Hjem Søndagskommentar 5. søndag etter Påske

5. søndag etter Påske

5 min lest
0
0
1,925

Luk 13,18-21

Så sa han: “Hva er Guds rike likt? Hva skal jeg sammenligne det med?  Det kan lignes med et sennepsfrø som en mann tok og sådde i hagen sin, og som vokste opp og ble til et tre, så fuglene under himmelen bygde rede i grenene.”  Og han fortsatte: “Hva skal jeg sammenligne Guds rike med?  Det kan lignes med en surdeig som en kvinne la inn i tre mål mel, så det hele til slutt var gjennomsyret.”

1. Det ringe

Det går altså over 700 sennepsfrø på ett gram! Er dette Guds rike? Guds rike er altså ikke noe prangende og stort, overveldende og imponerende her i verden, her i tiden.

Vi kan fristes til å være den triumferende kirke før tiden er inne, som gjerne vil synes og gjerne vil ha innflytelse. Som gjerne vil ha betydning og gjerne vil takkes.

Men Guds rike er et bitte lite frø, lagt i verdens åker. Det har ingen annen makt enn Ordet og Ånden. Kjenner ingen annen virksomhet, har intet annet herrevelde enn tjenesten.

I verden er det annerledes, der byder man, der lager man lover, der bevilger man og ruster man. Der bygger man i høyden og bredden. The buildings for the empire. Verdens høyeste er nesten en kilometer høy!! Sennepsfrøet kan bli en to meter høy plante.

Guds rike handler om skrøpelige mennesker, om krybbe, stall og kors. Om 12 menn. Du finner det ikke i FN, Nato, Børsen. Du finner det sjelden hos de rike, oftere hos de fattige. Du finner det hos en flokk alminnelige mennesker som er samlet om noe. Om Jesus.

2. Det kraftfulle

Han talte med myndighet, sa de om Jesus. I mitt navn, sa Jesus. Jeg gir dere myndighet over fiendens velde. De talte Ordet med frimodighet. Det stakk dem i hjertet. 3000 ble døpt den dagen. En forfølgelse brøt løs, de som ble spredt omkring, dro rundt og forkynte Ordet.

Se hvor de elsker hverandre, sa folk. Som en by som ligger på et fjell, sa Jesus. Hva var hemmeligheten? De var blitt disipler. De hadde fulgt ham. Han var med dem. Han sendte Ånden, Han stadfestet Ordet. Han hadde virkelig bundet Den sterke. Dette lot seg ikke stoppe.

 

3.  Det alt oppslukende

Alle himmelens fugler. Hele deigen. De skal kommer fra øst og vest, syd og nord. “Og jeg så en skare så stor at ingen kunne telle den” Og Gud skal være alt i alle. Alle skal bekjenne, alle skal bøye sine knær. Alle munner skal bekjenne.

Guds rettferdighet skal dekke verden som vannet dekker havets sand. Gammel og ung, liten og stor, alle skal kjenne Herren. Synden, døden og djevelen, alt er overvunnet.

 

Under dette perspektivet er det vi samles i kirke og bedehus. Derfor ber vi. Derfor forkynner vi fortsatt.  Derfor vil vi være hans vitner i hverdagen. Derfor vil vi gjøre det vi kan for at kjærligheten ikke skal bli kald.

For vi vet, det skal lykkes. Så til de grader lykkes.

  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
  • Bønn og faste

    Spørsmål: Hei Markus 9 v. 28-29 Han sa. Dette slaget kan ikke bli drevet ut uten ved bønn …
Last flere relaterte artikkler
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • 2. søndag i fastetiden

    2 søndag i fastetiden – 25.02.2024 Luk 7,36-50 Bilde av Vero Manrique Kvinnen som fi…
  • 1. søndag i fastetiden

    1 søndag i fastetiden – 18.02.2024 Bilde av Eyasu Etsub Matt 16,21-23 Jesus taler om…
Last flere av Arne Inge Vaalandsmyr
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

“Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …