Hjem Søndagskommentar 2.søndag i treenighetstiden – Han skal vokse, jeg skal avta

2.søndag i treenighetstiden – Han skal vokse, jeg skal avta

4 min lest
0
0
1,377

Joh. 3,26-30

”De gikk til Johannes og sa til ham: «Rabbi, han som var sammen med deg på den andre siden av Jordan, og som du vitnet om, han døper nå, og alle går til ham.» Johannes svarte: «Et menneske kan ikke få noe uten at det blir gitt ham fra himmelen. Dere er selv mine vitner på at jeg sa: Jeg er ikke Messias, men jeg er sendt i forveien for ham. Den som har bruden, han er brudgom. Men brudgommens venn som står og hører på ham, gleder seg stort over å høre brudgommens stemme. Denne gleden er nå blitt min, helt og fullt. Han skal vokse, jeg skal avta.”

 

Johannes’ disipler kom opprørt til ham og fortalte om Jesus som hadde begynt sin virksomhet. Han døpte og veldig mange mennesker flokket seg rundt Jesus.  De opplevde dette som konkurranse.  Det virket nesten som at Jesus danket ut Johannes og gjorde ham overflødig.

 

Johannes satte tingene på plass.  Han minnet dem om at han hadde sagt veldig tydelig at han selv ikke var Messias,men at han var sendt i forveien for å forberede Messias sitt komme.  Johannes var veirydder for Jesus.  I Hebreerne 1,1 står det: ”Mange ganger og på mange måter har Gud i tidligere tider talt til fedrene gjennom profetene.  Men nå, i disse siste dager, har han talt til oss gjennom Sønnen. Ham har Gud innsatt som arving over alle ting, for ved ham skapte han verden.”  Johannes var den aller siste av profetene i GT.  Han hadde fått et forberedende oppdrag av Gud fra himmelen.  Men nå var tiden kommet for Messias.  Jesus var kommet fra himmelen.  Han var selve brudgommen.  Da gleder brudgommens venn seg (Johannes).  Han føler det slett ikke som konkurranse.

 

Hovedbudskapet i søndagsteksten kommer til slutt: ”Han skal vokse,jeg skal avta.”  Det var frelsehistorisk sant og riktig i forholdet mellom Johannes,forløperen og Jesus Messias.  Det er også sant og riktig i våre liv som kristne.  Det handler om å vokse nedover.  Det handler om at kraften fullendes i svakhet (2.Kor. 12,9).  Det handler om at ”Gud står de stolte imot,men de ydmyke gir han nåde.” (Jak. 4,6).  Det handler om å ”Bli i meg,så blir jeg i dere. Slik som greinen ikke kan bære frukt av seg selv,men bare hvis den blir på vintreet,slik kan heller ikke dere bære frukt hvis dere ikke blir i meg.” (Joh. 15,4).

 

Jesus skal vokse i våre liv og våre menigheter i takt med at vi selv avtar,ydmyker oss og gir Jesus rom.

 

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…