Hjem Aktuelt Verdens beste gave

Verdens beste gave

6 min lest
0
0
485

Tilgivelse kan aldri kreves. Det kan bare gis som en gave. Men det er faktisk verdens beste gave, både å gi og å få.

 

Viktig og vanskelig

I kristen tro snakkes det en hel del om tilgivelse. Jeg har lyst til å skrive litt om det, for tilgivelse er både en viktig og en vanskelig sak. Det kan sitte langt inne å tilgi noen som har såret oss. Noen ganger tenker vi at «dette er utilgivelig». Småsynder er ikke alltid så vanskelige å tilgi, men de store kan det være verre med. Kanskje den som har såret meg ikke en gang  ber om tilgivelse og ikke erkjenner skyld. Hvordan kan noen kreve at jeg skal tilgi da? Dessuten har jeg mer lyst til å hevne meg, å gi tilbake som fortjent. Hevnen virker søt.

 

Tilgivelse kan aldri kreves. Det kan bare gis som en gave. Men det er faktisk verdens beste gave, både å gi og å få.

 

Missforståelse.

Det er mange som har misforstått hva tilgivelse er, og derfor må jeg si litt om det. For det første: Tilgivelse er ikke det samme som å si at det som skjedde var greit, at det ikke gjorde noe. For det er aldri greit når noen sårer deg. Tilgivelse er heller ikke det samme som å si at du kommer til å stole på den andre personen igjen. Tilgivelse og tillit er ikke det samme. Tilgivelse er en gave, tillit må fortjenes.

Tre gode grunner

Tilgivelse er å legge bak seg det som skjedde. Det er å la være å bære nag, slippe alle tanker om hevn, og la være å bære på det vonde.

Det er minst tre gode grunner til å tilgi: For det første fordi tilgivelse skaper fred. Dersom flere mennesker velger tilgivelse framfor hevn, vil verden bli et bedre sted. En urett som er begått blir aldri borte om det begås en ny urett. Den nye uretten gjør det bare verre. Den som kan tilgi, er med på å skape fred.

 

For det andre: Tilgivelse er godt for den som tilgir. For hva er alternativet? Det kan fort være å holde fast på det vonde, å gå og kverne på det og dyrke smerten, nærmest kose seg med den. Dette er bitterhet, og det går ikke ut over noen andre enn den som velger å holde fast på bitterheten. Den som klarer å bestemme seg for å tilgi, blir i stand til å slippe bitterheten.

 

For det tredje: Gud tilbyr tilgivelse til alle som ber ham om det. Det gjør han fordi Jesus har tatt straffen for alt galt vi har gjort. Når jeg selv har fått oppleve at alle mine egne synder er tilgitt, så skulle det bare mangle at ikke jeg viser andre den samme raushet som jeg selv har fått ta imot. Jeg har selv fått verdens beste gave, hvorfor skulle jeg ikke unne andre det samme?

Ta tiden til hjelp.

Tilgivelse er ikke lett. Det kan sitte langt inne, og det kan ta tid. Ofte skal det få lov til å ta tid, det er ikke alltid noe som kan skje på øyeblikket. Men den som klarer å styre mot tilgivelse tross alt, vil oppleve at tilgivelse virkelig er verdens beste gave, både å gi og å få.

 • truelove apple

  Vil Gud tilgi selvmord?

  Spørsmål: Finnes det tilgivelse for mennesker som begår selvmord? Kvinne Svar: Hei Kvinne …
 • Illustrasjon skyer

  Kan Gud angre på det han har sagt?

  Spørsmål: I Jona 3,10 står det»…Da angret Gud på det onde han hadde sagt at ha…
 • Illustrasjon 18052004073739257

  Er det håp for meg?

  Spørsmål: Jeg har en tendens til å hele tiden tenke at Gud kan bare tilgi meg for ditt og …
Last flere relaterte artikkler
 • Person Frode Granerud 1303998872_200x220

  Bønn og helbredelse

  Bønn og helbredelse NRK sender for tiden en programserie som er verdt å se. Den heter Folk…
 • Illustrasjon Bibelen 1098974950

  Hvordan er egentlig Gud?

  Hvordan er egentlig Gud? Går det an å vite noe om Gud? Til alle tider har mennesker lurt p…
 • Illustrasjon skyer

  Tro og fornuft

  Nylig deltok jeg i en paneldebatt som var arrangert av et lokalt alternativt forum. Forute…
Last flere av Frode Granerud
Last flere inn Aktuelt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Vil Gud tilgi selvmord?

Spørsmål: Finnes det tilgivelse for mennesker som begår selvmord? Kvinne Svar: Hei Kvinne …