Hjem Søndagskommentar 3. søndag i påsketiden

3. søndag i påsketiden

7 min lest
0
0
1,622

Markus 6,30-44

http://www.dreamstime.com/-image52418

«Apostlene samlet seg igjen hos Jesus og fortalte ham om alt de hadde gjort, og alt de hadde lært folket. Og han sa til dem: «Kom med meg til et øde sted hvor vi kan være alene, og hvil dere litt!» For det var så mange som kom og gikk at de ikke fikk tid til å spise engang. Så dro de ut med båten til et øde sted for å være alene. Men mange så at de dro bort, og kjente dem igjen, og fra alle byene strømmet folk sammen til fots og nådde fram før dem.

Da Jesus gikk i land, fikk han se en mengde mennesker. Han fikk inderlig medfølelse med dem, for de var som sauer uten gjeter. Og han ga seg til å undervise dem om mange ting.

Det var nå blitt sent på dagen, og disiplene kom til ham og sa: «Stedet er øde, og det er alt blitt sent. Send dem fra deg, så de kan dra til gårdene og landsbyene her omkring og kjøpe mat.» Men Jesus svarte: «Dere skal gi dem mat!» De sa: «Skal vi kanskje gå og kjøpe brød for to hundre denarer, så de kan få spise?» «Hvor mange brød har dere?» spurte han. «Gå og se etter!» Da de hadde gjort det, sa de: «Fem brød og to fisker.» Så sa han at de skulle la alle danne matlag og sette seg i det grønne gresset.  Og de slo seg ned, rekke ved rekke – noen på hundre og noen på femti.

Så tok han de fem brødene og de to fiskene, løftet blikket mot himmelen og ba takkebønnen, brøt brødene i stykker og ga til disiplene, for at de skulle dele ut til folk. De to fiskene delte han også ut til alle. Og alle spiste og ble mette. Etterpå samlet de opp tolv fulle kurver med brødstykker og fisk. Det var fem tusen menn som hadde spist.»

Jesus metter 5 tusen!

Egentlig tok Jesus disiplene med seg til et øde sted for å få fred. De hadde jobbet i ett og fikk ikke en gang tid til å spise.  «Hvil dere litt!», sa Jesus.  Så dro de over sjøen med båt for å finne et stille sted. Men ryktet om at de dro hadde gått i forveien. Da de kom til den andre siden stod det en velkomstkomite på flere tusen.

Da Jesus fikk se alle menneskene fikk han inderlig medfølelse med dem, for de var som sauer uten gjeter.  Da ga han seg til å undervise dem om mange ting.  Det er Jesu ord som gir håp og ledelse til mennesker som er som villfarne sauer slik som i salmen: «Du som veien er og livet, deg vi har vårt håndslag givet, deg det er på hvem vi tror. Mellom alle verdens røster bare din er den som trøster, led oss i ditt hyrdespor!»

Det begynte å bli sent på ettermiddagen og disiplene foreslo at Jesus burde sende folket hjem.  Isteden ber Jesus disiplene om å gi folket mat.  Vi husker deres reaksjon og hvordan Jesus ba dem om å finne ut hvor mye brød og fisk de faktisk hadde.  Svaret var 5 brød og 2 fisk.  Og så husker vi hvordan Jesus ba dem om å dele ut i rekke etter rekke og at de 5 brødene og de 2 fiskene ble mangfoldiggjort gjennom et stort under slik at det ble nok til alle og til og med 12 kurver til overs.

Denne fortellingen viser veldig tydelig at Jesus brydde seg om hele mennesket.  Han syntes inderlig synd på dem for de var som sauer uten hyrde.  Han gav dem mat for sjelen gjennom sin undervisning, men han gav dem også mat for magen.

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …