Hjem Aktuelt Hvordan er egentlig Gud?

Hvordan er egentlig Gud?

5 min lest
0
0
322

Hvordan er egentlig Gud?

Går det an å vite noe om Gud? Til alle tider har mennesker lurt på dette. Finnes det en Gud, og i så fall, hvordan er han? Disse spørsmålene stilles i vår tid like ofte som før, til tross for at en del mener at vitenskapens fremskritt de siste par hundre år har gjort Gud overflødig. Ateismen er ingen stor bevegelse, tro på en eller flere guder er utbredt over hele verden, også i vitenskapens tidsalder.

Noe som fascinerer meg er at så mange mennesker ser inn i seg selv når de vil ha informasjon om Gud. Mange har sterke meninger om hvordan Gud er, men kilden for meningene er deres egne tanker om hvordan de synes Gud burde være. De tar utgangspunkt i sine egne oppfatninger om hvilke egenskaper de synes Gud bør ha, og konkluderer med at han er nok akkurat slik. Det overrasker meg at ikke flere ser at dette er en metode med store svakheter. Det den i realiteten går ut på, er å lage en forestilling av Gud i tankene sine, for deretter å si at denne forestillingen er virkelig. Dette ligner faktisk ganske mye på det å lage et gudebilde i tre eller metall, og deretter tilbe det. Forskjellen er bare at man ikke lager gudebildet med hendene, men med tankene.

Sannheten er at noe blir ikke virkelig bare fordi vi forestiller oss det. Hvis Gud finnes, så er han slik som han er, uavhengig av hva jeg måtte synes om det. Våre forestillinger om Gud vil aldri bli sannhet hvis deres kilde bare er våre egne tanker. Hvis vi vil ha kunnskap om Gud, må vi ta utgangspunkt i at han finnes utenfor oss selv – for hvis ikke han gjør det, så finnes han ikke i det hele tatt. Vi må se etter tegn på at han på en eller annen måte har vist seg for oss og gjort seg selv tilgjengelig. Hvis han har gjort det, kan vi vite noe om ham. Hvis ikke – ja, da kan vi ikke vite noe som helst.

Når jeg leser Bibelen, bruker jeg en kilde utenfor meg selv. Den forteller om hvordan Gud har vist seg for mennesker gjennom historien, og hvordan han på et tidspunkt ble menneske selv (Jesus) for å gjøre seg tilgjengelig for oss. Og selv om jeg går kritisk verks og stiller spørsmål til det jeg leser, kan jeg ikke annet enn å konkludere med at dette virker troverdig. Det er selvsagt lov å være uenig med meg, og vi kan gjerne diskutere Bibelens eller andre kilders troverdighet opp og ned. Men la oss være enige om en ting: Kunnskap om Gud må søkes utenfor våre egne tanker og forestillinger.

 

 • Jesus Taler

  3. søndag i treeningstiden

  Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
 • Jesus i Tempelet

  Kristi åpenbaringsdag

  Luk 2,40-52 «Og gutten vokste og ble sterk, fylt av visdom, og Guds nåde var over ha…
 • Illustrasjon Hanna og Simeon i Templet

  Romjuls søndag

  Luk 2,36-38 Det var en kvinne der som var profet, Anna, Fanuels datter, av Asjers stamme. …
Last flere relaterte artikkler
 • Person Frode Granerud 1303998872_200x220

  Verdens beste gave

  Tilgivelse kan aldri kreves. Det kan bare gis som en gave. Men det er faktisk verdens best…
 • Person Frode Granerud 1303998872_200x220

  Bønn og helbredelse

  Bønn og helbredelse NRK sender for tiden en programserie som er verdt å se. Den heter Folk…
 • Illustrasjon skyer

  Tro og fornuft

  Nylig deltok jeg i en paneldebatt som var arrangert av et lokalt alternativt forum. Forute…
Last flere av Frode Granerud
Last flere inn Aktuelt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i treeningstiden

Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…