Hjem Søndagskommentar 2. pinsedag – Opplært av Gud

2. pinsedag – Opplært av Gud

4 min lest
2
0
1,689

Joh 6,44-47

 Ingen kan komme til meg uten at Far som har sendt meg, drar ham, og jeg skal reise ham opp på den siste dag. Det står skrevet hos profetene: Alle skal være opplært av Gud. Den som hører på Far og lærer av ham, kommer til meg. Men ingen har sett min Far. Bare han som er fra Gud, har sett Far. Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som tror, har evig liv.

 

Alle har vi vel erfart at det er stor forskjell på lærere. Jeg minnes med stor takk noen av de lærerne jeg hadde på skolen. De klarte å skape interesse for faget de underviste i og å lære fra seg slik at jeg fikk varig nytte av det jeg hørte i deres timer.

I beretningen om Emmausvandrerne fortelles det at Jesus selv kom og vandret med dem uten at de kjente ham. Men i neste omgang da de var blitt klar over hvem følgesvennen var, sa de: ”Brant ikke hjertet i oss da han talte til oss på veien og åpnet skriftene for oss?” Luk 24,32. Jesu undervisning tente dem. Men ikke bare dem. Åndens komme pinsedag satte i gang en forkynnelse som har tent utallige hjerter opp gjennom historien og utover verden.

Når Ånden åpner Guds ord for oss er det Faderen selv som underviser oss.

Sentrum i den undervisningen er alltid det samme, nemlig Jesus. ”Den som hører på Far og lærer av ham, kommer til meg,” sier Jesus. Verken Faderen eller Ånden er opptatt av å peke på seg selv. De vil hjelpe oss til å se Jesus. Bare der er frelse og fred med Gud.

Derfor er pinsens kjennetegn alltid et klart og sterkt Jesus-vitnesbyrd. Det ser vi tydelig allerede av pinseberetningen i Apg 2. Da Ånden var utøst over disiplene begynte de å tale om Guds store gjerninger, hver på sitt tungemål. Men så samler det seg i Peters pinsepreken, og den har et tydelig fokus. Den handler om Jesus.

Slik drar vår himmelske Far mennesker til seg. Han drar dem til Jesus fordi det er der de får del i det evige liv. Det skjer hvor Guds ord får skape tro. Troen er tilliten til at det Ånden vitner om Jesus gjennom apostlene i Det nye testamente er sant. Og: Den som tror, har evig liv.

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
  • 19. søndag i treenighetstiden

    19. søndag i treenighetstiden – 8.10.2023 Matt 5,20-26 Ja, jeg sier dere: Dersom ikk…
  • Jesus vasker disiplenes føtter

    Skjærtorsdag 18. april 2019 Joh 13,1-17 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at…
  • Kjemp for å komme inn

    2. søndag i fastetiden 17. mars 2019 Luk 13,22-30 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by…
Last flere av Kurt Hjemdal
Last flere inn Søndagskommentar

2 Kommentarer

  1. Oddvar

    28. May 2012 på 22:28

    Der er mennesker som sliter med å oppgi seg selv og komme til Jesus. Da kommer jeg på det ord som Jesus sier i sin avskjedstale i Joh.15. Han forteller om fikentreet og skjøtsel av det. Jeg ser for meg disiplene stå rundt Han og høre en “gartners” forklaring på hagestell. Men midt i denne forklaringen sier Han plutselig: “Dere er alt rene på grunn av det ord jeg har talt til dere”. Noe mer tydelig beskjed om at vi blir tatt imot av Jesus av bare nåde finnes vel neppe. Jesus venter ikke, ei heller forventer at vi gjør annet enn å vende vårt blikk til Jesus og Han ærklærer oss rene og rettferdig Himmelen verdig. Det er i sannhet nåde over nåde. Som i innnbydelsen til natverdmåltidet: Kom for alt er ferdig. Jesus brukte i samtalen, som andre steder, naturen for å forklare frelsens hemmeligheter. Disiplene lyttet trofast på det Han lærte dem. Det ble regnet dem til frelse. Håper dette kan gjøre det lettere for noen å komme til Jesus og ta imot frelse for sin sjel. Dette vil jeg og gjerne understreke med et sitat fra dagens artikkel fra Kurt Hjemdal: “Den som hører på Far og lærer av Han kommer til meg”. Vi vet hvor mye det kostet Jesus å frelse oss. Vi vet at vår frelse sammen med Den Hellige Ånd blir gitt oss fullstendig gratis. Kan vi da annet enn å ta imot?

    Svar

  2. marthe

    28. May 2012 på 12:29

    Takk for alt Gud gjør gjennom dere søsken i Herren Jesus Kristus! dere settes stor pris på og jeg vil be for dere. fortsett deres Hellige arbeid innenfor Herren. hold ut, og husk,ingenting er umulig for Gud! Gud velsigne dere alle! Halleluja!

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …