Hjem Søndagskommentar Hold lampene tent! – Domssøndagen

Hold lampene tent! – Domssøndagen

5 min lest
0
0
447

Matt 25,1-13

Da kan himmelriket sammenlignes med ti brudepiker som tok oljelampene sine og gikk ut for å møte brudgommen. Fem av dem var uforstandige, og fem var kloke. De uforstandige tok med seg lampene sine, men ikke olje. Men de kloke tok med seg kanner med olje sammen med lampene. Da det trakk ut før brudgommen kom, ble de alle trette og sovnet. Men ved midnatt lød et rop: ‘Brudgommen kommer! Gå og møt ham!’ Da våknet alle brudepikene og gjorde lampene i stand. Men de uforstandige sa til de kloke: ‘Gi oss litt av oljen deres, for lampene våre slukner.’ ‘Nei’, svarte de kloke, ‘det blir ikke nok til både oss og dere, gå heller til kjøpmannen og kjøp selv!’ Mens de var borte for å kjøpe, kom brudgommen, og de som var forberedt, gikk sammen med ham inn til bryllupet, og døren ble stengt. Senere kom også de andre brudepikene og sa: ‘Herre, herre, lukk opp for oss!’ Men han svarte: ‘Sannelig, jeg sier dere: Jeg kjenner dere ikke.’ Så våk da, for dere kjenner ikke dagen eller timen.

 

Igjen blir vi minnet om at Jesus kommer igjen. Denne gangen bruker Jesus et bilde om 10 brudepiker som skal gå ut og møte brudgommen for å feire bryllup sammen med ham. Alle ventet, alle sovnet da det drøyde før han kom, men forskjellen mellom de fem kloke og de fem uforstandige var at de kloke hadde tatt med ekstra olje til lampene sine. Da brudgommen endelig kom, holdt lampene til de uforstandige på å slukne. De kloke hadde ikke nok olje til alle, så de må gå av sted å kjøpe, men da kommer brudgommen og de får ikke bli med på festen.

 

Hva er det Jesus vil fortelle oss med denne lignelsen? Jeg tror ikke vi skal tolke alle ledd, men hovedpoenget også her er å være rede. Oljen er et bilde på Den hellige ånd. Å ha olje på lampen er å være født av Ånden. Uten Den hellige ånd hører vi ikke Jesus til. Rom 8,9. Lignelsen lærer oss tre viktige sannheter:

1. Det kan ta tid før Jesus kommer, men vær beredt til enhver tid.

Jesus har en frelsesplan å fullføre. Evangeliet om riket skal forkynnes for alle folkeslag før han kommer igjen, Matt 24,14. Men hvis vi ikke er våkne i åndelig forstand, kan dagen komme uventet på oss.

 2. Det er ikke nok å være med i flokken av de troende

De uforstandige så like ut som de kloke, de oppførte seg likt, de var med i samme miljø, men når Jesus kommer igjen, holder ikke det. Det går ikke an å leve på andres kristendom. Vi må  selv ha Ånden.

 3. Når Jesus kommer igjen er det for sent å vende om

Hva kjøpmannen eventuelt står for er ikke et vesentlig poeng. Saken er at de ikke var rede når brudgommen kom. Da ble døren til bryllupet stengt. Det nytter ikke å banke på himmelporten da. Jesus kjennes bare ved dem som har Ånden.

Pensjonist og forfatter

 • Jesus Taler

  3. søndag i treeningstiden

  Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
 • https://hcfwomen.files.wordpress.com/2013/07/worship-2.jpg

  TID FOR BØNN

  Gi meg Jesus, bare Jesus…. Jeg nynner på en sang jeg egentlig ikke kan så godt… Kanskje sy…
 • jesus og Simeon i tempelet

  Kyndelsmesse – 2 februar

  Luk 2,22 – 40 Då reinsingstida som Moselova påla dei, var til ende, tok dei han med seg op…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Oddvar Søvik
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i treeningstiden

Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…