Hjem Søndagskommentar 3. Søndag etter påske

3. Søndag etter påske

10 min lest
1
0
1,502

Joh 10,1-10

«Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som ikke går inn til saueflokken gjennom porten, men klatrer over et annet sted, han er en tyv og en røver.  Men den som kommer inn gjennom porten, er hyrde for sauene.  Vaktmannen åpner for ham, og sauene hører stemmen hans. Han kaller sine egne sauer ved navn og fører dem ut.  Og når han har fått ut alle sine, går han foran dem, og sauene følger ham, for de kjenner hans stemme.  Men en fremmed følger de ikke; de flykter for ham, fordi de ikke kjenner stemmen til den fremmede.»  Denne lignelsen fortalte Jesus, men de skjønte ikke hva den betydde.  Da sa Jesus: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Jeg er porten inn til sauene.  Alle de som er kommet før meg, er tyver og røvere, men sauene har ikke hørt på dem.  Jeg er porten. Den som går inn gjennom meg, skal bli frelst, og han skal gå inn og ut og finne beite.  Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod.

 

Hvem kan være folkets åndelige ledere? Jesus har nok en gang hatt en nokså skarp samtale med fariseerne. Hvem er blinde? Er de blinde? Er det ikke Moses eller den hellige tradisjonen(fedrene) som skal lede folket? Den som går inn gjennom Porten sier Jesus er den rette, den gode hyrden.

Kan vi sette dette inn i den dagsaktuelle situasjon? I en kristenkultur, som riktignok har blitt litt slitt i kantene, blir vel nå etter hvert en hver salig i sin tro? Dette har også fått en ny omdreining i en flerkulturell kontekst. Da er det nærliggende å tenke at Porten inn til menneskene må være toleranse, respekt, dialog!

Enhver religion, eller religiøs retning som ikke tar dette inn over seg blir en tyv og en røver fra menneskehetens liv og verdighet. Vi vil ikke ha det!! Slike splitter og ødelegger den skjøre freden. Blir ikke ivrige muslimer og gammeldagse kristne noen av de verste røverne her?

 

Toleranse, respekt og dialog er viktig. Det hører til menneskets gudsbilde at det må behandles med toleranse og respekt. Tvang eller manipulering til tro er nytteløst og har ingen verdi. Vi er ikke kalt til å være belærende autoriteter, men hans vitner. Et vitnesbyrd kan du avvise eller la deg overbevise. Bare etterfølgelse der man går frivillig er etterfølgelse.

 

Men det er likevel ikke gammel autoritet, tradisjon eller toleranse som er porten inn til menneskene, slik at de må lytte og slik at de bør følge. Da Jesus hadde fortalt liknelsen, forsto de den ikke. Jesus gir selv tolkningsnøkkelen.

Jeg er porten.

 

Forstår vi hvor radikalt det er? Porten inn til menneskene, og porten ut til frelsesvirkeligheten, til livet i overflod, er ikke religion, er heller ikke den kristne tradisjonen eller læren, men Guds Messias, Kristus, Jesus fra Nasaret. Jesus er porten.

 

Ja, den er det, for det handler om en relasjon til én person, Jesus. Ikke til et system, som jeg eventuelt selv kan forme og passe til, men en person. Men samtidig er den befriende stor nok, for det handler ikke om alle våre skiller og merkelige regler.

 

Må man like orgel, salmesang, kor, kringle og kaffe for å være kristen? Må man være lutheraner, pinsevenn eller katolikk? Dersom det er slik at å gå gjennom denne døren Jesus gir oss fellesskap med Gud, så er det havdyp av enhet mellom alle som tror på Ham, selv om det er krusninger av forskjeller på overflaten. Det kan bare skapes enhet, en flokk, gjennom fokus på Jesus. Dette er det usvikelige kjennetegnet på sant åndelig lederskap i kirken:

At man går gjennom porten Jesus.

De sanne hyrder er de som lærer fårene å lytte til overhyrdens røst.

For:

  • Det er ikke frelse i noen annen.
  • Det er ikke liv i noen annen, det er ikke håp og framtid i noen annen.
  • Dette er det vel verd å kjempe for.
  • Vi har ikke noe å forhandle om her.
  • Det er ikke mange forskjellige porter inn til Guds Rike, bare en – Jesus.

 

MEN denne porten Jesus fører virkelig inn til Gud. Det finnes ei dør og de som går gjennom den, skal bli frelst!! Følelser, opplevelser, “rett omvendt”, sant liv, kan være viktige spørsmål å stille av og til. NT gjør også det tidvis. Men tyngdepunktet må ikke ligge her. Det handler ikke først og fremst om hva som har skjedd i ditt liv, men hva som har  skjedd hos Gud, etter kors, død og oppstandelse.

 

“Den som går gjennom meg skal bli frelst.” “Går gjennom”, er noe aktivt, mer enn å se på, vurdere, være positiv.

“og fritt gå inn og ut og finne beite…….og skal ha liv i overflod” Dette er frihetens land. Gjennom Porten Jesus åpnes det opp for oss inn til hele Guds skattkammer. All Åndens velsignelse i himmelen. Han sparer ikke noe for familien. For de som går inn gjennom Ham tilhører Guds familie(Ef 2,19). Forsyn deg!

 

Hva vil du bruke resten av livet ditt til? Det er et stort spørsmål.

Misjonær, predikant, forstander? Neeei.

Et hverdagsvitne?

Dersom det finnes bare en eneste dør, men den finnes og den virker – må vi ikke da fortelle om den?!

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • 2. søndag i fastetiden

    2 søndag i fastetiden – 25.02.2024 Luk 7,36-50 Bilde av Vero Manrique Kvinnen som fi…
  • 1. søndag i fastetiden

    1 søndag i fastetiden – 18.02.2024 Bilde av Eyasu Etsub Matt 16,21-23 Jesus taler om…
Last flere av Arne Inge Vaalandsmyr
Last flere inn Søndagskommentar

En kommentar

  1. Kine R. Vigdal

    15. April 2012 på 13:08

    Takk for gode, sanne og vise kommentarar til teksten 🙂 Det er så godt å vite at det er kun relasjonen til JESUS KRISTUS, GUDS SON, som er viktig! Den relasjonen får me gjennom BIBELEN, GUDS ORD, og i BØNN! Det blir da viktig å kontrollere alt som f.eks følelsar, tankar, opplevelsar, opp imot BIBELEN! Kan BIBELEN bekrefte det, er det vel verdt å ta vare på 🙂 Dersom BIBELEN ikkje bekreftar det, er det kun til å oversjå eller kastast i søppla ❗

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …