Hjem Søndagskommentar 1. Nyttårsdag

1. Nyttårsdag

6 min lest
0
0
1,074

20171229_113146Matt 1,20B-21

Men da han hadde bestemt seg for dette, viste en Herrens engel seg for ham i en drøm og sa: «Josef, Davids sønn! Vær ikke redd for å ta Maria hjem til deg som din kone. For barnet som er unnfanget i henne, er av Den hellige ånd. Hun skal føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus, for han skal frelse sitt folk fra deres synder.»

 

Et år har passert, og et nytt har akkurat begynt. Mange har forventninger for  det nye året, og mange har nyttårsforsetter som skal etterleves i året som kommer. I mange tilfeller handler slike nyttårsforsetter om på en eller annen måte å bli et bedre menneske.

Dagens tekst tar oss tilbake til tiden før Jesus fødsel. Josef var i villrede, og visste ikke helt hva han skulle gjøre. Jeg ser for meg at han var ganske så fortvilt over hele situasjonen. Forloveden hans var blitt gravid, og han var ikke faren! Det var nødvendig for Gud å sende en engel til Josef for å berolige han, og forklare sammenhengen.

Det er to hendelser som passer svært godt sammen.

I starten var Adam og Eva i Paradis, og levde et bekymringsløst liv – helt til det skjebnesvangre eplet. Med dette var synden kommet for å bli. Og når vi leser historien videre, så skjønner vi at synden er godt rotfestet i menneskene. Etter hvert innfører Gud lover om ofring for synd, for at menneskene skal kunne komme til Ham. Men selv dette ble en spore til synd, som vi leser om fra Jesu tid, de skriftlærde var mest opptatt med å vise hvor prektig de var, og hvor mye bedre de var enn andre mennesker. Tilbedelsen ble mer for syns skyld enn for Gud.

Fra tiden i Edens hage, som lettest kan sammenlignes med strålende solrik sommerdag i en blomstrende eng, var det nå kommet til høst og vinter, mørkt og kaldt. Men så ble det jul! Og hva skjer da? Da kom Jesus – da kommer lyset tilbake. Sola snur som et bilde på at Jesus kom til vår jord, og vi får begynne på et nytt år – den nye pakt. Og etter hvert som Jesus får virke, kommer lyset mer og mer tilbake.

Så vet vi at vi fra tid til annen opplever mørke stunder, slik og disiplene opplevde det når Jesus ble henrettet på korset. Da det for de var som mørkest, fikk de erfare at dette var Guds plan for det endelige offeret for deg og meg. På samme måte med Josef. Når det var som mørkest for han, så fikk han besøk av en engel som kunne berolige han med at dette var akkurat slik det skulle være, og en del av Guds frelsesplan.

Så vet vi at også du og jeg opplever mørke dager med utfordringer eller prøvelser som kan ta både glede og livsmot ifra oss. Husk da på at Jesus kjenner min og din situasjon, og vet hva vi går gjennom. Han har selv vært menneske, og menneskelig sett hatt tøffere dager enn de fleste. Han vil gå sammen med deg og meg inn i det nye året. Han vil løfte av dine og mine bekymringer og ta de på seg. Det er ikke alltid så enkelt, det er lettere å skrive det i en andakt enn å gjøre det. Men prøv likevel å be Jesus om hjelp til å legge av det som tynger og bli fyllt med Hans fred.

I Jesu navn ønsker vi å gå inn i det nye året.

Last flere relaterte artikkler
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
  • Nyttårsaften

    Nyttårsaften – 31.12.2023 Joh 14,27 Bilde av Andre Benz Fred etterlater jeg dere. Mi…
Last flere av Arild Klevberg
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…