Hjem Aktuelt Avhengighet

Avhengighet

5 min lest
0
0
879

Denne julen har det slått meg hvor mye vi er avhengig av. Og hvor vanskelig det blir når vi ikke får det vi er avhengig av. Smørkrisen er det morsomste eksempelet på dette. Ok, Tine har klønet det til, slik at det ikke var nok smør i butikkene til julebaksten. Fryktelig irriterende så klart. Men likevel, det er bare smør. Og det er bare snakk om noen uker. Vi har brød, melk, kjøtt, fisk, frukt, plantemargarin, og rent vann i springen. I en verden hvor 30-40.000 barn sulter i hjel hver dag, så vil jeg påstå vi har det ganske greit, selv uten smør. Derfor blir det bare ynkelig når talsmenn fra Fremskrittspartiet drar fram storslegga og hamrer løs på denne elendige regjeringen som ikke klarer å brødfø folket sitt. For vi har det bra i Norge. Og vi klarer oss fint noen uker uten smør.

Verre var det med stormene som raste på vestlandet i romjulen. Når strøm og telefon og internett faller ut og blir borte i dagevis, da blir man ganske hjelpeløs. Likevel er det noe i meg som tenker: Har vi av og til godt av å bli tatt ut av det komfortable livet, i hvert fall for en liten periode? Har vi godt av å bli minnet på at livet er mer enn smør og internett-tilkobling? Jeg er så gammel at jeg husker et liv uten mobiltelefon og internett. Men jeg husker ikke min oppvekst på 80-tallet som ulykkelig fordi dette manglet. Det gikk greit, det var bare å gjøre avtaler, og så holde dem. Men i dag blir jeg fylt av angst med tanke på en tilværelse uten mobil og nett. Jeg er blitt avhengig.

Bibelen forteller at da Gud var nesten ferdig med å skape, så han at det var noe viktig som manglet. Det var faktisk så viktig at Gud sa «Det er ikke godt». Det som manglet var ikke mobildekning og internett, og heller ikke meierismør, men det var fellesskap. Gud hadde skapt et menneske, men han var alene. Gud så dette, og sa «Det er ikke godt for mennesket å være alene.» Så skapte han et menneske til, slik at de ble to. Og dermed var skapelsen fullført.

For all del, jeg vil gjerne ha fulle hyller i butikkene, og jeg vil gjerne ha alle mine elektroniske hjelpemidler i funksjon. Men om noe av dette forsvinner, så prøver jeg å tenke: Dette er egentlig ikke viktig. Det som virkelig er viktig for meg er relasjonen min til Gud, og til andre mennesker. Dette er jeg mer avhengig av enn noe annet, og det er en god avhengighet. Om jeg ikke får tilgang til alt det materielle som gjør livet komfortabelt, så har jeg det likevel bra så lenge jeg får være Guds barn, og så lenge jeg får ha gode mennesker rundt meg. Og jeg er ganske sikker på at med dette perspektivet på livet, så blir faktisk livet atskillig bedre å leve.

 

  • Jesus, sønn av…

    Hei. Slektstavla fra Abraham til Jesus som består av 42 slektsledd. Jeg forstå ikke at den…
  • Hva sier Bibelen om avhengighet?

    Spørsmål: Hva sier Jesus, NT og Bibelen om avhengigheter, og det å bli fri fra avhengighet…
  • Fisken som kristent symbol

    Spørsmål: Hvorfor fisken som symbol? Hvorfor ikke en tønne eller et vinbeger? Han mettet 5…
Last flere relaterte artikkler
  • Verdens beste gave

    Tilgivelse kan aldri kreves. Det kan bare gis som en gave. Men det er faktisk verdens best…
  • Bønn og helbredelse

    Bønn og helbredelse NRK sender for tiden en programserie som er verdt å se. Den heter Folk…
  • Hvordan er egentlig Gud?

    Hvordan er egentlig Gud? Går det an å vite noe om Gud? Til alle tider har mennesker lurt p…
Last flere av Frode Granerud
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
  • Sommerord 2023

    Neste uke begynner årets sommer ord! fra 3 Juli til 3 september blir det daglig lagt ut or…
  • Trygg Tro på Bedehuskanalen!

    Audun Janøy, Jens Iver Jensen, Mary Anette Skaaheim, Helge Skaaheim, Marius Vegge-Kristens…
Last flere inn Aktuelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Jesus, sønn av…

Hei. Slektstavla fra Abraham til Jesus som består av 42 slektsledd. Jeg forstå ikke at den…