Hjem Aktuelt Hvordan er egentlig Gud?

Hvordan er egentlig Gud?

5 min lest
0
0
1,235

Hvordan er egentlig Gud?

Går det an å vite noe om Gud? Til alle tider har mennesker lurt på dette. Finnes det en Gud, og i så fall, hvordan er han? Disse spørsmålene stilles i vår tid like ofte som før, til tross for at en del mener at vitenskapens fremskritt de siste par hundre år har gjort Gud overflødig. Ateismen er ingen stor bevegelse, tro på en eller flere guder er utbredt over hele verden, også i vitenskapens tidsalder.

Noe som fascinerer meg er at så mange mennesker ser inn i seg selv når de vil ha informasjon om Gud. Mange har sterke meninger om hvordan Gud er, men kilden for meningene er deres egne tanker om hvordan de synes Gud burde være. De tar utgangspunkt i sine egne oppfatninger om hvilke egenskaper de synes Gud bør ha, og konkluderer med at han er nok akkurat slik. Det overrasker meg at ikke flere ser at dette er en metode med store svakheter. Det den i realiteten går ut på, er å lage en forestilling av Gud i tankene sine, for deretter å si at denne forestillingen er virkelig. Dette ligner faktisk ganske mye på det å lage et gudebilde i tre eller metall, og deretter tilbe det. Forskjellen er bare at man ikke lager gudebildet med hendene, men med tankene.

Sannheten er at noe blir ikke virkelig bare fordi vi forestiller oss det. Hvis Gud finnes, så er han slik som han er, uavhengig av hva jeg måtte synes om det. Våre forestillinger om Gud vil aldri bli sannhet hvis deres kilde bare er våre egne tanker. Hvis vi vil ha kunnskap om Gud, må vi ta utgangspunkt i at han finnes utenfor oss selv – for hvis ikke han gjør det, så finnes han ikke i det hele tatt. Vi må se etter tegn på at han på en eller annen måte har vist seg for oss og gjort seg selv tilgjengelig. Hvis han har gjort det, kan vi vite noe om ham. Hvis ikke – ja, da kan vi ikke vite noe som helst.

Når jeg leser Bibelen, bruker jeg en kilde utenfor meg selv. Den forteller om hvordan Gud har vist seg for mennesker gjennom historien, og hvordan han på et tidspunkt ble menneske selv (Jesus) for å gjøre seg tilgjengelig for oss. Og selv om jeg går kritisk verks og stiller spørsmål til det jeg leser, kan jeg ikke annet enn å konkludere med at dette virker troverdig. Det er selvsagt lov å være uenig med meg, og vi kan gjerne diskutere Bibelens eller andre kilders troverdighet opp og ned. Men la oss være enige om en ting: Kunnskap om Gud må søkes utenfor våre egne tanker og forestillinger.

 

Last flere relaterte artikkler
  • Verdens beste gave

    Tilgivelse kan aldri kreves. Det kan bare gis som en gave. Men det er faktisk verdens best…
  • Bønn og helbredelse

    Bønn og helbredelse NRK sender for tiden en programserie som er verdt å se. Den heter Folk…
  • Tro og fornuft

    Nylig deltok jeg i en paneldebatt som var arrangert av et lokalt alternativt forum. Forute…
Last flere av Frode Granerud
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
  • Sommerord 2023

    Neste uke begynner årets sommer ord! fra 3 Juli til 3 september blir det daglig lagt ut or…
  • Trygg Tro på Bedehuskanalen!

    Audun Janøy, Jens Iver Jensen, Mary Anette Skaaheim, Helge Skaaheim, Marius Vegge-Kristens…
Last flere inn Aktuelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Salig er den som får sitte til bords i Guds rike

3. søndag i treenighetstiden Luk 14,15-24 En av gjestene som hørte dette, sa til ham: «Sal…