Hjem Søndagskommentar Såmannssøndagen – Hva med ugresset i åkeren?

Såmannssøndagen – Hva med ugresset i åkeren?

5 min lest
0
0
2,196

Tekst: Matt 13,24-30

 Ugresset i hvetenIllustrasjon Såmann 1297450870
 Han la fram for dem en annen lignelse og sa: «Himmelriket kan sammenlignes med en mann som hadde sådd godt korn i åkeren sin. Og mens alle sov, kom fienden hans og sådde ugress blant hveten og gikk sin vei. Da kornet skjøt opp og satte aks, kom også ugresset til syne. Tjenerne gikk til jordeieren og sa: ‘Herre! Var det ikke godt korn du sådde i åkeren? Hvor kommer da ugresset fra?’ ‘Det har en fiende gjort’, svarte han. Tjenerne spurte ham: ‘Vil du vi skal gå og luke det bort?’ ‘Nei’, svarte han, ‘for når dere luker bort ugresset, kunne dere samtidig komme til å rykke opp hveten. La dem begge vokse der sammen til høsten kommer. Og når det er tid for innhøsting, skal jeg si til dem som høster inn: Sank først sammen ugresset og bind det i bunter for å brenne det. Men hveten skal dere samle i låven min.’»

 

Å luke er en risikosport. Jeg kan komme i skade for å dra opp gode planter, ikke bare ugress. Å luke i en kornåker er så risikabelt og vanskelig at Jesus ber oss om å la være. Selvsagt er det ikke åker, eng og ugress Jesus egentlig snakker om, men menighet og mennesker. I Guds kirke på jorden finnes både ekte og uekte med-lemmer. Noen er med, deltar og oppfører seg stort sett som kristne mens de lever et dobbeltliv. Fienden har vært på ferde og sådd sitt. Slik er det og slik har det alltid vært. Hva sier Jesus om det? Ikke prøv å fjerne dem, ikke luk! Det er for risikabelt og for vanskelig, å avgjøre hvem det gjelder. Faren for å vise bort ekte troende er for stor.

Men Jesus slutter ikke med det, som om ekthet og falskhet ikke er viktig.

Saken er at det kommer en høst. Da skal ugresset sorteres ut og brennes opp. Det kommer en dag for å skille ut det ekte fra det falske. En dommens dag for verden og for kirken. Fiendens ugress skal fjernes for alltid. Heldigvis. Gud lar seg ikke lure. Han som kjenner oss til bunns, vil avsløre alt dobbeltliv. Jesus vet hvem som er åndelig døde, selv om de virker levende (se Åp 3,1).

Dette er alvorsord til alle. Alle står vi i fare for å ”late som”, også når det gjelder kristent liv.

Lever jeg et dobbeltliv? Vend om, snu mens det er tid! Vi kan be oppriktig med ordene i Salme 139:

”Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte, prøv meg og kjenn mine tanker. Se om jeg følger avguders vei og led meg på evighetens vei!”

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …