Hjem Aktuelt ER JULENISSEN BLITT FOR KRISTELIG?

ER JULENISSEN BLITT FOR KRISTELIG?

5 min lest
1
0
1,192

Noe av det særeste vi har fått høre om disse siste dagene før jul, er at ledelsen  ved en barneskole i Drammen har nektet barn å ha nisselue på seg på skolen, fordi det kan virke støtende og fornærmende overfor dem som ikke tror på julens budskap eller hører til en annen religion! Skoleavslutningen før jul skal ikke kalles juleavslutning, men vintermarkering. Fra en annen skole har vi fått høre at barna ble bedt om å ikke ønske hverandre «god jul», da det kan virke fornærmede  overfor slike som ikke feirer jul. I stedet skulle de bare si «god juleferie»! Og som om ikke dette er nok: I et barneprogram på NRK ble noen barnehagebarn intervjuet, og en av dem kunne fortelle at de før jul sang en sang for «snøguden»! Dette skjer i Norge.En kan selvsagt se det stupide og latterlige ved dette. Men til det er slike utspill for alvorlige. Hva er grunnen til at lærere som skal være med å oppfostre den unge generasjon, kan finne på å legge opp til dette? At julenissen lett får for stor plass i vår julefeiring i forhold til det som egentlig er julens innhold, er vi vel fra kristent hold stort sett enige om. Derfor blir det veldig spesielt når noen for alvor mener at  det å ha nisselue på seg på skolen, kan virke for «kristelig» i forhold til mennesker med annen religiøs og kulturell bakgrunn. Så har det da også fra muslimsk og mange andre hold kommet reaksjoner på utspillet fra Drammen.

 

Men bak dette sære utspillet ligger et dypere problem i vårt samfunn som vi må komme til rette med i tiden fremover. Hos mange, og ikke minst lærere, finner vi en misforstått forestilling om toleranse overfor folk fra andre kulturer og religioner. Det er at vi skal tone ned vårt eget verdimessige særpreg som land og nasjon for ikke å støte andre. En slik tenkning er fjern hos mange av dem vi vil være tolerant overfor. Ikke minst fra muslimsk hold har det kommet mange reaksjoner på at vi på kristent hold er så tilbakeholden med å stå for vår tro og kristne verdier.

 

Julefeiring er en folkefest i Norge, og har lange og dype historiske røtter i vårt folk. Denne feiringen  sier noe avgjørende viktig om hva slags verdier som har skapt det samfunnet vi har i dag, med vekt på demokrati, menneskeverd og rettferdighet. Dette er verdier som har basis i kristen tro og tenkning. Julefeiringen er med på å synliggjøre dette. Det bør alle som bor i dette landet kunne forholde seg til i det offentlige rom. Ikke minst er det viktig at barn og unge blir opplært i å tenke slik. En riktig god og velsignet jul med Jesus-barnet i sentrum! Om noen vil markere feiringen med nisselue, må de ha frihet til å gjøre det….

 

  • Er det nok å være døpt

    Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
  • Jesus, sønn av…

    Hei. Slektstavla fra Abraham til Jesus som består av 42 slektsledd. Jeg forstå ikke at den…
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
  • Sommerord 2023

    Neste uke begynner årets sommer ord! fra 3 Juli til 3 september blir det daglig lagt ut or…
  • Trygg Tro på Bedehuskanalen!

    Audun Janøy, Jens Iver Jensen, Mary Anette Skaaheim, Helge Skaaheim, Marius Vegge-Kristens…
  • Pressemelding Jesusnett August 2022

    Styret i Jesusnett besluttet i juni 2022 å inngå et samarbeid med TV12 – Bedehuskana…
Last flere inn Aktuelt

En kommentar

  1. Helge

    4. January 2012 på 23:58

    🙂 Artig!!

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Er det nok å være døpt

Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…