Hjem Aktuelt Det handler om menneskesynet

Det handler om menneskesynet

4 min lest
0
0
1,549

I boka “Øyet og horisonten” skrev Ivar Asheim: “Først kristendommen brakte troen på hvert menneskes umistelige verdi,og skapte med sin avvisning av infanticid og sin omsorg for syke,vanskapte og døende likefrem et kulturskifte, begrunnet i første omgang med barmhjertighetstanken, etter hvert også med henvisning til den bibelske forestilling at alle mennesker, ja endog et foster, er formet i Guds bilde.”

Når det i vår vestlige kultur skjer en rask sekularisering og frafall fra de kristne røttene, så blir det også et gradvis kulturskifte i synet på fosteret, på de som er psykisk utviklingshemmede, på gamle og døende, på andre raser, på rom-folket o.s.v. Det er det kristne menneskesynet som skapte et positivt kulturskifte i sin tid. Nå fører frafallet fra det kristne menneskesynet til et negativt kulturskifte.skapte og døende likefrem et kulturskifte,begrunnet i første omgang medbarmhjertighetstanken,etter hvert også med henvisning til den bibelske forestilling at alle mennesker,ja endog et foster,er formet i Guds bilde.”

Også i den pågående rettsaken mot Behring Breivik er det menneskesynet det handler om. I Vårt Land så langt tilbake som 24. april 1999 stilte man spørsmålet: ”Hvilke terskler må et menneske overstige for å drepe? Vi har snakket med en som har forsket i kriminologi,en psykolog, en rettspsykiater og en fredsforsker: De er enige om en ting: Om vi slutter å se på andre som, mennesker, kan vi drepe”. Behring Breivik brukte lang tid på å trene mentalt på å gjennomføre udåden blant annet ved bevisst dehumanisering av dem han hadde definert som fienden.

Den jødiske filosofen Emmanuel Levinas sa ”Der hvor den andre mister ansiktet sitt, der er volden mulig.”. Dette viser hvor viktig det er med menneskesynet.

Vi er skapt i Guds bilde. I Salme 8,5-6 står det ”Hva er da et menneske – at du husker på det,et menneskebarn – at du tar deg av det? Du satte ham lite lavere enn Gud og kronet ham med herlighet og ære.”

Skal vi unngå å havne i dehumanisering så trenger vi stadig å vende tilbake til det dobbelte kjærlighetsbudet: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din kraft og av all din forstand, og din neste som deg selv.».

Vi trenger å se inn i Jesu Kristi ansikt og ta imot Hans kjærlighet og dernest på ny og på ny vende oss til hverandre og se hverandre med respekt fordi vi alle er skapt av Gud og elsket av Gud.

  • NÅR AVKRISTNING TRUER

    Sist lørdag kunne vi i samme avis lese referater fra Oslo Symposium som kjemper mot avkris…
  • Avkristningen blir Europas undergang

    Det er ikke jeg som spår at avkristningen blir Europas undergang. En dansk historiker, Ben…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
  • Sommerord 2023

    Neste uke begynner årets sommer ord! fra 3 Juli til 3 september blir det daglig lagt ut or…
  • Trygg Tro på Bedehuskanalen!

    Audun Janøy, Jens Iver Jensen, Mary Anette Skaaheim, Helge Skaaheim, Marius Vegge-Kristens…
Last flere inn Aktuelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

NÅR AVKRISTNING TRUER

Sist lørdag kunne vi i samme avis lese referater fra Oslo Symposium som kjemper mot avkris…