Hjem Søndagskommentar 1. søndag i fastetiden

1. søndag i fastetiden

4 min lest
0
0
935

something-1-of-1Matt 16,21-23

Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han måtte dra til Jerusalem, og at de eldste, overprestene og de skriftlærde skulle la ham lide mye. Han skulle bli slått i hjel, og den tredje dagen skulle han reises opp. Da tok Peter ham til side og ga seg til å irettesette ham: «Gud fri deg, Herre! Dette må aldri hende deg.» Men Jesus snudde seg og sa til Peter: «Vik bak meg, Satan! Du vil føre meg til fall. Du har ikke tanke for det som Gud vil, bare for det som mennesker vil.»

 

Bare korsets vei fører frem

Peer Gynt møtte Bøygen, og denne rådet ham til å gå utenom. Det er alltid fristende når en står overfor krevende utfordringer å gå utenom. Men det er et dårlig veivalg. Å leve livet er å våge å møte utfordringene og gå inn i dem. Det kan koste, men det er på den veien en kommer frem i livet.

Også Jesus møtte fristelsen til å gå utenom. I Matt 4 leser vi hvordan fristeren lokket ham til å følge den lette vei til målet. Men Jesus forsto at da ville han aldri nå det. Derfor ble han på korsets vei. Han «måtte dra til Jerusalem» for å lide. Bare slik kunne han fullbyrde Fars vilje og vinne frelse og håp til oss.

Peter er med Peer Gynt fristet til å gå utenom. Han forstår ikke situasjonen, men heller ikke hans fristelse får Jesus til å stanse. Han forstår hvem som taler gjennom Peter og avviser ham klart og kontant. Det må ha vært et sjokk for Peter, og satt mange tanker i gang hos ham. Langsomt klarner det, og etter påske og pinse forstår han: Denne veien måtte Jesus gå. Bare slik kunne synden gjøres opp og vi settes fri fra Satans makt. Det er den herlige frukt av Jesu lydighet.

Grip den frelse han rekker deg. Han har båret din skyld og skam. I ham er veien åpen til Gud og livet med ham. Og pass deg så for fristeren når han i dag kommer for å lokke deg til å gå utenom korsets anstøt. Mange velger å avvise den Jesus Bibelen forkynner. Det blir for kostbart å følge ham. Men det er bare den veien som fører hjem. «Det finnes ikke frelse i noen annen, for under himmelen er det ikke gitt menneskene noe annet navn som vi kan bli frelst ved.» Apg 4,12

Last flere relaterte artikkler
  • 19. søndag i treenighetstiden

    19. søndag i treenighetstiden – 8.10.2023 Matt 5,20-26 Ja, jeg sier dere: Dersom ikk…
  • Jesus vasker disiplenes føtter

    Skjærtorsdag 18. april 2019 Joh 13,1-17 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at…
  • Kjemp for å komme inn

    2. søndag i fastetiden 17. mars 2019 Luk 13,22-30 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by…
Last flere av Kurt Hjemdal
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …