Hjem Søndagskommentar Pinsedag – Guds bolig på jorden

Pinsedag – Guds bolig på jorden

5 min lest
0
0
1,116

Joh 14,15-21

 Dersom dere elsker meg, holder dere mine bud. Og jeg vil be min Far, og han skal gi dere en annen talsmann, som skal være hos dere for alltid: sannhetens Ånd, som verden ikke kan ta imot. For verden ser ham ikke og kjenner ham ikke. Men dere kjenner ham, for han blir hos dere og skal være i dere. Jeg lar dere ikke bli igjen som foreldreløse barn. Jeg kommer til dere. Snart ser ikke verden meg lenger. Men dere skal se meg, for jeg lever, og dere skal også leve. Den dagen skal dere skjønne at jeg er i min Far, og at dere er i meg og jeg i dere. Den som kjenner mine bud og holder dem, han er det som elsker meg. Og den som elsker meg, skal min Far elske. Ja, også jeg skal elske ham og åpenbare meg for ham.»

 

For mange år siden skrev den da kjente advokaten Alf Nordhus boken ”Jeg tar saken”. I boken fortalte han om en rekke av de rettssakene der han hadde vært forsvarer og hadde hjulpet klienten sin til frifinnelse. Å ha Nordhus som forsvarer var en styrke for enhver som sto under anklage i retten.

Pinsedag handler det om en annen advokat, Den hellige ånd. Jesus sier: ”Jeg vil be min Far, og han skal gi dere en annen talsmann, som skal være hos dere for alltid, sannhetens Ånd”. Ordet talsmann kan også oversettes advokat. Det Jesus altså lover disiplene er at de ikke skal bli alene når han synes å forlate dem Kristi himmelfartsdag. Ånden vil være deres sakfører i verden. Bedre talsmann kan ingen få. Han er jo Gud selv hos oss.

Men der Ånden er, er også Jesus. Derfor fortsetter Jesus med å love disiplene sine at han ikke vil la dem bli igjen som foreldreløse barn. Han vil komme til dem. Det er treenighetens vidunderlige mysterium: Gud er hos oss og tar ansvar for alle dem som hører ham til.

Ånden er her som vår advokat i møte med verden. Jesus er her som vår frelser og fører. Og i følge Joh 14,23 vil også Faderen selv komme og ta bolig hos hver den som holder fast på Jesu ord.

Slik ser Guds bolig i verden ut etter påske og pinse: Den består av alle de som tror på Jesus. De er Guds tempel og helligdom. En ufattelig rik tanke uttrykt i en salmestrofe av den danske dikterpresten Grundtvig: ”Vi er Guds hus og kirke nu, bygget av levende stener.” Det er pinsens herlige gave til alle som vil ta imot den: Ved Ånden er du forenet med Jesus og Faderen selv. Gud har åpnet sin rikdom for deg. Og i deg og det kristne fellesskap du tilhører er Gud nærværende i verden.

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • https://www.godisreal.today/wp-content/uploads/2014/05/pictures-jesus-cross.jpg

    Naglene og korset

    Hvorfor valgte Gud naglene og tornekronen? Hvordan klarte Gud å knuse Jesus på denne måten…
Last flere relaterte artikkler
  • 19. søndag i treenighetstiden

    19. søndag i treenighetstiden – 8.10.2023 Matt 5,20-26 Ja, jeg sier dere: Dersom ikk…
  • Jesus vasker disiplenes føtter

    Skjærtorsdag 18. april 2019 Joh 13,1-17 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at…
  • Kjemp for å komme inn

    2. søndag i fastetiden 17. mars 2019 Luk 13,22-30 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by…
Last flere av Kurt Hjemdal
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …