Hjem Aktuelt Det handler om menneskesynet

Det handler om menneskesynet

4 min lest
0
0
853

I boka «Øyet og horisonten» skrev Ivar Asheim: «Først kristendommen brakte troen på hvert menneskes umistelige verdi,og skapte med sin avvisning av infanticid og sin omsorg for syke,vanskapte og døende likefrem et kulturskifte, begrunnet i første omgang med barmhjertighetstanken, etter hvert også med henvisning til den bibelske forestilling at alle mennesker, ja endog et foster, er formet i Guds bilde.»

Når det i vår vestlige kultur skjer en rask sekularisering og frafall fra de kristne røttene, så blir det også et gradvis kulturskifte i synet på fosteret, på de som er psykisk utviklingshemmede, på gamle og døende, på andre raser, på rom-folket o.s.v. Det er det kristne menneskesynet som skapte et positivt kulturskifte i sin tid. Nå fører frafallet fra det kristne menneskesynet til et negativt kulturskifte.skapte og døende likefrem et kulturskifte,begrunnet i første omgang medbarmhjertighetstanken,etter hvert også med henvisning til den bibelske forestilling at alle mennesker,ja endog et foster,er formet i Guds bilde.»

Også i den pågående rettsaken mot Behring Breivik er det menneskesynet det handler om. I Vårt Land så langt tilbake som 24. april 1999 stilte man spørsmålet: ”Hvilke terskler må et menneske overstige for å drepe? Vi har snakket med en som har forsket i kriminologi,en psykolog, en rettspsykiater og en fredsforsker: De er enige om en ting: Om vi slutter å se på andre som, mennesker, kan vi drepe”. Behring Breivik brukte lang tid på å trene mentalt på å gjennomføre udåden blant annet ved bevisst dehumanisering av dem han hadde definert som fienden.

Den jødiske filosofen Emmanuel Levinas sa ”Der hvor den andre mister ansiktet sitt, der er volden mulig.”. Dette viser hvor viktig det er med menneskesynet.

Vi er skapt i Guds bilde. I Salme 8,5-6 står det ”Hva er da et menneske – at du husker på det,et menneskebarn – at du tar deg av det? Du satte ham lite lavere enn Gud og kronet ham med herlighet og ære.”

Skal vi unngå å havne i dehumanisering så trenger vi stadig å vende tilbake til det dobbelte kjærlighetsbudet: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din kraft og av all din forstand, og din neste som deg selv.».

Vi trenger å se inn i Jesu Kristi ansikt og ta imot Hans kjærlighet og dernest på ny og på ny vende oss til hverandre og se hverandre med respekt fordi vi alle er skapt av Gud og elsket av Gud.

 • Person Svein Granerud 18052004090538269

  NÅR AVKRISTNING TRUER

  Sist lørdag kunne vi i samme avis lese referater fra Oslo Symposium som kjemper mot avkris…
 • Illustrasjon Avkristning 1327607306

  Avkristningen blir Europas undergang

  Det er ikke jeg som spår at avkristningen blir Europas undergang. En dansk historiker, Ben…
Last flere relaterte artikkler
 • img_0566

  Domssøndag/Kristi kongedag

  Matteus 25,31-46 Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, d…
 • vann1

  24. Søndag i treenighetstiden

  Matteus 18,1-6 og 10-14 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i h…
 • postkasse-vinter1

  Søndag før pinse – talsmannen

  Joh. 15,26-27 Når Talsmannen kommer, han som jeg skal sende dere fra Far, sannhetens Ånd s…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Aktuelt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

NÅR AVKRISTNING TRUER

Sist lørdag kunne vi i samme avis lese referater fra Oslo Symposium som kjemper mot avkris…