Hjem Søndagskommentar Det gikk i oppfyllelse – Maria Budskapsdag

Det gikk i oppfyllelse – Maria Budskapsdag

5 min lest
0
0
1,548

Lukas 1,39-45

Illustrasjon Maria Glass 1323692816

Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn til Elisabet og hilste på henne. Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den hellige ånd og ropte høyt: «Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv. Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg? For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd. Og salig er hun som trodde, for det som Herren har sagt henne, skal gå i oppfyllelse.»

 

Maria budskapsdag er en gledesdag midt i fastens dype alvor. Den kan oppleves som en ”lille juleaften”. Engelen har brakt bud fra Gud om guttebarnet som skulle fødes. Det er fint å legge merke til hennes reaksjon på dette: ”Jeg er Herrens tjenerinne. La det skje med meg som du har sagt.” Så forlot engelen henne.” Luk. 1,38. Og litt senere sier hun, ”For han har sett til sin ringe tjenerinne.” v. 48.

 

Dette er vel det første evangeliske vitnesbyrdet om hva Guds nåde er, nemlig at Gud i sin kjærlighet og miskunnhet ser til oss mennesker, at han bøyer seg ned til vår ringhet, og at han kommer til oss som Menneskesønnen for å sone verdens synd. Ved Den Hellige Ånd og den Høyestes kraft ble det gjort mulig at Maria kunne bli mor til barnet, som skulle være hellig og kalles Guds sønn. Og han skulle gis navnet Jesus som betyr Gud frelser. Budskapet på Maria budskapsdag bringer lys både fra jul og påske.

 

Vi er i huset hos Elisabeth og Sakarias. Etter englebesøket dro Maria straks til slektningen Elisabeth som bodde i en fjellbygd i Juda. Engelen hadde fortalt at også hun skulle få en sønn. Gud hadde sørget for at de kunne dele denne gleden samtidig. Maria som ventet Jesus, trengte å kunne gå til Elisabeth for å snakke om dette enestående. De var i åndelig slektskap og forstod hverandre. Begge fikk oppleve underet. Elisabeth visste at barnet hun skulle få var utsett av Gud til en stor tjeneste. Det var Johannes. Men Ånden hadde nok latt henne forstå at det som skulle skje med Maria var enda større. Ingen vordende mor har opplevende noe lignende.

Da Maria og Elisabet traff hverandre, ble begge fylte av Den hellige Ånd, og Elisabet kjente straks at barnet rørte seg i henne. Ånden taler gjennom henne og hun roper med høy røst, “Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er ditt livs frukt. Hvordan kan det gå til at min Herres mor kommer til meg?” I følge det hebraiske uttrykket var hun ”mer enn andre kvinner”, ja, ”fremfor alle de andre”. Hun priser Maria salig, som svarer med en lovprisning til Gud. Alle som er opptatt av Jesus og gjenfødelsens under, vil føle det naturlig å lovprise Herren på en slik dag..

”Han er min sang og min glede. Han er min Herre og Gud.

Jesus i dine hender, jeg hviler til livets slutt.”

 

Last flere relaterte artikkler
  • På vei til Jerusalem

    Fastelavnssøndag 03.mars 2019 Luk. 18, 31-34 Han tok de tolv til side og sa til dem: «Se, …
  • Et lys til folkene

      Kristi Åpenbaringsdag 6.januar 2019   Johannes 12, 42 – 47 Likevel var d…
  • Palmesøndag – Glede og forventning

    Matt. 26,6-13  Mens Jesus var i Betania, hjemme hos Simon den spedalske, kom det en kvinne…
Last flere av Ivar Gjerdi
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

“Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …