Hjem Aktuelt Slutt på ”misjon” i 2013?

Slutt på ”misjon” i 2013?

7 min lest
0
0
2,402

Flere norske misjonsorganisasjoner har sløyfet ordet ”misjon” i 2011. Tibetmisjonen har blitt til HimalPartner, mens Norsk Misjon i Øst blir til Stefanusalliansen fra 1. januar 2012. I tidsskriftet Evangelical Missions Quarterly pågikk det samtidig pågått en debatt om “The Death of Missions”, om bruken av begrepet misjon, misjonær og misjonsorganisasjoner. Colin E. Andrews sier rett ut “La oss slutte å snakke om misjonærer, misjonsorganisasjoner, missiologi og misjonal kirke.”

Misjon

Det kan være rett å sløyfe ordet ”misjon” i alle de sammenhenger hvor det blir assosiert med kolonialisme, korstog, paternalisme og aggressiv forkynnelse.  Det kan være i Vestens offentlige rom der ordet ”misjonering” oppleves ekstremt negativt.  Eller det kan være i land med muslimske, hinduistiske eller buddhistiske majoriteter.  Da kan det være best å sløyfe ord som ”misjonær” og ”misjon” i pass, visumsøknader, i organisasjonsnavn og i publikasjoner og korrespondanse.  Ordene fungerer som en rød klut foran en sint okse.  Derfor var det klokt at Tibetmisjonen og Norsk Misjon i Øst skiftet navn.

Det vil sikkert være klokt om flere vurderer språkbruken og følger prinsippet om å være listige som slanger og enfoldige som duer.  Men det er ikke uten videre så lett å finne alternative ord og betegnelser.  Selve ordet misjon kommer av Missio som er det latinske ordet for sendelse.  I den greske grunnteksten brukes ordet apostello for eksempel da Jesus sa ”Som Far har sendt meg, sender jeg dere” i Joh. 20,21 eller Paulus i Rom. 10,15: ”Og hvordan kan de forkynne hvis de ikke er utsendt?”

Det ville ikke passe helt å kalle Misjonsalliansen for ”Apostel-alliansen” eller Det Norske Misjonsselskap for ”Det norske Sendelses-selskap”, men det kunne kanskje være greit å kalle misjonæren for utsending?

Da vi kom hjem fra misjonærtjeneste i Bangladesh i 1982 og flyttet til Hurdal for å starte opp Gå Ut Senteret i 1983, ble vi ikke så godt mottatt på byggefeltet i Hurdal. Naboene hadde hørt at vi var misjonærer og hilste ikke vennlig på oss.  Men etter en tid snudde det.  Grunnen var at naboen plutselig kom på at de hadde hatt besøk av en misjonær i hjembygda i barndommen og at han var veldig alminnelig og hadde mye spennende å fortelle.  Så ble vi gode naboer og viste hverandre alminnelig gjestfrihet og nabohjelp.  Denne historien viser at det ofte er et negativt bilde av misjon og misjonærer blant folk, men at det kan snu når misjonens representanter lever nær folket og prøver på beste vise å følge Jesu eksempel når det gjelder nestekjærlighet, samvær, dialog og vitnesbyrd.

Jesu 3 første ord på korset er en god misjonsmodell: 1. Tilgivelsens ord (’tilgi dem’), 2. Frelsens ord (’i dag skal du være med meg til Paradis’) og 3. Omsorgens ord (’Johannes, der er din mor’).  En god blanding av tilgivelsens hjertelag, vitnesbyrd i ord og diakonal omsorg er den aller beste metoden også vi vår tid.  Og det trengs mer enn noen gang både i Norge og til jordens ender.  I Norge er det flere sekulariserte mennesker enn noen gang og ikke minst i Vest-Europa.  Ute i verden er fortsatt 41 % av verden uten kjennskap til evangeliet. Det dreier seg om 6900 unådde folkeslag.

Det er greit å diskutere hvilke ord som er mest kommunikative i dagens verden.  Men det er ikke greit å miste gløden og innsatsen for evangeliets gang til folket og til folkeslagene.  Det er slett ikke slutt på misjon i 2012.  Ordet som gjelder for 2012 er Jesu ord i Matteus 24,14: ”Og dette evangeliet om riket skal forkynnes i hele verden til vitnesbyrd for alle folkeslag, og så skal enden komme.”  Og det skal skje parallelt med økende antall jordskjelv, sultkatastrofer, borgerkriger og uro i Midt-Østen.  Vi vil antagelig i tiden fremover bli utfordret på mer og mer nødhjelp, bistand, og fredsinnsats. Og vi skal gjøre det vi kan, men vi skal ikke forsømme evangeliets gang til folkeslagene. Det ene skal gjøres og det andre skal ikke lates ugjort.

  • https://flagpedia.net/data/flags/ultra/in.png

    Jeg brenner for India!

    Spørsmål: Indiamisjon! Jeg har et brennende hjerte for India. Jobbes det fortsatt blant sa…
  • 3. søndag i fastetiden

    Markus 9,17-29 En i mengden svarte: «Mester, jeg er kommet til deg med sønnen min fordi ha…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
  • Sommerord 2023

    Neste uke begynner årets sommer ord! fra 3 Juli til 3 september blir det daglig lagt ut or…
  • Trygg Tro på Bedehuskanalen!

    Audun Janøy, Jens Iver Jensen, Mary Anette Skaaheim, Helge Skaaheim, Marius Vegge-Kristens…
  • Pressemelding Jesusnett August 2022

    Styret i Jesusnett besluttet i juni 2022 å inngå et samarbeid med TV12 – Bedehuskana…
Last flere inn Aktuelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Jeg brenner for India!

Spørsmål: Indiamisjon! Jeg har et brennende hjerte for India. Jobbes det fortsatt blant sa…