Hjem Søndagskommentar Vær beredt – 24. s i treenighetstiden

Vær beredt – 24. s i treenighetstiden

6 min lest
0
0
352

Luk 12,35-40

Spenn beltet om livet og hold lampene tent! Vær lik tjenere som venter sin herre hjem fra bryllupsfest og står klar til å lukke opp for ham så snart han kommer og banker på. Lykkelige er de tjenere som herren finner våkne når han kommer! Sannelig, jeg sier dere: Han skal binde opp kjortelen, la dem gå til bords og selv gå fram og tjene dem. Ja, lykkelige er de som han finner våkne, selv om han ikke kommer før i andre eller tredje nattevakt. 

Men det skal dere vite: Dersom husherren visste i hvilken time tyven kom, ville han ikke la ham bryte seg inn i huset. Vær forberedt, dere også! For Menneskesønnen kommer i den time dere ikke venter det.»

Jesus kommer igjen. Den tidsalder vi lever i går mot sin slutt. Det er ikke slik folk flest tror at verden vil bestå i hundrevis av år til. En dag kom Jesus til jord i ringhet, en dag vil han komme igjen i herlighet.

Dagens tekst formaner oss derfor til å være våkne og beredt. Med ulike bilder beskriver og begrunner Jesus dette.

 

 1. Spenn belte om livet

På Jesu tid gikk folk i fotside kjortler. Når de skulle arbeide, eller gå ut i strid, måtte de heise opp kjortelen og feste et belte om livet til å holde den oppe så de ikke skulle snuble. Å la kjortelen henge ned var tegn på hvile uten å virke. Men med tanke på Jesu gjenkomst må vi være i virksomhet til han kommer. Hvilen hører fremtiden til.

 

 1. Hold lampene tent

Jesus forbereder sine disipler på at det kan drøye før han kommer. Det er som når husets herre kommer fra en bryllupsfest eller gjestebud. Det kunne gjerne vare ut i de små timer. Ut fra romersk tidsregning var natten delt i fire: Kveld, midnatt, hanegal og morgen. (Mark 13,35). Når husbonden ikke var ventet før etter midnatt, var det viktig å holde lampene tent så de kunne se og arbeide.

 

 1. Jesu komme er som en tyv om natten.

Det siste bildet Jesus bruker er at hans komme vil skje like uventet som et innbrudd. Ingen vet når en tyv kan finne på å bryte seg inn. Derfor gjelder det å være på vakt. Jesus sammenligner ikke seg selv med en tyv, men hans gjenkomsttid er å ligne med et innbrudd. Vi vet ikke når. Men vi vet at.

 

 1. Jesus skal betjene oss i evigheten også.

Vi tenker at her på jord tjener vi Jesus, men i det fullendte riket skal Jesus betjene oss. Luk 12, 37. Men Jesus har betjent oss hele tiden! Gang på gang understreket han det: Mark 10, 45 For Menneskesønnen er ikke kommet for å la seg tjene, men for selv å tjene og gi sitt liv som løsepenge for mange. Sml Luk 22,27.

Og han demonstrerte det ved å vaske sine disiplers føtter, Joh 13.

 

Jo, vi er også tjenere. Men både kallet til frelse og kallet til tjeneste er nåde. Det vi får gjøre for ham, er det han som virker gjennom oss. Jes 26,12 – for alt vi har gjort, har du gjort for oss.


Hvor er jeg sæl som kan med liv og med sjel

Tjenes så nådig en herre.

 • Jesus Taler

  3. søndag i treeningstiden

  Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
 • https://hcfwomen.files.wordpress.com/2013/07/worship-2.jpg

  TID FOR BØNN

  Gi meg Jesus, bare Jesus…. Jeg nynner på en sang jeg egentlig ikke kan så godt… Kanskje sy…
 • jesus og Simeon i tempelet

  Kyndelsmesse – 2 februar

  Luk 2,22 – 40 Då reinsingstida som Moselova påla dei, var til ende, tok dei han med seg op…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Oddvar Søvik
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i treeningstiden

Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…