Hjem - 13. Søndag i trenighetstiden

13. Søndag i trenighetstiden

8 min lest
0
1
803

29102010475Matt 25,14-30 

 Det er som med en mann som skulle dra utenlands. Han kalte til seg tjenerne sine og overlot dem alt han eide: En ga han fem talenter, en annen to og en tredje én talent – etter det hver enkelt hadde evne til. Så reiste han.
 Han som hadde fått fem talenter, gikk straks bort og drev handel med dem og tjente fem til. Han som hadde fått to talenter, gjorde det samme og tjente to til. Men han som hadde fått én talent, gikk og gravde et hull i jorden og gjemte sin herres penger.
  Da lang tid var gått, kom tjenernes herre tilbake og ville holde regnskap med dem.  Han som hadde fått fem talenter, kom fram og hadde med seg fem til og sa: ‘Herre, du ga meg fem talenter; se, jeg har tjent fem talenter til.’  Herren hans svarte: ‘Bra, du gode og tro tjener! Du har vært tro i lite, jeg vil sette deg over mye. Kom inn til gleden hos din herre!’  Også han med to talenter kom fram og sa: ‘Herre, du ga meg to talenter; se, jeg har tjent to til.’  Herren hans svarte: ‘Bra, du gode og tro tjener! Du har vært tro i lite, jeg vil sette deg over mye. Kom inn til gleden hos din herre!’
  Så kom også han fram som hadde fått én talent, og sa: ‘Herre, jeg visste at du er en hard mann, som høster hvor du ikke har sådd, og sanker hvor du ikke har strødd ut.  Derfor ble jeg redd og gikk og gjemte talenten din i jorden. Se, her har du ditt.’ Men herren svarte ham: ‘Du dårlige og late tjener! Du visste at jeg høster hvor jeg ikke har sådd, og sanker hvor jeg ikke har strødd ut.  Da burde du ha overlatt pengene mine til dem som driver med utlån, så jeg kunne fått dem igjen med renter når jeg kom tilbake.  Ta derfor talenten fra ham og gi den til ham som har de ti talentene!  For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har.  Og kast den unyttige tjeneren ut i mørket utenfor, der de gråter og skjærer tenner.’

 

Alt vi eier, tilhører deg!

Tekstene denne søndagen handler om at vi er Guds forvaltere. Hva er en forvalter?

Det er en som har fått i oppdrag å styre og stelle med andres eiendom på best mulig måte, slik eieren vil. Jesus bruker ofte dette bildet på livet vårt i verden.

Hva vil han ha fram?

For det første: forvaltere er ikke eiere. Det vi har, har vi fått for å styre og stelle med det, slik eieren, Gud, vil. Det gjelder det viktigste som vi har fått: evangeliets gave og nådegavene, utrustningen, til å tjene med. Så gjelder det livet, pengene, huset, bilen osv osv. Også det er Guds, selv om vi kaller det vårt.

For det andre: Det kommer en regnskaps- og oppgjørsdag. Herren i lignelsen er bortreist, og har derfor overlatt alt han eier til sine tjenere. Alle fikk store summer. Èn talent var 6000 denarer, dvs dagslønner. Eieren har selvsagt rett til å be tjenerne sine legge fram regnskap for hvordan de har styrt med eiendommen. Jesus vil ha fram dette: Gud har også rett til å holde regnskap, og han vil gjøre det. Men NB! vi har ikke fått likt, og ingen står til ansvar for det som andre har fått, bare det vi selv har fått. Men lignelsen sier oss at alle faktisk har fått veldig mye!

For det tredje: Det spørres om vi har vært kloke og tro forvaltere. Har vi satt inn det vi har av omtanke, vett og forstand på det som Gud vil ha gjort i verden? Har vi ønsket å oppfylle eierens interesser, eller har vi vært opptatt av å mele vår egen kake? Redde og feige? Misunnelige eller misfornøyde? Late, som den dårlige tjeneren i lignelsen?

Jesus forteller for at vi skal prøve oss selv og vende om. Det er ennå tid, og det som Gud vil ha gjort i verden, er godt.

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
  • Alt har sin tid

    Jeg må bare si at boken Forkynneren i bibelen er ikke den boken jeg leser mest. Men i en m…
  • Salmene

    Jeg elsker salmenes bok i bibelen. Da jeg leste dagens vers, måtte jeg bare ha det med. Te…
  • Lys fra mørket

    Har du sett Jesu kjærlighet lyse ut av et menneske. Det har jeg. Og det gjorde noe med meg…
Last flere inn -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…