Sabbatbudet

4 min lest
0
0
1,540

Spørsmål:

Hva betyr sabbatsbudet?

Det er noen bibelvers jeg grubler litt rundt:

(4 Mos 15:32-36)
“Mens Israels barn var i ørkenen, traff de på en mann som sanket ved på sabbatsdagen. De som traff på ham da han sanket ved, førte ham fram for Moses og Aron og for hele menigheten. Og de satte ham fast, for det var ikke gitt dem noe bud om hva de skulle gjøre med ham. Da sa Herren til Moses: Mannen skal dø, hele menigheten skal steine ham utenfor leiren. Så førte hele menigheten ham utenfor leiren og steinet ham så han døde, slik som Herren hadde befalt Moses.”

(Mark 2:27)
“Og han sa til dem: Sabbaten ble til for menneskets skyld, og ikke mennesket for sabbatens skyld.”

“Jesus Kristus er i går og i dag den samme, ja til evig tid.”

Hvordan henger dette egentlig sammen?


Svar:

Hei
Det er ikke rart du lurer på hva som er sammenhengen mellom de bibelstedene du nevner. Det første fra 4.Mosebok, handler om en som med viten og vilje brøt budet om hvile på sabbaten, slik den nevnes i det 3. bud (2.Mos 20.8-11). Budet var en del av det Gud åpenbarte for Moses som hans gode vilje med våre liv. Å bryte med det, var å bryte for vilkåret Gud hadde satt for å lede folket til det lovede land. Å bryte Guds lov er synd. Det er dødsstraff for synd mot Gud, for det er å krenke hans gode vilje som har skapt oss og gitt oss livet. Det er dette som blir demonstrert gjnnom det som her fortelles. Også i GT er det tale om tilgivelse og nåde for den som synder, og som ber Gud om det. Men her er det trolig tale om en som ikke gjorde det.Det du siterer fra Mark 2, er noe Jesus sa da noen anklaget han for å helbrede en syk på sabbaten. Poenget for Jesus er at hensikten med loven er å vise oss hva som er Guds gode vilje med den enkelte og vårt forhold til hverandre. Å bruke loven som unnskyldning for ikke å gjøre godt mot andre, blir helt galt og bryter med hensikten med Guds gode vilje. Sabbaten er til for oss og for det som tjener det gode liv.

Det siste du siterer, er fra Hebr13,8. Her er poenget at Jesus er den samme til alle tider og den vi alltid og i alle livsforhold kan stole på. Derfor er det viktig å lyde hans ord og følge hans bud.

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Advent og Julekalender – Dag 24

“En neve peanøtter i grøten” av Mary Anette Skaaheim Det er en julaften for mange år siden…