Hjem Søndagskommentar 4.søndag i treenighetstiden – Å følge etter Jesus

4.søndag i treenighetstiden – Å følge etter Jesus

5 min lest
0
0
1,442

Matt. 16,24-27

«Deretter sa Jesus til disiplene: «Om noen vil følge etter meg, må han fornekte seg selv og ta sitt kors opp og følge meg. For den som vil berge sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld, skal finne det. Hva vil det gagne et menneske om det vinner hele verden, men taper sin sjel? Eller hva skal et menneske gi som vederlag for sin sjel? For Menneskesønnen skal komme i sin Fars herlighet sammen med sine engler, og da skal han lønne hver og en etter det han har gjort.»

 

Rett før dagens tekst hadde Jesus varslet disiplene om sin kommende lidelse og død og at han skulle stå opp på den tredje dag.  Peter hadde reagert sterkt og sagt ”Gud fri deg,Herre. Det må aldri hende deg!”.  Da hadde Jesus svart: «Vik bak meg, Satan! Du vil føre meg til fall. Du har ikke tanke for det som Gud vil, bare for det som mennesker vil.»

Etter denne dramatiske hendelsen sier Jesus: ”Om noen vil følge etter meg, må han fornekte seg selv og ta sitt kors opp og følge meg.”  Hvordan skal vi forstå denne radikale utfordringen?

Jesus hadde varslet at han skulle lide, bære korset og bli korsfestet.  Han gav sitt eget liv for oss, for at vi skal leve.  Når vi så blir oppfordret til å bære korset og følge etter Jesus, så innebærer ikke det at vi skal sone for andre.  Men det betyr at vi fornekter oss selv, vår egen egoisme og synd, og overgir ’det gamle menneske’ til døden.  Når vi på denne måten sier nei til synden, så sier vi ja til Jesus og det evige liv som han vil gi oss.

Det kommer tydelig frem i dagens tekst: ”For den som vil berge sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min skyld, skal finne det.”

Det er ingen tvil om at vi blir frelst av bare nåde.  Nåden alene!  Og det er en nåde vi står i gjennom livet: ”Gjennom ham har vi også ved troen fått adgang til den nåde vi står i!”  Rom. 5,2.

Men det går an å gå bort fra nåden og ikke leve i den.  Derfor sier Hebreerne 12,14-15: ”Streb etter fred med alle, og etter helliggjørelse, for uten den skal ingen se Herren. Se til at ingen går bort fra Guds nåde!”

Det er det som er dagens budskap:  At vi blir stående i nåden ved å leve i etterfølgelse og helliggjørelse, der vi sier nei til vår egen synd og sier Ja til Jesus, vår Frelser.

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • https://www.godisreal.today/wp-content/uploads/2014/05/pictures-jesus-cross.jpg

    Hva er synd?

    Døde Jesus for våre synder og/eller for synden. Vi gjør jo ikke synd, men ER syndere. Synd…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …