Hjem Aktuelt Jesus – Synderes venn!

Jesus – Synderes venn!

5 min lest
1
0
2,946

Bibeltekst:

Alle tollere og syndere holdt seg nær Jesus for å høre Ham. Fariseerne og de skriftlærde klaget og sa: “Denne Mannen tar imot syndere og spiser sammen med dem.” (Luk 15,1-2)

Jesus hadde kommet for å oppsøke det som var fortapt. Han er legen for de syke. Men selvrettferdige vil ikke tenke at de trenger tilgivelse, heller ikke vil de som tenker at de er friske oppsøke lege.

Samfunn med Tollere & syndere…

Blant jødene på Jesu tid var det slik at en ikke skulle være sammen med syndere, altså småkriminelle, prostituerte, mennesker som hadde kommet bort fra samfunnets orden, og tollere. De var utstøtte og uglesett.

Tollerne var jøder som innkrevde høye skatter av jøder på vegne de romerske okkupantene. De ble sett på som overløpere og landsforrædere som tjente seg rike på å svikte sine egne landsmenn.

Fariseerne og de skriftlærde klager…

Fariseerne var et parti blant de jødiske religiøse autoritene. De var veldig strenge med å overholde Loven samt egne forskrifter og overleveringer. Mange Fariseere prøvde å mistenkeliggjøre Jesus, ved å klage over at Jesus hadde felleskap med syndere; ”Han var sikkert ikke stort bedre enn disse synderne” knurret de. Men de selv var blinde for at deres egne spissfindigheter i krav til ytre gjerninger ikke gav dem et rett forhold til Gud. Tvert imot; de hadde blitt kalde og hovmodige overfor folk som ikke greide å overholde ytre detaljer slik som dem. De hadde begynt å se på seg selv som ”de gode” ved å se seg selv i forhold til ”tollere og syndere”, og hadde helt glemt at Lovens siktemål var barmhjertighet, og at fremfor Gud er alle syndere med behov for Guds tilgivelse.

Jesus – synderes venn…

Men denne mannen fra Nasaret, som mange holdt for å være en profet, var annerledes enn Fariseerne og de skriftlærde. Han var sammen med syndere. Han forkynte tilgivelse for de som hadde gjort urett. Han forkynte at Guds vilje ikke bare gikk på ytre, synlig rettferdighet, men krevde også hjertets og tankens renhet. Ingen kunne dømme sin neste uten å dømme seg selv. Bare Gud kan dømme. Bibelen vitnet om Jesus og Forsoner. Å overholde Loven som var gitt av Moses i ytre ting var ingen grunn til å være fornøyd med egne gjerninger; dette var bare det ethvert menneske egentlig skyldte Gud.

Men tollerne og synderne hadde jo ingen moralske prestasjoner å rose seg av! Alle visste jo om deres dårlige rykte! De hadde ingen mulighet for å leve bak en fasade som ”gode borgere” eller ”de som får hilsener på torget”. Derfor var Jesus deres eneste håp, deres eneste mulighet til å komme i rett forhold til Gud! Om man ønsker seg tilgivelse for sine synder, ja, da må man se på seg selv som synder. Bare synderen trenger tilgivelse, derfor holdt tollerne og synderne seg gjerne nær Jesus for å høre Ham.

  • https://www.godisreal.today/wp-content/uploads/2014/05/pictures-jesus-cross.jpg

    Hva er synd?

    Døde Jesus for våre synder og/eller for synden. Vi gjør jo ikke synd, men ER syndere. Synd…
  • 10.søndag i treenighetstiden

    Luk. 5.27-32 Deretter gikk Jesus ut. Da fikk han se en toller som het Levi. Han satt på to…
  • 5. søndag i treenighetstiden

    Matt 18,12-18 Hva mener dere? Dersom en mann har hundre sauer og én av dem går seg vill, l…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Egil Wold
  • Sommerord 2023

    Neste uke begynner årets sommer ord! fra 3 Juli til 3 september blir det daglig lagt ut or…
  • Trygg Tro på Bedehuskanalen!

    Audun Janøy, Jens Iver Jensen, Mary Anette Skaaheim, Helge Skaaheim, Marius Vegge-Kristens…
  • Pressemelding Jesusnett August 2022

    Styret i Jesusnett besluttet i juni 2022 å inngå et samarbeid med TV12 – Bedehuskana…
Last flere inn Aktuelt

En kommentar

  1. Kine R. Vigdal

    15. April 2012 på 12:10

    Takk, GUD, at DU ser til hjarta og ikkje til det ytre!

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Hva er synd?

Døde Jesus for våre synder og/eller for synden. Vi gjør jo ikke synd, men ER syndere. Synd…