Hjem Aktuelt Bønn og helbredelse

Bønn og helbredelse

5 min lest
2
0
763

Bønn og helbredelse

NRK sender for tiden en programserie som er verdt å se. Den heter Folkeopplysningen, og tar for seg forskjellige deler av alternativbransjen. Den har en relativt kritisk holdning, og stiller gode spørsmål til folk som tilbyr ulike typer alternativ medisin.

Kritiske spørsmål.

Kritiske spørsmål er bra, for kritiske spørsmål gir åpning for ny kunnskap. Og, sant å si, det er mye innenfor alternativ medisin som det er grunn til å være skeptisk til. Mye dreier seg om å ta godt betalt for behandling uten dokumentert effekt. Hvis du vil lese mer om det, så finnes det mye stoff på siden til ”Ingen liker å bli lurt” på Facebook.

Gratis forbønn

”For det første skal forbønn

alltid være gratis.

For meg er det fullstendig

fremmed å ta betalt for å be

for noen.”

Men skyter jeg meg selv i foten når jeg er kritisk til alternativ-bransjen? Jeg som innimellom ber for syke og mener at det kan ha effekt? Nei, kristen bønn for syke er noe ganske annet, og jeg skal forklare hvorfor. For det første skal forbønn alltid være gratis. For meg er det fullstendig fremmed å ta betalt for å be for noen. ”Ja, det er lett for deg, du som får godt betalt fra staten,” sa en alternativ tilbyder til meg en gang dette ble et tema. Men det at jeg er statsansatt prest har ingen ting med saken å gjøre. Om jeg hadde vært arbeidsledig, ja om jeg hadde tigget på gaten, så ville jeg ikke ta betalt for å be for noen. Forbønn er en gave, ikke noe man tjener penger på.

Overgitt til Guds omsorg

For det andre går ikke kristen bønn inn på de kvasivitenskaplige forklaringene som alternativbransjen opererer med. Her er ingen auraer eller energier, ingen hemmelig kunnskap. Men jeg tror på en Gud som har skapt verden og som reiste Jesus opp fra de døde, og som har makt til å helbrede sykdom. Det er ikke alltid det skjer. Det er mange syke som ikke blir friske etter forbønn. Og jeg kan ikke forklare hvorfor Gud gjør som han gjør, det må han svare for selv. Derfor kan vi aldri love resultater når vi ber for syke, og alltid råde den syke til å oppsøke lege. Men det som skjer når vi ber, er at vi inviterer den allemektige Gud inn i situasjonen. Vi overgir oss til hans omsorg, og det er det tryggeste noe menneske kan gjøre, frisk eller syk. Og vi vet at alle som tror på Jesus skal bli helbredet fra alle sine sykdommer og plager. For noen vil det skje i dette livet. I himmelen vil det skje for alle.

Last flere relaterte artikkler
 • Person Frode Granerud 1303998872_200x220

  Verdens beste gave

  Tilgivelse kan aldri kreves. Det kan bare gis som en gave. Men det er faktisk verdens best…
 • Illustrasjon Bibelen 1098974950

  Hvordan er egentlig Gud?

  Hvordan er egentlig Gud? Går det an å vite noe om Gud? Til alle tider har mennesker lurt p…
 • Illustrasjon skyer

  Tro og fornuft

  Nylig deltok jeg i en paneldebatt som var arrangert av et lokalt alternativt forum. Forute…
Last flere av Frode Granerud
Last flere inn Aktuelt

2 Kommentarer

 1. Tormod

  17. august 2015 på 16:43

  Jeg er kristen og vil gjerne gi reflekterte svar om dette med helbredelse ved bønn, troende og ikke troende.

  Jeg ser m.a. på nettsiden forskning.no at det ikke kan vises/dokumenteres ved forskning at bønn helbreder.

  Når vi sier til noen at bønn helbreder får en gjerne spørsmål om dokumentasjon.

  Hva er et godt svar på dette?

  Mvh

  Tormod

  Svar

 2. Oddvar

  16. september 2012 på 14:12

  Får jeg da lov å komme med en liten tilføyelse? Jeg takker for alle dem som er gitt nådegave til å be til legedom. Jeg kommer for alltid til å huske på han som ba til legedom for min kone. Men jeg tror og at legedom ikke nødvendigvis er eneste svaret Gud gir oss – eller ikke. Det kan like gjerne være kraft og styrke til å bære lidelsen. Også der kan det være gjemt en oppgave. For å sitere Carl Fr. Wisløff (håper nogenlunde ordrett): «Hvem kan måle den mengde av velsignelse det kan komme fra en sykeseng». Som oppegående, frisk pansjonist sliter jeg nok med å skrive dette. Det er på ingen måte ment å omtale andres sykdom på en letvint måte. Men kanskje Wisløff har her et poeng? Det er ikke alltid lett å forstå Guds vei med livet vårt. Men kanskje ligger svaret like foran oss. Flere har fortalt om slik opplevelse. Store, store Gud, hvem kan deg forstå….?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Hva betyr det at Jesus har tatt på seg våre sykdommer?

  Hei. Jeg har ei venninne som mener at alle kan bli helbredet. Hun sier at Jesus har…