Hjem Spørsmål og svar Når er det rett å døpe?

Når er det rett å døpe?

8 min lest
5
0
693

Spørsmål:

Det et et ufravikelig krav at vi tror og blir døpt for å komme inn i Guds rike. Jeg ble døpt i faderen, sønnen og den hellige ånd da jeg enda var et barn. Jeg har alltid svart på spørsmål om gjendåp at det vil være å annullere en hellig handling. Noen har til og med sagt at barnedåpen ikke er gyldig. Har vanskelig for å finne tidspunkt i Bibelen for dåp. Er barnedåp gyldig for barnet – også med verdslige foreldre som lover å oppdra i kristen tro? Heller etterhvert mer til å velsigne barnet i Guds navn og la det døpe seg selvstendig vilje. Selv ta valget. Da kan kanskje dåpshandlingen være til styrke og kraft senere i livet når fristelsene kommer. Eller skal vi si som Billy Graham på et folkemøte i København for 50 – 60 år siden. «Dere er jo døpt. Gå bort og lev som kristne».

Oddvar


Svar:

Hei Oddvar!

Ja, tro og dåp hører med for å komme inn i Guds rike. Det skjedde med deg da du var et lite barn, og siden har du fått opplæring i det bibelske budskap, som har ført til at du har kommet til tro på Jesus. Dermed er du borger av Guds rike. Men så har du altså kommet i tvil om barndåpen er riktig. Det er helt klart ut fra Guds ord at dåp er noe som skal skje bare èn gang. Derfor er det ikke riktig å døpe noen for andre gang. Skal en gjøre det, må en mene at første gangen ikke skjedde på rett måte og dermed ikke er gyldig dåp. Det er slik “gjendåp” må begrunnes, men da er det ikke gjendåp!

Du har svart riktig når du har sagt at gjendåp er å annulere en hellig handling. Det er den første dåpen som gjelder for Gud, så sant det er riktig dåp. Er barnedåpen det? Slik du skriver, finner du ikke i Bibelen et bestemt tidspunkt eller en alder dåp skal skje. Grunnen er at det dåpen gir, trenger vi alle, uansett alder og livssituasjon. Det nærmeste du kommer når det gjelder alder, er det som står i Kol 2,11-12, der dåpen blir sammenlignet med omskjærelsen. Den ble utført på guttebarn åtte dager gammel, og var et tegn på at barnet skulle tilhøre Guds folk.

Dette er bakgrunnen for det som står i Apg 16,15.33 om at noen ble døpt med alle sine og hele sitt hus. Dersom dette ikke skulle innbefatte barna, måtte det ha stått spesielt, for det ville bryte med hele tenkningen om hva det ville si å tilhøre det nye Guds-folket. Så vet vi da også at barnedåp ble praktisert i urkirken. Det er Gud som handler i dåpen til frelse. Derfor er det ikke foreldrenes tro som avgjør om dåpen virker. Det foreldre og faddere lovet ved døpefonten er ikke å tro, men å sørge for at barnet blir opplært i kristen tro, og slik gis mulighet til å få et personlig forhold til Jesus. Dåpsbefalingen i Matt 28,18-20 handler både om å døpe og å lære den døpte opp til å holde seg til Jesu ord.

Det er interessant at du siterer Billy Graham. Den store vekkelsespredikanten var selv baptist, men i en samtale jeg selv fikk med ham sist han var i Norge, uttrykte han stor respekt og forståelse for det dåpssyn vi har. Så ropte han da også ut på stormøtet på Ullevål Stadion: ”Du er døpt og konfirmert. Det er bra! Spørsmålet er om du idag lever i det du da fikk”. Så kom oppfordringen til å bekjenne åpent troen på Jesus. Det vi fikk i dåpen, kan vi miste dersom vi går bort fra Jesus. Derfor må sann forkynnelse ut fra dåpen munne ut i et: Vend om og tro på evangeliet! Mark 1,15. Så er det da heller ikke dåpen i seg selv som gir kraft til å stå mot fristelser og til å leve rett, slik du antyder. Det er det evangeliet om Gud kjærlighet og nåde som skal gi.

Vennlig hilsen

Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

 • baby nyfødt1

  Gjendåp

  Vet ikke om dere enda svarer på spørsmål her, men jeg er desperat. Kan jeg bli døpt på nyt…
 • Illustrasjon Jesu dåp 1308593323

  Kan jeg døpes om igjen?

  Spørsmål: Hei. Jeg ble døpt som liten, men vil døpes igjen nå. Er 17 år. Foreldrene mine v…
 • Illustrasjon Maria med barnet

  Hvilken verdi har dåpen?

  Spørsmål: Hei. Vi er en gruppe unge som samles av og til for samtale / diskusjon. Diskuter…
Last flere relaterte artikkler
 • Anfin 850 high res (retusjert varmere farge)

  Anfin’s siste taler

  Anfin’s siste taler før hans død, talt i Melhus bedehus 19-20.2.2016 Anfin Skaaheim …
 • Anfin Skaaheim

  BIBELSKE UTTRYKK I NORSK DAGLIGTALE

  Taler: Anfin Skaaheim Kåseri holdt i forbindelse med bibelmaraton i Solvangkirken, Tønsber…
 • Anfin Skaaheim

  Nye former for kristent samliv?

  Etter det fatale kirkevalget i høst har vi sett en utvikling som virker skremmende for oss…
Last flere av Anfin Skaaheim
 • baal-fest1

  Hva er fortapelse?

  Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig …
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
 • Hvordan leve som kristen

  Hei. Takk for fin side. Tok imot Jesus for snart to år siden. Etter år med spillavhengighe…
Last flere inn Spørsmål og svar

5 Kommentarer

 1. Bjørn Myrvold

  23. mai 2012 på 09:44

  Dåp eller ikke dåp?
  Vi er alle opplært til døpe barna våre i kirken når de er noen måneder gamle, men er dette dåp? Å la seg døpe er et personlig valg, ikke et valg dine foreldre eller andre kan foreta på dine vegne, så «barnedåpen» i kirken er i realiteten ingen «dåp», men snarere et valg, eller en tradisjon som en føler seg forpliktet til å gjennomføre. Mange av de som lar barna «døpes», har dessverre ikke noe forhold til bibelens budskap, og fadderne er i samme situasjon, ingen personlig tro. Denne «barnedåpen» som kirken selv har laget, er mer en navnedag med bønn om Guds velsignelse for barnet og dets fremtid, enn dåp. Når barnet vokser til, blir «voksen», og kan ta et eget standpunkt i forholdet til troen på Jesus og Gud, og så velger å bli døpt, da er det et personlig valg, og den dåpen er den rette dåp. I bibelen står det ingenting om at barna ble døpt, men om «voksne» som lot seg døpe. Ved «voksendåp» er du alene om avgjørelsen, ved å la deg døpe viser du også at du har valgt troen på Jesus som din videre vei i livet, og Åndens gaver vil bli deg til del.

  Svar

 2. Geir Øynes

  14. april 2012 på 10:58

  Å unnlate å ta med det man skriver her, er vel enten at administrator ikke tåler det som står, eller så er det diskriminering av hva man skriver? Det som står igjen blir jo da noe haltende.
  Skjønner jo at dere ikke tok med de to innleggene jeg la ved, men det hadde vært på si plass å ta med alt det jeg skrev i alle fall!

  Svar

  • Leo

   14. april 2012 på 16:57

   Beklager. 😳 Vi unnlot å ta med den lange artikkelen som du siterte/ la ved, og oppdaget ikke at vi samtidig unnlot å ta med din egen kommentar som lå lenger nede i teksten. Vi legger dette inn nå, under dette.

   mvh redaksjonen.

   *******

   «Når prester i DNK forkynner at barna som blir bestenket har blitt Guds barn i denne handlingen, (jeg har med egne ører hørt dette flere ganger) forkynner de vranglære. Hvis dette fører til at folk tror at dette holder for evigheten, ja da har sannelig DNK et tungt ansvar å bære! Jeg tror nok også at en del mennesker ser på den såkalte barnedåpen som en ren velsignelse over barnet, og det er igrunnen helt greit. Da har de i alle fall ikke gått på vranglæra.
   Å kalle troendes dåp for gjendåp er heller ikke riktig siden «barnedøpte» i virkeligheten ikke er døpt.

   Geir Øynes»

   Svar

   • Geir Øynes

    15. april 2012 på 23:57

    Takk, det var bedre 🙂

    Svar

 3. Geir Øynes

  9. april 2012 på 15:29

  Hei

  Jeg vil gjerne komme med noen kommentarer her.

  Barnedåp er ikke en dåp, men en bestenkelse. Dåp betyr jo full neddykkelse eller å dyppe.
  Når det gjelder Kol. 2,11 så taler jo Paulus her til frelste og døpte voksne mennesker. Hvordan kunne han f.eks. si at de ble begravet med Ham og oppreist med Ham hvis de bare var blitt bestenket?
  Jeg kan ikke finne noe sted i Bibelen der det står at man døpte spebarn, men det står mange steder om dåp av voksne.

  Når du nevner hendelsen hos fangevokteren og hans hus, så står det heller ikke noe om at småbarn/spebarn ble døpt, men det er derimot snakk om at de hørte forkynnelsen og begynte å tro og ble døpt. Jeg tror ikke spebarn kan begynne å tro etter å ha hørt forkynnelsen!
  Misjonsbefalingen i Matt. 28 er så absolutt i tråd med det jeg her nevner. Den går ut på at vi skal gjøre menneskene til disipler (d.v.s. at de tar imot troen på Jesus), døper dem og lærer dem å holde det Jesus befalte.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Gjendåp

Vet ikke om dere enda svarer på spørsmål her, men jeg er desperat. Kan jeg bli døpt på nyt…