Den er fremeles uttrykk for Guds gode vilje som vi skal leve etter, men Lovens dom er fjernet.

Du ber om skriftsteder. Et som samler på en god måte det som her er skrevet, er Rom 3,19-31. Se også 2.Kor 5,21; Ef.2,1-10; Fil 3,7-11 – og mange andre steder!

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim

 

Annen anbefalt lesning: Veien til livet.


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

“Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …