Hjem Spørsmål og svar Hva er synd mot Den Hellige Ånd?

Hva er synd mot Den Hellige Ånd?

12 min lest
0
0
743

Spørsmål:

Markus 3,28-29 og Matteus 12,31
Alvorlig og skremmende!
Anfin Skaaheim har kommentert Matt 12.31 tidligere her på Jesusnett. Skriftstedet er alvorlig!

For 2-3 år siden følte jeg en indre uro vs Gud. Jeg hadde gjort ting som helt klart må betraktes som synd! Jeg fikk behov for å lese i min Bibel. Det ble til at jeg bladde uten mål og mening. Husker ikke detaljer, men jeg las om det å spotte Den Hellige Ånd. Omgående kom det stor angst. Hadde jeg gjort denne synden? Hva var denne synden? Var det nok at det slo inn en ubevisst tøysetanke om DHÅ, eller å se at noen på TV tullet med temaet? Jeg var vrak og helt på felgen. Jeg la meg en ettermiddag og bad til Gud om at jeg måtte få klarhet i om jeg hadde begått synden som det ikke var tilgivelse for. Det som skjedde var at jeg sovnet. Søvnen varte i tre timer. Da jeg vaknet ble det mye gråt. Etter den, kom det en enorm indre ro. Fikk også umiddelbart behov for å snakke med en teolog. Behovet for å ta nattverden kom òg, og det ble den. Etter denne hendelsen fikk jeg nye briller når jeg las om Jesus. Før var Han en person i Bibelen. Jeg visste at Han var veien til frelse, men bare som teoretisk faktakunnskap. Etter denne hendelsen følte og forstod jeg med følelser/hjertet at bare Han kan frelse! Jeg tolket det slik at det var nettopp Den Hellige Ånd som åpenbarte dette for meg. Jeg fikk da roen. Jeg kunne neppe ha begått den nevnte synd når nettopp Han åpenbarte Jesus for meg.

Tre år etter hendelsen, dvs, dagen i dag: Det å tro at jeg er frelst, er fortsatt stort, men gløden som kom etter den nevnte hendelsen har blitt mindre. Som person er jeg ikke så flink å snakke om personlige ting. Jeg er ikke frimodig nok til å snakke om Jesus med fremmende. Bare til to-tre personer som er kristne. Feig? Det står veldig klart at man skal bekjenne med sin munn (Rom 10,9). Reservert som jeg er av natur, går jeg svært sjelden i kirken. Behovet for å høre om Jesus kommer i rykk og napp. Da er det sterkt! Ser fast på tv (Jesusnett) og leser i min Bibel.

Jeg hadde en synd som gnaget meg konstant. Den ordnet vi opp i da vi giftet oss, levde også i sølibat en kort tid før vi giftet oss. Jeg måtte gifte meg for å fred med Gud og leve i et syndefritt samliv. Jobber nå med å bli kvitt nikotin. For tre år siden ble jeg kvitt den over tid, men i en litt stressfullperiode startet jeg igjen. Føler at Den Hellige Ånd gjør meg oppmerksom på at nikotin er synd. Har jeg talt imot DHÅ ved å bruke nikotin igjen?

Oppsummering: Jeg har syndet etter min fine opplevelse med Gud for tre år siden. Jeg bruker nikotin, men jobber nå med å bli kvitt avhengigheten. Jeg gjør dette for å slutte å synde mot Gud. Noen andre synder hadde jeg òg før møtet med Jesus for tre år siden, de har jeg så vidt vært innom, men innser at de må ta slutt. Den siste tiden har det hendt at jeg har glemt å be Gud om tilgivelse hvis jeg har syndet. Likevel, jeg ber til Gud om å få hjelp til å slutte med synd.

Til slutt, mitt store spørsmål: Jeg opplevde noe fint med Gud for tre år siden. Likevel har mitt forhold blitt litt mer lunkent. Da Anfin kommenterte spott mot DHÅ, viste han til (Hebr 6,4-6). Er jeg i fare for å spotte Den Hellige Ånd ut fra dette skriftstedet? Har jeg forherdet mitt hjerte mot DHÅ ved å bruke nikotin igjen? Lyser det varskolampe når jeg ikke har så stort behov for å gå i kirken, etc?

I bestefall: Kan min lunkenhet relateres til Luk 15,11-32?

Hilsen «Alvorlig tema»


Svar:

Hei “Alvorlig tema”!

Det å synde mot Den Hellige Ånd er omtalt på de to stedene du nevner i begynnelsen. Der står det at synd mot Menneskesønnen kan tilgis, mnen ikke synd mot Ånden. Disse skriftstedene gir ingen nærmere forklaring på hva dette betyr. Forklaringen er å finne i det som er DHÅ`s oppgave. Det er å gjøre

budskapet om Jesus og hans frelse levende, slik at Gud ved Ånden kan skape tro på frelsen han kommer med. Synd mot DHÅ må da være å avvise Guds kall så lenge at nådetiden er ute. Det fører til forherdelse. Særlig alvorlig er det for dem som “har blitt opplyst og har smakt den himmelske gave og fått del i Den Hellige Ånd, har smakt Guds gode ord og den kommende verdens krefter”, for å sitere fra Hebr. 6,4-6. Dersom en så forkaster det Gud gir og som en har fått smaken på, er det som å “forkaste Guds Sønn på nytt og gjøre han til spott”. Det handler altså om å bevisst forkaste det som Jesus har gjort for oss. Dette er det nærmeste vi kan komme forståelsen av hva det vil si å synde mot Den Hellige Ånd.

Det du forteller viser at du ikke har syndet mot DHÅ. Hadde du det, ville du ikke bry deg om Jesus og ikke sendt oss denne mailen. Det var fint å lese om det du opplevde for tre år siden. Gud hjalp deg ut av det uføret du var i og ga deg en sterkere personlig tro på Jesus som din Herre og Frelser. At du nå føler deg mer lunken, er ikke noe du skal bli nedstemt og usikker for. Det er naturlig at det går noe opp og ned i troslivet, ikke minst når det handler om følelser. Du skal heller se på dette som en positiv utfordring. Du trenger å gi DHÅ flere muligheter til å

hjelpe deg ut av det du nå sliter med. Det skjer ved at du hører og leser Guds ord og ber om at Ånden gjennom det hjelper deg til å bli løst fra det du nå føler deg bundet av. Det kan ta tid, for de vanene du beskriver, kan sitte dypt. Men gi ikke opp! Derfor er dette også en oppfordring til å gå på møter og gudstjenester. Bli også aktivt med i et kristent fellesskap der du også av andre kristne kan få hjelp til mer frimodig tro og dermed hjelp til vekst og fremgang når det gjelder leve som en kristen!

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim

 


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

 • Hvordan leve som kristen

  Hei. Takk for fin side. Tok imot Jesus for snart to år siden. Etter år med spillavhengighe…
 • http://www.godisreal.today/wp-content/uploads/2014/05/pictures-jesus-cross.jpg

  Hva er synd?

  Døde Jesus for våre synder og/eller for synden. Vi gjør jo ikke synd, men ER syndere. Synd…
 • http://hdwallpaperbackgrounds.net/wp-content/uploads/2015/08/Romantic-Cute-Couple-Holding-Hands-Wallpapers.jpg

  Kjæreste med en som ikke tror?

  Spørsmål: Heisann. Jeg lurte på om det er synd for en kristen å være i et forhold med en i…
Last flere relaterte artikkler
 • Anfin 850 high res (retusjert varmere farge)

  Anfin’s siste taler

  Anfin’s siste taler før hans død, talt i Melhus bedehus 19-20.2.2016 Anfin Skaaheim …
 • Anfin Skaaheim

  BIBELSKE UTTRYKK I NORSK DAGLIGTALE

  Taler: Anfin Skaaheim Kåseri holdt i forbindelse med bibelmaraton i Solvangkirken, Tønsber…
 • Anfin Skaaheim

  Nye former for kristent samliv?

  Etter det fatale kirkevalget i høst har vi sett en utvikling som virker skremmende for oss…
Last flere av Anfin Skaaheim
 • baal-fest1

  Hva er fortapelse?

  Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig …
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
 • Hvordan leve som kristen

  Hei. Takk for fin side. Tok imot Jesus for snart to år siden. Etter år med spillavhengighe…
Last flere inn Spørsmål og svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Hvordan leve som kristen

Hei. Takk for fin side. Tok imot Jesus for snart to år siden. Etter år med spillavhengighe…