Hjem Søndagskommentar Sankthansdagen

Sankthansdagen

7 min lest
0
1
2,119

Matteus 11,7-14:

”Da de gikk, begynte Jesus å tale til folket om Johannes: «Hva dro dere ut i ødemarken for å se? Et siv som svaier i vinden?  Nei! Hva gikk dere ut for å se? En mann kledd i fine klær? De som går i fine klær, bor i kongenes slott. Hva gikk dere da ut for å se? En profet? Ja, jeg sier dere: mer enn en profet! Det er om ham det står skrevet:
           Se, jeg sender min budbærer foran deg,
           han skal rydde veien for deg.
Sannelig, jeg sier dere: Blant dem som er født av kvinner, har det ikke stått fram noen større enn døperen Johannes. Men den minste i himmelriket er større enn han. Fra døperen Johannes’ dager og like til nå trenger himmelriket seg fram, og de som trenger på, river det til seg. For alle profetene og loven har profetert fram til Johannes. Og om dere vil ta imot det: Han er den Elia som skulle komme.”

 

Sankthans er til minne om Johannes døperen.  Hans er en kortform av Johannes. Derfor har det blitt Sankthans i Norden. Johannes (Hans) betyr egentlig at Gud er nådig.  Det er fint og betydningsfullt navn.

Foranledningen til at Jesus sa det han sa om Johannes var at Johannes var kastet i fengsel hos Herodes og satt med mange tunge tanker.  Hadde det vært forgjeves det han hadde gjort? Og mest av alt var han kommet i tvil om Jesus virkelig var den Messias han så frimodig hadde forkynt og pekt på.  Johannes’ disipler kom og formidlet disse spørsmålene fra Johannes.  Da sa Jesus til dem «Gå og fortell Johannes hva dere hører og ser: Blinde ser, og lamme går, spedalske renses, og døve hører, døde står opp, og evangeliet forkynnes for fattige.”

Da de gikk tilbake til Johannes begynte Jesus å fortelle mer om Johannes og hvilken viktig rolle han hadde hatt i frelseshistorien.  Han skulle være budbærer og veirydder for Jesus som Messias.  Han hadde pekt på Jesus som Guds Lam som bærer verdens synd og hadde opphøyet Jesus bl.a. ved å si ar Jesus skulle vokse, men han selv skulle avta.

Jesus fremstilte Johannes som den største i den gamle pakt.  Johannes var den siste av profetene, ja, mer enn en profet.  Johannes stod på terskelen til den nye pakt og så inn i det nye gudsriket som skulle bli tilgjengelig for alle mennesker og alle folkeslag.  Johannes var den største av de som var født av kvinner i den gamle pakt.  Men i forhold til det nye gudsriket var han den minste.

Budskapet i Sankthansdagens tekst handler om hvor stort det var at Johannes kom og ryddet vei for Jesus som skulle bringe Guds Rike nær.  Og så får vi se inn i Gudsriket og får høre at menneskene i den nye pakt begynte å trenge seg på og trenge seg inn i nådens Gudsrike som er åpent for alle mennesker av alle folkeslag.

Men etter teksten sier Jesus: ”Den som har ører, hør!” og Jesus viser hvordan svært mange ikke ville.  Vi bør legge oss på sinne det som står i sangen: ” Jeg råde vil alle i ungdommens dager at de dog i tide må tenke seg om. Man kan ikke kalle de dager tilbake, man kan ikke vite når Gud holder dom. Når lyset blir utslukt og himlens dør blir lukt, når dagen er omme og natten vil komme, da er det for sent til å tenke seg om. I dag når du hører den lokkende stemme, Han ber deg å komme til Faderens favn. Du ofte i hjertet Hans røst kan fornemme, Han kaller deg stille og nevner ditt navn.”

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …