Julaften

9 min lest
0
0
26

20171223_141438Luk 2,1-20

Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle innskrives i manntall. Denne første innskrivningen ble holdt mens Kvirinius var landshøvding i Syria. Og alle dro av sted for å la seg innskrive, hver til sin by.
 Josef dro da fra byen Nasaret i Galilea opp til Judea, til Davids by Betlehem, siden han var av Davids hus og ætt, for å la seg innskrive sammen med Maria, som var lovet bort til ham, og som ventet barn. Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde, og hun fødte sin sønn, den førstefødte. Hun svøpte ham og la ham i en krybbe, for det var ikke husrom for dem.
 Det var noen gjetere der i nærheten som var ute på marken og holdt nattevakt over flokken sin. ed ett sto en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem. De ble overveldet av redsel. Men engelen sa til dem: «Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket:  I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren.  Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.»  Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang:

 «Ære være Gud i det høyeste,
og fred på jorden
blant mennesker Gud har glede i!»
 Da englene hadde forlatt dem og vendt tilbake til himmelen, sa gjeterne til hverandre: «La oss gå inn til Betlehem for å se dette som har hendt, og som Herren har kunngjort for oss.»  Og de skyndte seg av sted og fant Maria og Josef og det lille barnet som lå i krybben.  Da de fikk se ham, fortalte de alt som var blitt sagt dem om dette barnet.  Alle som hørte på, undret seg over det gjeterne fortalte.  Men Maria tok vare på alt som ble sagt, og grunnet på det i sitt hjerte. Gjeterne dro tilbake. De lovet og priste Gud for alt de hadde hørt og sett; alt var slik som det var sagt dem.

 

Så ble det endelig julaften i år og. Jeg husker fra min barndom hvor lang ventetid det var før endelig alt var klart, og vi satte oss ned for å spise julemiddagen. deretter var det ny ventetid etter middagen mens alt ble ryddet på plass, oppvasken ble tatt, og vi endelig kunne sette igang med pakkene.

Det er en del ting som må gjøres før Jesus kommer med den store julegaven til oss. Ja, for når vi feirer jul, så er det et minne om at Jesus kom til vår jord som menneske, for å gi oss den største julegaven som er mulig å gi – han gav sitt liv for oss. Men Jesus kommer igjen en dag, og det blir den siste julaften. Da har han med den største julegaven, som er et evig liv sammen med han.

Adventstiden er en ventetid frem mot den store dagen, men ser vi det i et større perspektiv, så lever vi i en sammenhengende adventstid frem til Jesus kommer igjen. Og på samme måte som vi rydder og ordner i huset for at det skal se fint ut til jul, så må vi og forberede oss til Jesus kommer igjen.

I matt 25 forteller Jesus to lignelser. Den første om de ti brudepiker som ventet på brudgommen. Alle hadde med seg lamper, men bare fem av de hadde ekstra olje til lampene. Så når det tok lenger tid enn beregnet før brudgommen kom, så var det bare 5 av brudepikene som hadde lamper som lyste. De fem andre hadde dratt avsted for å kjøpe olje.

Og videre lignelsen med talentene. Tre menn fikk utdelt en, to, og fem talenter. To av de brukte talentene sine, og det gav frukter. Men den siste gravde ned sin talent.

Hva sier disse lignelsene – og hva har det med jul å gjøre?

Det handler om å være forberedt til Jesus kommer. Bruke tid sammen med han slik at han kan få forme oss slik han ser det er best.

Talent er en myntenhet, men det passer utrolig godt sammen med vårt norske ord for talent. For vi har alle våre evner og egenskaper – talenter – som vi skal bruke. vi har ikke fått det for å grave det ned, eller la være å bruke det. Eller kanskje være misunnelige på andre som er så mye flinkere. Du og jeg har fått tildelt akkurat de talentene vi skal ha, og derfor skal vi bruke de med glede og takknemlighet.

Så er adventstiden ventetiden som er satt av til å gjøre alt istand til Jesus kommer igjen.  Det store spørsmålet til meg og deg er derfor: Er vi forberedt til å møte Jesus når han kommer?

Last flere relaterte artikkler
 • sondagstekst-2-1-of-1

  3. søndag i åpenbaringstiden.

  Joh 4,4-26 Han måtte reise gjennom Samaria, og der kom han til en by som het Sykar, like v…
 • 20171229_113146

  1. Nyttårsdag

  Matt 1,20B-21 Men da han hadde bestemt seg for dette, viste en Herrens engel seg for ham i…
 • img_0532

  2. Juledag

  Matt 10,16-22 Jeg sender dere ut som sauer blant ulver. Vær kloke som slanger og troskyldi…
Last flere av Arild Klevberg
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i åpenbaringstiden.

Joh 4,4-26 Han måtte reise gjennom Samaria, og der kom han til en by som het Sykar, like v…