Hjem Søndagskommentar 7. søndag i treenigheten

7. søndag i treenigheten

5 min lest
0
0
419

Luk. 19.1-10

Han kom inn i Jeriko og dro gjennom byen. Der var det en mann som het Sakkeus. Han var overtoller og svært rik. Han ville gjerne se hvem Jesus var, men han kunne ikke komme til for folkemengden, for han var liten av vekst. Da løp han i forveien og klatret opp i et morbærtre for å få se ham på et sted hvor han måtte komme forbi. Og da Jesus kom dit, så han opp og sa til ham: «Sakkeus, skynd deg og kom ned! For i dag må jeg ta inn hos deg.» Han skyndte seg da ned og tok imot ham med glede. Men alle som så det, murret og sa: «Han har tatt inn hos en syndig mann.» Men Sakkeus sto fram og sa til Herren: «Herre, halvparten av alt jeg eier, gir jeg til de fattige, og har jeg presset penger av noen, skal de få firedobbelt igjen.» Da sa Jesus til ham: «I dag er frelse kommet til dette huset, for også han er en Abrahams sønn. For Menneskesønnen er kommet for å lete etter de bortkomne og berge dem.»

 

Fortellingen om Sakkeus skal formidle Guds verdivalg. Hvilke forbindelse har så verdivalg med  søndagens tekst. Den forteller jo om overtolleren Sakkeus – han som var så liten at han måtte klatre opp i et morbærte for å få se Jesus. Mens han satt i treet lød ordene fra Jesus. ”Sakkeus, skynd deg og kom ned. For i dag må jeg ta inn hos deg”. Denne setningen forteller om Guds verdivalg. Den forteller at Gud vil møte oss ansikt til ansikt. Vi er det ypperste av det Han har skapt. Vi er  det mest verdifulle i Hans skapelse. Jesus tok inn ” hos en syndig mann” ble det sagt i folkemengden. Jesus tok inn hos Sakkeus – ikke hos overtolleren som var svært rik. Sakkeus opplevde å møte Han som var opptatt av ham – ikke hans rikdom.

 

Fortellingen sier alt om  Guds verdivalg. Kanskje er det her nødvendig å komme med noen kritiske ord, hvor penger og økonomi i vårt samfunn blir den eneste målestokk  for et verdivalg. Jesus tok tak i dette hos Sakkeus. Det viktigste nå for Sakkeus var ikke hans fortid, men hans fremtid.

Fremtiden begynte da han klatret ned fra morbærtreet og lot Jesus ta inn hos seg. ” Han skyndte seg ned og tok imot han med glede”. Sakkeus tok Jesus inn i livet sitt. Sakkeus hadde nok sikkert på en måte et forhold til Jesus. Mange har det. Men de blir sittende fast i morbærtreet.Kom dere ned! La verdivalget dere egentlig har tatt bli til en realitet i deres eget liv!De verdivalg vi tar kan nok få konsekvenser for hverdagen vår. Det fikk det for Sakkeus. Men våger vi det får det evighetskonsekvenser.

 

”I dag er frelse kommet til dette huset”.

 • hender jord10

  Født på nytt – Hva er det?

  Hva vil det si å bli født på nytt? Hva skal til og når har en visshet om at en er født på …
 • blomst7

  Å gjøre karriere i tro

  Hei er en jente på 16 og er kristen, jeg synger lovsang i kirka jeg går i, men jeg vil ta …
 • Jesus Taler

  3. søndag i treeningstiden

  Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
 • Opplesning Jesus på korset

  Langfredag

  Mark. 14.26 -15.37 Da de hadde sunget lovsangen, gikk de ut mot Oljeberget.  Jesus sa til …
 • Jesus og disiplene nattverdsbordet

  Skjærtorsdag

  Joh. 13.1-15 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at hans time var kommet da ha…
 • Illustrasjon Gjenkomst 1322477413

  16.søndag i treenighetstiden

  Matt.5.10-12 Salige er de som blir forfulgt for rettferdighets skyld,           for himmel…
Last flere av Odd Kristoffersen
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Født på nytt – Hva er det?

Hva vil det si å bli født på nytt? Hva skal til og når har en visshet om at en er født på …